Tirsdag 19. juni 2007
– Gå videre til Afghanistan
Arbeiderpartiets Arild Stokkan-Grande er uten sympati for afghanerne utenfor Stortinget. Han ber dem fortsette å gå til Afghanistan, og delta i gjenoppbyggingen av hjemlandet.

– Det er ingen ting som har forandret seg i situasjonen, annet enn at vi har fått afghanere på plenen igjen. Jeg synes det er helt feil at vi skal styre utlendingsfeltet etter hvem som kan skape mest oppmerksomhet rundt sin sak. Det synes jeg er urettferdig mot de som er aller svakest.

Slik kommenterer Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Arild Stokkan-Grande kravet fra blant andre SVs Ågot Valle og Rødts Torstein Dahle om en stans i tvangsutsendelsene av afghanske flyktninger.

Valle er nå i Afghanistan, og sa mandag morgen til NRKs Politisk Kvarter «at vi må ikke sende flyktninger tilbake sånn som situasjonen er nå». Valle viste blant annet til samtalene hun har hatt med FNs høykomissær for flyktninger (UNHCR) i Kabul, og til at en stornemnd under UNE har en sak til behandling som berører situasjonen i Afghanistan.

– Gå videre!

Men om Valle mener det nå er grunn til å ta rev i seilene, ettersom sikkerhetssituasjonen i Kabul og ellers i Afghanistan er under forverring, er Aps Stokkan-Grande ikke til å rokke. Han har én melding å gi til de 45 afghanerne som nå har slått seg ned på plenen foran Stortinget – flere av dem deltok også i sultestreiken foran Domkirken i fjor sommer:

– Når disse guttene har klart å komme seg fra Trondheim til Oslo på egne bein, så er de sterke nok til å gå videre ned til Afghanistan og delta i gjenoppbyggingen og motstandskampen [sic!] der, sier Stokkan-Grande, og legger til:

– De er unge menn i sin beste alder, og bør snarest komme seg tilbake til Afghanistan!

– Nansen-skolen, Høyskolen på Lillehammer og Lillehammer kommune har bedt om at afghanerne skal få utdanning i fredsarbeid, slik at de kan bli en ressurs for hjemlandet når de reiser hjem. Hva synes du om det?

– Det har jeg ikke behov for å kommentere. De har ikke krav på vår beskyttelse, og det blir helt feil å lete etter andre muligheter for at de kan bli i landet, påfunn som vanner ut systemet vi har. Jeg vil be folk om å se på hva asylinstituttet er til for, sier Arild Stokkan-Grande.

– Gi garantier

Ågot Valles ønske om en stans i tvangsutsendelsene deles fullt og helt av Rødt-leder Torstein Dahle.

Han sier til Klassekampen at asylsøkerne må få garantier for at det ikke er aktuelt å sende dem tilbake så lenge det er krig i Afghanistan, og at de må gis vilkår som setter dem i stand til å leve et normalt liv i det norske samfunnet.

– Det må også iverksettes undersøkelser om skjebnen til alle dem som hittil er blitt tvangsreturnert til Afghanistan, sier Dahle, som ikke føler seg trygg på at de utsendte har møtt en like blid skjebne som statssekretær Libe Rieber-Mohn tegner bilde av.

Trygge til onsdag?

– Vi har ikke sett det som aktuelt nå å be politiet om å fjerne dem, sier Stortingets direktør Hans Brattestå til Klassekampen mandag ettermiddag.

Så langt har politiet gitt signal om at de ikke vil foreta seg noe for å flytte afghanerne fra Eidsvolls Plass før Stortinget, som er grunneier, eventuelt ber dem om å gripe inn.

Brattestå opplyser at det i utgangspunktet er Stortingets administrasjon, under hans ledelse, som tar stilling til saken, men at det under visse forutsetninger kan være aktuelt å trekke presidentskapet inn i beslutningsprosessen.

– Det kan fort utvikle seg slik at det er behov for at vi har med presidentskapet, men det er klart at jo mindre politisk vi gjør det, jo bedre er det som regel, sier han.

Torstein Dahle oppfordrer stortingspresident Thorbjørn Jagland om å ta imot representanter for afghanerne og høre deres sak. Jagland ønsket ikke å kommentere saken overfor Klassekampen i går.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.40
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Lørdag 8. desember 2018
PRESSEFRIHET: Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.