Torsdag 26. april 2007
– Dypt uanstendig krig
– Man dreper afghanere for å tekkes amerikanerne. Det er dypt uanstendig, sier Johan Galtung om Nato i Afghanistan.

Idet Nato-landenes utenriksministere setter seg ned ved middagsbordet i Oslo rådhus i kveld, raser krigen for fullt i Afghanistan: «Operasjon Akilles», den siste i rekken av Nato-offensiver det siste året, har som mål å renske ut Taliban-opprørere fra de nordlige delene av Helmand-provinsen sør i landet.

Nato-styrkene har forsøkt å kvele Talibans mye omtalte våroffensiv, men opplever at den har kommet i form av desentraliserte, sporadiske, men målrettede aksjoner – selvmordsbomber, veibomber og bakholdsangrep – mot Nato-styrker og Kabul-regjeringens hær og politi.

Angrepene, bare i ukene foran Nato-møtet i Oslo, strekker seg fra provinsene Helmand og Kandahar i sør, gjennom Zabul og Ghazni til Kabul og naboprovinsene Laghman og Kapisa, og til Kunduz i nord.

Nato advarer nå mot økende Taliban-virksomhet også nord i Afghanistan, og har sirklet inn fem områder nord for fjellkjeden Hindukush. De norske styrkene befinner seg foruten Kabul i Faryab-provinsen i nord.

Økt skepsis

Skepsisen til Afghanistan-oppdraget øker nå blant flere Nato-land. Tirsdag ble et forslag i det kanadiske parlamentet om å trekke ut landets styrker innen februar 2009 nedstemt med kun 16 stemmer. 54 kanadiske soldater har mistet livet i Afghanistan. Også i land som Nederland øker motstanden.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet at han er «grunnleggende skeptisk til datoer for tilbaketrekking fordi datoene tar all oppmerksomhet fra utfordringen.»

– Jeg tror ikke utenriksministeren kjenner til historikken i Afghanistan, sier professor Johan Galtung til Klassekampen. Fredsforskeren, som i går holdt innledning i Oslo om Afghanistan på en av fredsbevegelsens markeringer mot Nato-toppmøtet, viser til britenes invasjoner av Afghanistan, først i 1839, så i 1878 og i 1919 – og ikke minst den sovjetiske okkupasjonen, som varte fra 1979 til 1989 og endte som en katastrofe for Sovjetunionen.

– Det samme vil skje med Nato. De har ingen sjanse militært, av to enkle grunner: For det første har motstanderne 1,3 milliarder muslimer å trekke på. For det andre har de ingen tidsbegrensning. De har ingen planer om å kapitulere. Det står ikke et telt et sted med to stoler og et feltbord, der partene skal skrive under på et ark, påpeker han.

– Nato har ingen sjanse. De vil oppleve samme situasjon som man har i Irak. Afghanistan er Irak i langsom kino.

Desperate forhold

Tenketanken Senlis Council anslår at rundt 4000 sivile afghanere ble drept i 2006 under de 2000 bombetoktene Nato gjennomførte i Sør-Afghanistan.

Ifølge organisasjonens undersøkelser sier over 80 prosent av afghanerne i tre provinser sør og øst i landet at de ikke klarer å skaffe nok mat til familien, mens like mange mener at den internasjonale tilstedeværelsen ikke hadde hjulpet dem overhodet.

– Vår utenriksminister sier altså at Nato må lykkes i Afghanistan. Det er helt forferdelig. Problemstillingen er ikke å gjøre Nato vellykket. Problemstillingen må være å hjelpe det afghanske folk, sier Galtung.

Han mener Norge og Nato nå står i Afghanistan «som gjengjeld» for at alliansen ikke ble med i invasjonen av Irak mars 2003.

– Man dreper afghanere for å tekkes amerikanerne. Det er dypt uanstendig.

Fem punkter for fred

Galtung legger fram fem punkter for en mulig fred i Afghanistan:

* Opprettelsen av en koalisjonsregjering der Taliban er representert. «Hundre prosent Taliban er uutholdelig. Men null prosent Taliban er umulig.»

* Afghanistan som forbundsstat. Afghanistan er ikke en enhetlig stat som kan styres fra Kabul, og «spesielt ikke av utlendinger».

* Et sikkerhetssystem som ikke alene er basert på Sikkerhetsrådet, der verdens 56 muslimske land ikke er representert. Et slikt system bør være i samråd med Organization of the Islamic Conference (OIC), som består av muslimske land verden over.

* Et sentralasiatisk felleskap, bestående av Afghanistan og alle dets muslimske naboland. For eksempel noe lignende Shanghai Cooperation Organisation (som består av blant andre Kina og Russland).

* Prioritering av afghanernes fundamentale behov, som mat, husly, helse og undervisning. Galtung avviser Norge og Natos argumenter om at styrkene skal legge til rette for humanitær hjelp.

– Riv av dem uniformene. Bruk ikke menneskers fundamentale behov for å legitimere militær tilstedeværelse. Det er uanstendig å spekulere i afghanernes nød for å legitimere militær tilstedeværelse, mener han.

Dinosauren Nato

Johan Galtung mener at Nato er «en dinosaur», som holdes i live «selv om dens funksjonelle levetid er utløpt».

– Man har gitt alliansen en ny funksjon, den har gått fra å være en defensiv til en offensiv allianse. Man har utnevnt en ny fiende. Og denne fienden blir mer og mer identisk med islam. De prøver fortvilet å skille mellom islamisme og islam, uten å vite at de mobiliserer opp til 1,3 milliarder mennesker i verden, sier han.

– Nato-landene kunne reddet seg selv ved å stå opp og ta avstand fra retningen dette tar, og slik inngå i historien som helter. Men den rollen er de ikke voksne nok til å ta.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.39
Lørdag 21. september 2019
VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Torsdag 19. september 2019
HJELP: Høyreekstreme Avigdor Liebermann sitter med de beste kortene i den fastlåste regjeringskabalen i Israel.
Onsdag 18. september 2019
DUO: Donald Trump støtter diktatorvennen Muhammed bin-Salman. Hvorfor er USA Saudi-­Arabias forsvarer?
Tirsdag 17. september 2019
OLJE-STRID: Hvem angrep oljeanlegget i Saudi-Arabia? Eskaleringen mellom USA og Iran «kan ende i direkte konflikt», sier Iran-analytiker.
Mandag 16. september 2019
MOTMAKT: Høstens store stridstema i Frankrike blir president Macrons ­pensjonsreform. Nå mobiliserer fag­foreningene til storstreik.
Lørdag 14. september 2019
I FRONT: Den arabiske våren startet i Tunisia i 2011. I høst skal de velge ny president og nytt parlament.
Fredag 13. september 2019
LIDER: India annullerte forrige måned selvstyret i indisk-kontrollerte Kashmir. Provinsen er hermetisk lukket. – Mitt folk lider, forfølges og tortureres, sier kasjmirsk aktivist.
Torsdag 12. september 2019
BØDDEL BORTE: Blodtørste John Bolton forsvant ut av Det hvite hus. Dermed kan krigspresset på Donald Trump ha lettet.
Onsdag 11. september 2019
TØFF JOBB: Boris Johnsons nederlag i parlamentet betyr ikke at han taper på lengre sikt. Labour får en tøff jobb i et nyvalg, mener eksperter.