Mandag 25. juni 2007
– Sjeggestad var informert
Direktør i Utlendingsnemnda Terje Sjeggestad stanset lørdagens utsendelse av 15 afghanere, angivelig som resultat av en telefon fra biskop Ole Christian Kvarme. – Vi ga dem informasjonen i god tid, sier afghanernes advokater.

De 15 afghanerne som lørdag skulle sendes ut av Norge ble reddet i siste sekund. Ifølge direktør i Utlendingsnemnda, Terje Sjeggestad, kom ikke opplysningene om at noen av afghanerne skal ha konvertert før Oslo-biskop Ole Christian Kvarme ringte ham natt til lørdag. Opplysningene stoppet utsendingen.

Da Klassekampen gikk i trykken i går var den ennå ingen som hadde funnet programmet som skal ha blitt vist på tv-kanalen Ariana International. Talsmann for afghanerne, Zahir Athari, skriver i en pressemelding at kanalen filmet Asylmarsjen da de besøkte Eystein Kirke på Dovre, og at seere sendte inn spørsmål til tv-kanalen under programmet, blant annet om de hadde konvertert. Det skal ha blitt bekreftet av kanalen.

– Jeg har spurt biskopen om hvorfor disse opplysningene ikke er kommet fram før. Videre har jeg spurt om hvorfor de ikke er kommet fram gjennom asylsøkernes advokat, men blir fremført til UNE noen timer før utreisen, sa Sjeggestad til Dagsavisen.

– Hadde opplysningene

– Sjeggestad sier utsendingene ble stanset fordi biskop Kvarme ringte natt til lørdag. Men vi skrev fire omgjøringsbegjæringer som ble sendt UNE i kontortid på fredag. Min fullmektige tok kontakt med en av nemndlederne muntlig i tillegg til begjæringene, sier advokat Preben Kløvfjell.

Kløvfjells kontor representerer 18 av de 21 afghanerne som sitter på Trandum.

– Enten er dette feilinformasjon, eller så har ikke hans medarbeidere meddelt ham det, eller så har de ikke sett på det vi sendte, sier advokat Djordje Borojevic, som jobber sammen med Kløvfjell.

– Lørdag kveld snakket vi med Sjeggestad, som ikke nevnte at han hadde snakket med Kvarme. Han var klar over at vi hadde ingitt omgjøringsbegjæringene, og spurte om vi hadde ytterlige opplysninger. Han sa at det var betryggende behandlet, sier Borojevic.

– Mangelfullt

– Vi kjenner disse sakene så godt at det nå ikke er noen tvil om at disse ikke har konvertert, sa Sjeggestad til Nettavisen lørdag.

Kløvfjell på sin side har vanskelig for å tro at Sjeggestad og UNE har hatt tid til å gå inn i hver enkeltsak før de avviser påstandene.

– Dette er fortløpende forsøk fra Sjeggestad på mangelfull saksbehandling. Det er uriktig at UNE ikke fikk informasjonen før natten før den planlagte utsendingen.

Kløvfjell forklarer at de fikk informasjon om at afghanerne skal ha blitt filmet under asylmarsjen etter at politiet pågrep dem etter demonstrasjonene utenfor Stortinget.

– Vi hadde først kontakt med klientene våre etter at de ble pågrepet, så det er naturlig at denne informasjonen kommer fram nå, sier han.

Kløvfjell mener det avgjørende er ifølge han hvordan konverteringen er kommunisert til Afghanistan, og om de oppfattes som konvertitter eller frafalne muslimer.

– Også de som ikke har konverert står i fare for å bli forfulgt hvis de sendes til Afghanistan, sier han.

Ikke kontaktet

Lørdag kveld fikk advokatene en faks angående en av klientene, hvor UNE etterspør dokumentasjon i form av opptak av tv-programmet og detaljerte opplysninger. Kløvfjell har ikke fått informasjon fra UNE om hvorfor utsendelsen ble stoppet.

– Jeg vet bare det som har kommet fram i mediene. Jeg forventer å bli formelt kontaktet av UNE, sier han.

Nå jobber de videre med å skrive omgjøringsbegjæringer for de resterende klientene.

– Hva legger dere vekt på?

– Noen momenter går igjen, som det at det skal ha blitt kommunisert til Afghanistan at de er frafalne muslimer eller konvertitter, sier Borojevic.

– Vi ber også om at de venter på den nye rapporten fra FNs høykommisær for flyktninger om situasjonen i Afghanistan, og at de avventer avgjørelsen til stornemnda om man kan sende folk til Afghanistan som ikke har tilknytning til Kabul, sier Borojevic.

Han sier det etter de opplysningene de har, ikke er konvertitter blant de som er på Trandum nå.

– Først ble alle de 45 afghanerne pågrepet, og konvertittene blant dem ble satt fri, sier han.

Elisabeth Steindal fra Støttenettverket for afghanske flyktninger sier at de ga beskjed via e-post til Sjeggestad om at det er konvertitter blant afghanerne for over en uke siden. Det lyktes ikke Klassekampen å få tak i Terje Sjeggestad i går, men til NTB sier han at han venter på dokumentasjon fra Kvarme eller advokatfirmaet om tv-programmet.

– Det er nå over et døgn siden jeg ba om dette, men jeg har ikke hørt noe verken fra Kvarme eller advokatfimaet, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.41
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Lørdag 8. desember 2018
PRESSEFRIHET: Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.