Mandag 18. juni 2007
De afghanske flyktningene avsluttet pilgrimsferden foran Stortinget:
– Ikke send oss tilbake
Lørdag nådde de afghanske asylsøkerne Stortinget etter 45 dagers marsj fra Trondheim. De ble møtt av et stort publikum, men stortingspolitikerne uteble.

Et beveget publikum bestående av Oslofolk, kjendiser, politikere, kirkelige og aktivister overvar lørdag avslutningen på de 45 afghanske flyktningenes pilgrimsmarsj fra Trondheim utenfor stortinget.

«Vi er glade for å være tilbake i Oslo», sa flyktningenes talsmann Zahir Athari, «men ikke send oss tilbake til krigen». Til tross for at en avvisende arbeids og -inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen nekter afghanerne og de som støtter dem å gi opp håpet om at seansen på Løvebakken var et velkommen og ikke et farvel.

«Skammelig»

En av de mange appellantene som krevde oppholdstillatelse til de afghanske flyktningene var fjernsynsjournalist Erling Borgen. Han gikk i tillegg knallhardt ut mot Torbjørn Jagland og de andre stortingspolitikerne som nektet å møte flyktningene utenfor stortingsbygningen.

– Dette er feigt og skammelig, sa Borgen. Han påpekte også at den norske regjeringen bruker dobbelt så mye penger på krigføring som på bistand i Afghanistan. Heller ikke UDI slapp unna kritikken for manglende humanisme. Pilgrimsprest Rolf Martin Synnes, som har deltatt i marsjen hele veien fra Trondheim anklaget UDI-byråkratene for å la det gå prestisje i å få utvist de afghanske flyktiningene.

– Enkelte har større tiltro til UDI enn prester har til Gud, sa han og siktet til regjeringen, som ved å følge UDIs vedtak ser bort fra rådene fra FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR).

Blant dem som hadde møtt opp for å overvære endepunktet til de afghanske flyktningenes pilfgrimsferd var Shabana Rehman. Til Klassekampen fortalte Rehman at denne aksjonen var unik og burde tjene som eksempel for flyktninger i hele verden.

– Dette er sterkt. De afghanske flyktningene fortjener virkelig å bli lyttet til, sa hun.

Etter appellene ble Løvebakken for anledningen omgjort til konsertscene for Bugge Wesseltoft, Martin Hagfors, Sissel Endresen og Nabi. Siden reiste de afghanske flyktingene telt hvor de overnattet til søndag. Det er uvisst hva som blir flyktningenes neste trekk, men politiet skal ha uttalt at dersom de ikke selv fjerner seg innen klokken ti søndag kveld vil politiet gjøre det med makt.

Pilgrimsferden

Før flyktningene og de som fulgte dem nådde Stortinget, stoppet de opp ved bispegården i Gamlebyen i Oslo. Her minnet Oslo-biskop Ole Kristian Kvarme om kirkens gamle tradisjoner for barmhjertighet mot folk i nød. Biskopen sluttet seg til de afghanske flyktningenes parole og sendte en klart beskjed til regjeringen og UDI:

– Ikke send dem hjem til krigen.

Siden 19. mai har har de afghanske flyktningene gått langs pilgrimsruten fra Trondheim, og den utradisjonelle aksjonsformen har krevd stort arbeid og engasjement. Tidligere leder i Oslo RV Beret Werner har vært sentral i solidaritetsarbeidet for afghanerne siden sultestreiken i fjor, og er overveldet av solidariteten de har møtt på veien.

– Lokale krefter har stilt opp med mat, husly, kulturelle arrangementer og medieomtale. Uten dette ville det vært mye tyngre, sier hun til Klassekampen. Små bygdeskoler, dagligvarehandler og kommunene har bidratt, men Werner vil spesielt trekke fram kirken. Hun er imidlertid skuffet over at ikke KrF følger kirkens eksempel.

– I lys av den jobben biskoper, pilgrimsprester og menigheter har gjort for å sikre disse menneskenes menneskerettigheter, framstår KrFs manglende støtte som trist og overraskende, sier hun.

Splittet regjering

SVs nestleder Audun Lysbakken sa i sin tale utenfor stortinget at han mener Norge har en for streng flyktingpolitikk. Han mener ingen afghanske flyktninger bør sendes ut av landet før situasjonen til dem som allerede er utvist er utredet. Lysbakken er usikker på hva de andre regjeringspartiene vil foreta seg, men sier til Klassekampen at han håper asylmarsjen kan bidra til å endre opinionen i favør av en mer human flyktingepolitikk.

– Denne debatten har vært ført på Frps premisser altfor lenge. Nå håper jeg folk forstår at flyktningene er mennesker av kjøtt og blod som har krav på en verdig behandling, sier han.

I motsetning til Lysbakken står altså arbeids og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen bak Utlendingsnemndas utvisningspraksis. Senterpartiets posisjon er derimot mer åpen. Til Klassekampen sier stortingsrepresentant Magnhild Meltveit Kleppa at Lysbakkens forslag er konstruktive, men at partiet ennå ikke har drøftet saken.

Lever i frykt

Imens forverres situasjonen i Afghanistan stadig. I går eksploderte en bilbombe i Kabul og foreløpig er 35 dødsofre registrert. Dette er det dødeligste angrepet i Kabul siden invasjonen. Flyktingenes representant Zahir Athari sier at afghanerne nå er redde:

– Vi lever i frykt. I frykt for håndjern, politi og utvisning i Norge. Og i frykt for hva som kan møte oss i Afghanistan.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.40
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Lørdag 8. desember 2018
PRESSEFRIHET: Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.