Fredag 14. september 2007
– Bysten må ned
– Halden kan ikke være bekjent av å ha Sven Elvestad på sokkel, sier haldenser og musikkjournalist Tom Skjeklesæther. Den nye biografien om krimforfatteren dokumenterer at Elvestad, alias Riverton, var pedofil.

– Jeg mener vi må ha rom for at mennesker er forskjellige. Til dels ekstremt forskjellige. Men det finnes ett område vi må ha nulltoleranse for, og det er pedofili. Sven Elvestads plass i Halden må få nytt navn, og bysten av ham må ned. Det må kommunen sørge for.
Det sier haldenser og musikkjournalist Tom Skjeklesæther. Han er opprørt etter å ha lest flere avisartikler om Bernt Rougthvedts nye biografi om krimforfatter Sven Elvestad (1884–1934), som skrev under pseudonymet Stein Riverton.
Elvestad var i sin tid Norges største krimforfatter og har i dag fått kriminalforfatternes egen klubb, Riverton-klubben, oppkalt etter seg. I tillegg er han altså hedret med byste av billedhuggeren Nils Aas og egen plass, sentralt i hjembyen Halden.
– Bysten står like ved kinoen, kulturskolen og biblioteket – på en plass der det går mange barn hver dag. Her kan vi ikke vise romslighet – selv om mannen er en haldenserne har vært stolte av, sier Skjeklesæther, som skal gi seg i kast med Rougthvedts biografi med det samme.

Nytt stoff

Elvestads nazisympatier har vært kjent – han beundret både Hitler og Mussolini, selv om han ikke var antisemitt. Han levde ikke lenge nok til å oppleve krigen og holocaust. Men at han i den italienske landsbyen Positano betalte gutter for seksuelle tjenester, er noe Rougthvedts biografi avslører. Elvestads venner visste om overgrepene og skrev åpent om det, men ingen reagerte.
– Kanskje så man annerledes på pedofili den gang. Og nettopp derfor må statuen ned, mener Skjeklesæther.
– I gårsdagens Klassekampen sier Jon Michelet, formann i Riverton-klubben, og Riverton-prisvinnerne Frode Grytten og Tom Kristensen at de nye opplysningene ikke bør få noen konsekvenser for Riverton-klubben. Hva mener du om det?
– I noen tilfeller vil det være riktig å skille mellom kunst og kunstner. Men ikke her. At overgrepene skjedde i utlandet, at en økonomisk selvstendig, voksen mann, utnytter fattigere gutter, kan ikke bortforklares. Man bør absolutt vurdere å gi Riverton-klubben nytt navn.
Sven Elvestad rakket ned på folkeopplysning og hyllet analfebetismen. Selv om han var en fattiggutt fra Halden, foraktet han allmuen og beundret plankeadelen i byen, uttalte biograf Rougthvedt i gårsdagens Klassekampen.
– Det er jo heller ikke noe plusspoeng. Halden er en radikal arbeiderby med lange historiske røtter. Sven Elvestad var forsøksvis en intellektuell, ingen ignorant, sier Skjeklesæther.

Vil reise debatt

Jan Tore Harlyng, leder i Rødt Halden, mener de nye opplysningene må føre til en ny debatt om Elvestad-bystens framtid:
– Dette er helt nytt, og vi har ikke diskutert det i partiet, men personlig synes jeg det er vanskelig å skille mellom kulturperson og privatperson. Får RV plass i Utvalget for kultur og idrett, vil vi reise en debatt der for å se om det er politisk vilje til å gjøre noe med det, sier Harlyng.
Selv har ikke Harlyng konkludert med hensyn til hva som bør gjøres med bysten:
– Jeg vil ikke si i dag at det er nødvendig å fjerne bysten, men dersom den blir stående, er det viktig at denne kunnskapen om Elvestad ikke blir tiet ihjel, men blir en del av den offentlige informasjonen om forfatteren.
Tidligere bokhandler i Halden, Bjørn Andersen, var mannen som i 1999 avduket bysten. Han har kjent til Elvestads politiske rulleblad, men ikke den pedofile legningen:
– Som bohem og alkoholiker har Elvestad aldri vært regnet som søndagsskolens beste barn, men akkurat dette har ikke vært kjent tidligere. Men personlig vil jeg i første omgang mene at det ikke skulle ha noe å si for forfatterskapet hans, sier Andersen.
Andersen er nå pensjonist, og datteren har overtatt hans gamle bokhandel. Datteren har allerede besluttet at Elvestad-biograf Bernt Rougthvedt skal inviteres til bokhandelen for å snakke om biografien:
– Dette er ikke noe å stikke under en stol, selv om vi ikke trenger å ta ham ned fra sokkelen.

Reiser ikke debatt

Bjørn Andersen var styreformann i Halden Sparebank da banken på 1990-tallet besluttet å gi penger til å reise bysten av Elvestad.
– Ville du ha støttet tiltaket om dette var kjent den gangen?
– Jeg tror nesten ikke jeg tør svare på det. Jeg vet ikke. Saken ligger så langt tilbake i tid at det kanskje kunne ha hvilt.
Åsmund Bråtekas, konstituert kommunalsjef i Halden, kommenterer Elvestads saken slik:
– Dersom Halden kommunes omgivelser ønsker en debatt om Elvestad eller om bysten, vil den komme av seg selv. Det er ikke min rolle som kommunalsjef å reise den diskusjonen. Pedofilibeskyldninger mot mennesker er et meget alvorlig tema som jeg ikke deltar i uten å sette meg grundig inn i saken.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.47
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.
Mandag 15. juli 2019
Ledelsen for det planlagte Fotografi­huset i Oslo har hevdet at et samlet fotomiljø står bak prosjektet. Det avviser flere i miljøet. – Vi kan ikke stille oss bak noe vi ikke vet hva er, sier Morten ­Andenæs i Fotogalleriet.
Lørdag 13. juli 2019
Tidligere Folk er folk-medarbeider Tormod Fjeld Lie går hardt ut mot redaktør Bjønnulv Evenrud. – Det er stygt at romfolk blir ansiktet for redaktørens politiske syn, sier han.
Fredag 12. juli 2019
Havnetomta Sukkerbiten i Oslo skal få et nytt fotografihus. Men ikke alle er like begeistret. – Det vil gjøre området til en enda større turistmaskin, mener aksjonsgruppas leder.
Torsdag 11. juli 2019
Som del av redaktørens ytrings­frihetsprosjekt, inviterer bladet Folk er folk høyreradikale stemmer og siterer en holocaustfornekter. – Tragisk for magasinet, sier Rune Berglund Steen fra Antirasistisk ­Senter.
Onsdag 10. juli 2019
Det er stor overvekt av kvinner ved ­journalist-utdanningene, men Oslomet vil ikke ta grep. De mener mangelen på minoriteter er et større problem.
Tirsdag 9. juli 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) får kritikk for sin håndtering av debatten om avtalen mellom Fredriksen og Nasjonalmuseet. – Ubetimelig, mener kunstner Lotte Konow Lund.
Mandag 8. juli 2019
Senterpartiet mener bevaring av veteranflymiljøet på Kjeller ikke bare er et lokalt spørsmål, men et nasjonalt anliggende.
Lørdag 6. juli 2019
Det er ikke uproblematisk at Nasjonal­biblioteket gir ut egne bøker, mener to bokaktuelle medieprofessorer. De frykter at staten kan utkonkurrere forlagene.