Torsdag 10. mars 2011
Kjakan vil flytte Max Manus
STRID OM KRIG: Gunnar «Kjakan» Sønsteby mener det blir historisk feilaktig å plassere en ny statue av Max Manus på Aker Brygge.

Når Per Ungs statue av krigshelten Max Manus blir avduket på Aker Brygge innerst i Oslofjorden på fredsdagen 8. mai, skjer det i strid.


Fagbevegelsen, Selskabet for Oslo Byes Vel og en rekke historikere og krigsveteraner mener at dette strider mot historiske fakta, og de beklager at Max Manus blir plassert der et planlagt minnesmerke over skipssabotørene i Ragnar Sollies gruppe - Pelle-gruppa - bør stå.


Nå slutter den 93 år gamle motstandslegenden Gunnar Sønsteby seg til kritikken mot plasseringen av Max Manus i turist- og forretningsjungelen på Aker Brygge, langt fra kaia der Manus gjennomførte sine sabotasjeaksjoner i Oslo havn.


Manus og Sønsteby var de to mest kjente medlemmene av motstandsgruppa «Oslogjengen».


- Det var Pelle-gruppa og Aker-arbeiderne som utførte de store sabotasjeaksjonene ved Aker Mek. og Nyland Verksted, og dette må nå hedres slik Oslo bystyre har vedtatt. Det er veldig viktig å få en god framdrift av dette. En statue av Max Manus bør plasseres der hans aksjoner ble utført, ved kaia på østsiden av Akershus festning, sier Sønsteby til Klassekampen.


Han understreker at Max Manus-minnesmerket er drevet fram i privat regi, og sier at avdukingen ikke er del av Forsvarets offisielle program for den årlige markeringen av 8. mai.


Bør flyttes


- Max Manus var med sin store krigsinnsats knapt nok innom Aker Mek. Verksted, der Aker Brygge nå ligger. Det er viktig for ettertidas forståelse at monumenter over historiske begivenheter blir plassert der hendelsene faktisk fant sted, sier leder av Selskabet for Oslo Byes Vel, Jan Sigurd Østberg.


Oslo Byes Vel har kalt planen om å plassere Max Manus på Aker Brygge «et historisk falsum».


- Når Manus-statuen nå snart er ferdig og grunneierne på Aker Brygge har stilt plass til disposisjon, vil ikke vi mane til noen «krig» om dette. Men jeg mener det må vurderes å flytte statuen om noen år, når den nye Festningsallmenningen øst for Akershus blir ferdig i forbindelse med Bjørvika-utbyggingen. Dette vil være en perfekt plassering i forhold til Max Manus’ sabotasjeaksjoner, sier Østberg til Klassekampen.


Kommunisten Ragnar A. Sollie, under oppnavnet Pelle, ledet en motstandsgruppe som gjennomførte en rekke sabotasjeaksjoner i 1944.


Den mest kjente skjedde ved Aker Mek. Verksted og Nyland Mek. Verksted 23. november 1944, da tre skip ble senket, tre alvorlig skadd og en løftekran ble ødelagt.


Høyrekreftene


LO i Oslo har engasjert seg for å få reist et minnesmerke over Pelle-gruppa.


LO Oslos leder Roy Pedersen og forgjengerne Kleiv Fiskvik og Marit Nybakk, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, beklager i et innlegg i Dagsavisen at «høyrekreftene i byen og de private initiativtakerne bak Manus-statuen har lykkes i å presse avdukingen av denne inn i det offisielle frigjøringsarrangementet 8. mai».


De tre protesterer mot usynliggjøring av fagbevegelsens motstandsinnsats, og understreker at Pelle-gruppas aksjoner ble gjennomført av «helt vanlige medlemmer i den norske fagbevegelsen. De er ikke blitt hedret med noe minnesmerke. Deres navn er ukjente».


Privat grunn


Aker Brygge er med sine mange restauranter, butikker, forretningsbygg og luksusboliger privat eiendom, og grunneierne har et samarbeidsorgan ved navn Bryggedrift.


Eiendomsdirektør Aila Klami i eiendomsselskapet Norwegian Property sier at det er funnet plass til Max Manus-statuen på sjøsida av Aker Brygge, slik at statuen vil være vendt mot Akershus festning.


Hun vil ikke kommentere diskusjonen om dette er historisk korrekt, og sier at grunneierne vil behandle en forespørsel fra Oslo kommune om plassering av et Pelle-minnesmerke på fritt grunnlag når den foreligger.


Selskapet Samlerhuset har gitt 1,1 millioner kroner til arbeidet med Max Manus-statuen. Dette er overskudd fra salg av gullmynter fra gulltransporten ut av Norge da tyskerne invaderte landet i 1940. Initiativtaker har vært Hilde Enerud, daglig leder i firmaet Unica Art.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.40
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Lørdag 8. desember 2018
PRESSEFRIHET: Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.
Fredag 7. desember 2018
VERPESJUKE: Regjeringen har satt ned en egen arbeids­gruppe for å få norske kvinner til å føde flere barn. MDG mener befolkningsvekst bør komme gjennom innvandring.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.