Lørdag 26. februar 2011
Norsk atomavfall til utlandet
Brudd: Transporten av atomavfallet kan bli tidenes mest spektakulære sjøtransport ut av landet. Miljøbevegelsen er opprørt.

I 1995 boikottet hele Norge fransk vin, i protest mot franske atomprøvesprengninger. Nå kan norsk atomavfall havne i den franske tidligere våpenfabrikken La Hague. I hvert fall om den tidligere strålevernansatte Erling Stranden får det som det som han vil. Som leder for et regjeringsoppnevnt utvalg anbefaler han at ti tonn norsk atomavfall sendes til det franske atomanlegget.


- Ja, vi har foreslått å sende avfallet til Frankrike, sier Stranden til Klassekampen.


Rapporten til Stranden-utvalget er nå lagt ut til høring. Det er ventet at saken går til videre behandling i regjeringen til høsten.


Anlegget Stranden og hans regjeringsutvalg nå vil sende atomavfall til, er det samme som i sin tid produserte våpenplutonium til franske atombomber. I dag behandler La Hague atomavfall fra tyske og franske reaktorer. Resultatet er store utslipp av radioaktivt avfall til naturen.


- Utslippene fra La Hauge er 1000 ganger høyere enn fra vanlige atomkraftverk, sier franske Mycle Schneider. Han har arbeidet mot La Hague i over 30 år, og opplyser at en samlet fransk miljøbevegelse jobber for å få stengt anlegget. Han er ikke særlig fornøyd når han får høre at norsk atomavfall kan havne i La Hauge.


- I Norge snakker dere bare om Sellafield. Dere glemmer at La Hague er akkurat samme type anlegg, sier Schneider til Klassekampen.


Norske protester


Den norske regjeringen har protestert høylytt mot det britiske atomanlegget Sellafield. At det nå kan bli aktuelt for Norge å sende avfall til La Hague, kommer derfor som en overraskelse på Greenpeace International.


- Forskjellene på La Hague og Sellafield er marginale. Det er samme type teknologi og utslippene er store, sier kampanjeleder Jan Haverkamp i Greenpeace.


- Reprosessering av brukt atombrensel er en skitten prosess, som fører til store radioaktive utslipp både til luft og til sjø, sier han,


- Om Norge velger denne løsningen, hva betyr det for arbeidet mot Sellafield?


- Norge har vært flinke til å utarbeide gode argumenter mot Sellafield. De samme argumentene gjelder for La Hague, sier Haverkamp.


Også Norges Naturvernforbund er imot reprosessering.


- Selv om vi berøres mer direkte av Sellafield, er det andre som berøres av forurensing fra La Hague, sier Lars Haltbrekken. leder i Norges Naturvernforbund.


Han mener forslaget bryter med tidligere norsk politikk.


Mange får kreft


Forslaget om å sende atomavfallet til La Hauge ble lagt på bordet i midten av februar. Til sammen er det snakk om å sende ti til tolv tonn brukt atombrensel fra Haldenreaktoren til det franske reprosesseringsanlegget. Restproduktene sendes tilbake til Norge for framtidig deponering, men utslipp blir det uansett.


- Reprosesseringen her i La Hague fører til utslipp av både plutonium og uran. I tillegg er det store utslipp av radioaktivt jod og tritium, sier Mycle Schneider.


Han sier det radioaktive tritiumet oppfører seg som hydrogen, og kan tas opp i både dyr og mennesker, når vi drikker vann. Schneider forteller at tilfellene av kreft blant befolkningen som lever i området rundt anlegget er langt høyere enn ellers i landet.


Et problem med det norske avfallet er at det er såkalt metallisk. Blant annet løser det seg lettere opp i vann enn vanlig atombrensel, noe som betyr at det må lagres helt tørt. Dette er årsaken til at operatøren for de norske atomreaktorene, Institutt for Energiteknikk (IFE) i fjor foreslo å sende avfallet til reprosessering. Det er dette rådet Stranden-utvalget har lyttet til. Erling Stranden innrømmer at hans utvalg ikke har gjort noen selvstendig vurdering utover det IFE har gjort.


- Nei, her følger vi anbefalingen fra ekspertutvalget, sier Stranden. Det mener Lars Haltbrekken er et problem.


- IFE er eier og operatør av Haldenreaktoren, og er åpenbart interessert i å finne en enkel løsning på dette problemet. Alternative lagringsløsninger bør utredes av uavhengige eksperter, sier Haltbrekken.


I Greenpeace er man enige.


- Alternativet til reprosessering er lagring, sier Haverkamp, og peker på at avfallet allerede har vært lagret trygt i førti år.


Venstre kritisk


Hos partiet Venstre vekker kritikken fra miljøbevegelsen gjenklang. Nestleder Ola Elvestuen sier til Klassekampen at alternativene til reprosessering må utredes.


- Det kan åpenbart stilles spørsmål ved miljøsituasjonen ved La Hague. Derfor trenger vi å få utredet alternativene, sier Elvestuen til Klassekampen.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.39
Lørdag 23. mars 2019
SYSTEMFEIL: Flere av feilene som førte til Kebne­kaise-ulykken er fremdeles ikke rettet opp, sju år etter dødsulykken.
Fredag 22. mars 2019
FATALT: Mannskapet som døde i ­Kebnekaise-ulykken fikk utdelt et ­mangelfullt og feilaktig kart før fly­turen. Luftforsvaret fant aldri ut hvordan det kunne skje.
Torsdag 21. mars 2019
UTRO: Senterpartiet er rødgrønne nasjonalt, men hopper gjerne i høyet med høyresida lokalt. Nå vil Fagforbundet ha slutt på lokale flørter med de blå.
Onsdag 20. mars 2019
OPPVASK: Mattilsynets ledelse har satt en veterinær og en regiondirektør på plass etter beskyldninger om rolleblanding fra oppdretternes forening Sjømat Norge.
Tirsdag 19. mars 2019
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».
Mandag 18. mars 2019
ULIKT HØYRE: Heidi Nordby Lunde refser eget parti i ulikhets­debatten og mener Høyre må ta et oppgjør om skatte­dogmer.
Lørdag 16. mars 2019
OFFER: – Hun er ikke hardhudet. Det har vært veldig tøft for henne, sier fylkesleder i Oslo Frp Tone Ims Larssen. Hun ser fortsatt på Waras samboer som offer.
Fredag 15. mars 2019
POLITISK: PR-byråene Geelmuyden Kiese, Kruse Larsen, Rud Pedersen og First House har lokalpolitikere fra Høyre, Ap, KrF og Venstre i staben.
Torsdag 14. mars 2019
SKEPTISK: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener PR-bransjen bidrar til å skape en «profesjonalisert ­meningsindustri».
Onsdag 13. mars 2019
SLUTT PÅ NSB: Norsk lokomotiv­manns­forbund sier NSB i praksis har blitt et ­bemanningsselskap. De forstår at ­Norges Statsbaner er et misvisende navn på et ­selskap som verken skal eie skinner eller tog.