Mandag 14. september 2009
- Blanke løgner fra Frp
GRENSEN: Norsk Folkehjelp mener Siv Jensen manipulerer med fakta, og balanserer på grensen av straffeloven med sine uttalelser om asylsøkere.

Det var i statsministerduellen på TV2 forrige onsdag at Siv Jensen kom med uttalelsene som får generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp til å reagere.


«Det vi ser i Oslo er en flom av kriminelle asylsøkere som selger dop og voldtar jenter uten grunn,» sa Jensen til Stoltenberg.


- Sett inn ordet «jøder» i stedet for «asylsøkere» i det Siv Jensen sier, så skjønner alle at dette er langt, langt over grensen for det som er akseptabelt, sier Petter Eide. Han mener uttalelsene er på kanten av, eller bryter med, med straffelovens § 135 a (§ 185 i den nye straffeloven) om hatefulle ytringer.


Bruk sinnet positivt


Fremskrittspartiet har i innspurten av valgkampen skjerpet tonen på innvandrings- og asylfeltet dramatisk, med Jensens uttalelser som ett eksempel. Den siste tiden har Oslo Frp kjørt en annonsekampanje der de skremmer med at Norge vil bli et annet samfunn om det kommer 80.000 nye asylsøkere før neste valg.


«Bruk sinnet til noe positivt, og stem på noen som vil stoppe galskapen og sørge for at kriminelle, identitetsløse asylsøkere ikke kan bevege seg fritt,» heter det i en annonse.


Også nestleder Per Sandberg har vært ute, og sa under TV2s folkemøte 2. september at «alle overfallsvoldtekter de siste tre årene begås av ikke-vestlige innvandrere.» Påstanden ble faktasjekket av Bergens Tidendes nettsted faktasjekk.no og funnet feilaktig.


Det samme mener Petter Eide gjelder Siv Jensens uttalelser. Han peker på at narkotikasalget i Norge faller med én prosent årlig, og at UDI har lagt fram tall som viser at bare én overfallsvoldtekt fra 2006 til 2008 ble begått av en asylsøker.


- Siv Jensen manipulerer med fakta, og kommer med blanke løgner. Dette er ett av de retoriske grepene hun benytter i uttalelsene sine, sier Eide.


Han peker på at Jensen også bruker ladede begreper som skal vekke negative følelser rundt asylsøkere, heller enn å legge fram fakta, og at hun gjemmer seg bak folkelige forestillinger, og tar den jevne Oslo-boer til inntekt for sitt syn.


- Alt dette sauses sammen på en måte som skaper det lovteksten vil kalle «ringeakt» for en gruppe.


Tett opp til lovbrudd


Eide får støtte av jurist og forsker ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, Njål Høstmælingen.


Han peker på at Jensens uttalelser ligger tett opp til de uttalelsene Boot Boys-lederen Terje Sjøli kom med under et torgmøte i Askim.


Der sa Sjøli at «hver dag raner, voldtar og dreper innvandrere nordmenn, hver dag blir vårt folk og land plyndret og ødelagt av jødene som suger vårt land tomt for rikdom og erstatter det med umoral og unorske tanker.»


Sjøli ble frifunnet i norske rettsinstanser, men FNs komité for rasediskriminering slo ned på uttalelsene. Høstmælingen peker på at Sjøli i talen gikk lenger enn Jensen, ved å oppfordre til vold, og ved at han peker ut en bestemt etnisk gruppe; jødene. Det virker skjerpende for hans uttalelser, mener han.


- På den annen side falt Terje Sjølis uttalelser under et torgmøte i Askim, fra en person som har 0,1 promille av det norske folk i ryggen. Siv Jensens uttalelser falt på riksdekkende TV, og kom fra lederen av Norges nest største parti. Det trekker i skjerpende retning.


Høstmælingen understreker at han ikke entydig kan slå fast at uttalelsene rammes av rasediskrimineringskonvensjonen eller straffeloven, men han mener de ligger svært tett opptil.


- Handler om anstendighet


Petter Eide deler den vurderingen, men sier at han ikke er mest opptatt av finjussen:


- Norsk Folkehjelp kommer ikke til å anmelde Siv Jensen, fordi vi mener at dette ikke først og fremst handler om juss. Vi ønsker en debatt om hva det er greit å si i det offentlige ordskiftet om asylsøkere, hva som anses som anstendig.


Eide reagerer på at ikke én avis kommenterte Jensens utsagn da de trillet sine terninger til fem etter duellen, og han er kritisk til at ikke statsministeren tok til motmæle mot Jensens uttalelser:


- Han burde ha stoppet opp og sagt: «Kjære Siv, nok er nok! Ett sted går grensen for hvilket nivå vi kan dra denne debatten ned på». Det gjorde han ikke. Men Jenssens uttalelse er en skandaløs ytring som må fordømmes på det sterkeste, sier Eide.


- Lavmål


Ap-politikeren Truls Wickholm måtte forrige uke beklage at han hadde kalt Frp et rasistisk parti under skolevalgene. Etter å ha sett den nye reklamekampenjen, sier Wickholm til Klassekampen:


- Dette er skremmende og lavmål, og bekrefter mye av det jeg har sagt. Dette er et parti som sprer frykt gjennom sine uttalelser. Her dømmer de en hel gruppe folk bare for å fremme seg selv. Det er ganske drøyt.


- Men er dette nok til å kalle Frp et rasistparti, slik du har gjort?


- Jeg er ikke jurist, men det ser ut til at de gjennom utsagn og forklaringer prøver å holde seg akkurat innenfor grensen for hva man kan si. De prøver å mobilisere den delen av sine velgere som har rasistiske holdninger. De framstiller det som om det å ta imot asylsøkere vil være veldig negativt for Norge. De får alle med en annen bakgrunn eller hudfarge, som asylsøkere gjerne har, til å føle seg tråkket på.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.25
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
AVLYSER: Hurtigruten må avlyse to planlagte cruise til Frans Josefs land fordi Russland nekter skipene å seile i russisk farvann.
Fredag 16. august 2019
AVFALL: Landbruket er blant de beste i klassen i plast-retur. Likevel blir mer enn 2000 tonn brukt plast hvert år ikke levert til retur.
Torsdag 15. august 2019
VARME: Da broren til den terrorsiktede la ut en video der han deler sin desperasjon, strømmet norske muslimer til kommentarfeltet for å dele kondolanser, lykkeønskninger og hjertesymboler.
Onsdag 14. august 2019
SKUFFET: – Vi trenger en regjering som står imot muslimhets gjennom handlinger og ikke bare ord, sier Irfan Mushtaq. Her forteller han hvordan han opplevde den dramatiske eid-helga.
Tirsdag 13. august 2019
HØYREEKSTREM: Skribent Lasse Josephsen mener Philip Manshaus ble radikalisert på nettet. Han tror det kommer flere angrep fra unge høyreekstreme menn.
Mandag 12. august 2019
HAT: Samtidig som hver tredje nordmann har utpregede fordommer mot muslimer, har regjeringen avvist en egen strategi mot islamofobi. Nå må den komme, krever Venstres Abid Raja.
Lørdag 10. august 2019
STORKOALISJON: Norge ønsker seg en så stor og tung koalisjon i Persiabukta som mulig, sier forsvars- ministeren.
Fredag 9. august 2019
SKILLE: Jonas Gahr Støre (Ap) mener andelen heltidsansatte blir høyere når Ap har ordføreren i kommunen. Tall fra Kommunenes Sentralforbund viser at han trolig har rett.