Onsdag 1. desember 2010
Jages verden over
Etterlyst: USAs myndigheter intensiverer jakten på WikiLeaks-frontmann, Julian Assange. Men cyberkrigen vinner de ikke.

Mens verdens medier fylles med avslørende amerikanske dokumenter, blir varslerorganisasjonen WikiLeaks jaget på flere fronter.


USAs utenriksminister Hillary Clinton har lenge advart om at offentliggjøringen av dokumentene er «ulovlig», og kaller det «et angrep på det internasjonale samfunn». Mens WikiLeaks-frontmann, Julian Assange forfølges verden over, forsøker WikiLeaks å sikre seg mot at en eventuell pågripelse skal stanse organisasjonens virksomhet


- Assange er jo opprinnelig en IT-mann. Virksomheten til WikiLeaks viser at teknologien åpner for muligheter som ikke ville vært tilgjengelig tidligere. Internett gjør logistikken her både billigere og raskere, sier Gisle Hannemyr, informatikkforsker ved Universitetet i Oslo og en av Norges første IT-guruer, til Klassekampen


- Det gjør at problemet ikke nødvendigvis forsvinner, selv om en eller flere i Wikileaks-ledelsen skulle bli satt ut av spill, sier forskeren.


Det har lenge vært spekulert i om USA vil følge opp truslene om å rettsforfølge Assange og WikiLeaks. «Dette er ikke sabelrasling,» sa en representant for landets påtalemyndigheter mandag, samtidig som justisdepartementet varslet at WikiLeaks nå formelt er under etterforsking for ulovlig spionasje, meldte Associated Press.


Ingen sabelrasling


Avgjørelsen om etterforsking mot WikiLeaks kom samme dag som lekkasjene om at utenriksminister Clinton instruerte USAs diplomater å skaffe elektroniske passord, fingeravtrykk og bankkortnummer fra FN-ledelsen.


- Kjenner man et bankkortnummer kan man spore alle kjøp som er gjort over internett med dette kortet, sier Hannemyr, som understreker at han ikke vet mer om WikiLeaks-avsløringene enn det han har lest i mediene.


Han er likevel ikke i tvil om at denne typer opplysninger kan brukes politisk. Hannemyr mener nettopp denne typen virksomhet viser internetts «tosidighet», fordi den nye teknologien både gir mulighet til å spre informasjon og utfordre makt, men samtidig til utstrakt kontroll og overvåking.


Republikanernes Peter King, ansvarlig for sikkerhetspolitikk i representantenes hus, foreslo mandag å sikte Assange for spionasje og definere WikiLeaks som «utenlandsk terroristorganisasjon».


I en kommentarartikkel i Chicago Tribune titulert «hvorfor er Assange fortsatt i live?», tar den kjente amerikanske spaltisten Jonah Goldberg til orde for å bruke langt hardere midler for å «stoppe Assange». «Hvorfor ligger ikke Assange kvalt i et hotellrom?» spør han i artikkelen, hvor han likevel konkluderer at å myrde WikiLeaks-lederen ikke ville vært «tjenlig» for USA, blant annet på grunn av australierens «kjendisstatus».


Global jakt


Jakten på Assange var i gang allerede før de siste avsløringene. Tidligere i år skal USA ha bedt europeiske regjeringer om ikke å gi asyl, arbeids- eller oppholdstillatelse til den australske aktivisten.


Assange har forsøkt å etablere seg i Sveits, Sverige og på Island. I Sverige er WikiLeaks-lederen nå under etterforsking for flere seksualforbrytelser. Svenske påtalemyndigheter har bedt Interpol pågripe Assange og bringe ham til Sverige for avhør.


Mens Assange skal ha vurdert å søke asyl på Cuba, har Ecuadors venstreorienterte regjering nå tilbudt ham asyl.


I Tyskland ble hjemmet til Theodor Reppe, mannen som har registrert det tyske WikiLeaks-domenet i sitt navn, raidet av politiet. I Kina og Australia har WikiLeaks blitt forsøkt sensurert uten hell.


Cyberangrep


Mens nettet snører seg sammen rundt Assange, som nå oppholder seg på et hemmelig sted, har krigen hardnet til også i cyberspace. Etter at Assange 22. november varslet et nytt slipp «syv ganger større» enn den såkalte krigsloggen fra Irak, har WikiLeaks angivelig blitt utsatt for hackerangrep. Da de første nyhetene om de nye hemmelige dokumentene ble sluppet søndag kveld var nettstedet WikiLeaks.org nede.


- Det gjenstår likevel ennå å se om cyberkrigen mot WikiLeaks kan vinnes, sier Hannemyr.


Etter hackerangrepet opprettet WikiLeaks det alternative nettstedet cablegate.wikileaks.org, der et utvalg dokumenter nå er tilgjengelig. Navnet cablegate viser til de nye lekkasjene som hittil har bygd på såkalte cables, eller rapporter fra USAs ambassader. Flere av avsløringene dreier seg om amerikanske diplomaters karakteristikker av statsledere, regjeringsmedlemmer og andre politikere.


Kan ikke stoppes


WikiLeaks har også tatt i bruk det kontroversielle nettstedet Pirate Bay for å sikre de hemmelige amerikanske dokumentene. «Sikkerhetsfilen» som ligger på Pirate Bay kan lastes ned, men er foreløpig kryptert. Men i det WikiLeaks offentliggjør en krypteringskode vil dokumentene både kunne leses og deles av alle Pirat Bay-brukere.


Hannemyr forklarer at teknologien som brukes av Pirate Bay sikrer at det finnes mange kopier og gjør det umulig å stanse folk fra å laste dem ned. Foreløpig er det bare noen av de lavest graderte dokumentene fra USAs ambassader som er gjort kjent, men WikiLeaks sier at de også er i besittelse av langt høyere graderte dokumenter, som snart skal offentliggjøres.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.38
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Torsdag 19. september 2019
HJELP: Høyreekstreme Avigdor Liebermann sitter med de beste kortene i den fastlåste regjeringskabalen i Israel.
Onsdag 18. september 2019
DUO: Donald Trump støtter diktatorvennen Muhammed bin-Salman. Hvorfor er USA Saudi-­Arabias forsvarer?
Tirsdag 17. september 2019
OLJE-STRID: Hvem angrep oljeanlegget i Saudi-Arabia? Eskaleringen mellom USA og Iran «kan ende i direkte konflikt», sier Iran-analytiker.
Mandag 16. september 2019
MOTMAKT: Høstens store stridstema i Frankrike blir president Macrons ­pensjonsreform. Nå mobiliserer fag­foreningene til storstreik.
Lørdag 14. september 2019
I FRONT: Den arabiske våren startet i Tunisia i 2011. I høst skal de velge ny president og nytt parlament.
Fredag 13. september 2019
LIDER: India annullerte forrige måned selvstyret i indisk-kontrollerte Kashmir. Provinsen er hermetisk lukket. – Mitt folk lider, forfølges og tortureres, sier kasjmirsk aktivist.
Torsdag 12. september 2019
BØDDEL BORTE: Blodtørste John Bolton forsvant ut av Det hvite hus. Dermed kan krigspresset på Donald Trump ha lettet.
Onsdag 11. september 2019
TØFF JOBB: Boris Johnsons nederlag i parlamentet betyr ikke at han taper på lengre sikt. Labour får en tøff jobb i et nyvalg, mener eksperter.
Tirsdag 10. september 2019
FORSMAK: Hvor skal klimaflyktninger dra hen? På Bahamas sliter tusenvis av overlevende med å flykte fra katastrofen.