Mandag 2. april 2007
Samisk Pondus

Tegneseriefiguren Pondus snakker etter hvert mange språk. John Trygve Solbakk og Cálliid Lágádus har sørget for at han hver jul snakker nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk.

– Vi har bare midler til å oversette juleheftet, men det bestilles året ut, sier han.

I tillegg til Pondus byr forlaget på de tradisjonelle juleheftene om Kaptein Vom, også de på tre språk. I 2003 ble også Nemis julehefte oversatt til lulesamisk.

I 1987 og 1988 kom Donald Duck ut på samisk en gang i måneden, men det lønte seg ikke. Cálliid Lágádus har samlet utgivelsene fra de to årene og bundet dem inn i en praktutgave, som de nå bare har noen få, private eksemplarer igjen av. Det motiverer til å prøve å vekke Donald til live igjen, eller Vulle Vojaš, som han heter på samisk.

– Vi jobber med å få en avtale med Egmont nå, sier Solbakk.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.39
Lørdag 18. januar 2020
Skattedirektør Hans Christian Holte er skeptisk til at flere land inn­fører nasjonal digitalskatt. – Det kan svekke krafta i den internasjonale prosessen, sier han.
Fredag 17. januar 2020
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gir Konkurransetilsynet ny marsj­ordre: Kampen mot internasjonale IT-giganters markedsdominans skal trappes opp.
Torsdag 16. januar 2020
Tre av Vigmostad & Bjørkes nye titler ble ikke sendt rett til bibliotekene. Om tendensen brer seg, kan leserne måtte vente lenger på at bøker når bibliotekhyllene.
Onsdag 15. januar 2020
Regjeringen kan ikke bare lene seg på internasjonale avtaler om beskatning av IT-gigantene, mener SV og Arbeiderpartiet.
Tirsdag 14. januar 2020
OECDs forslag til beskatning av IT-gigantene er ikke godt nok, fastslår medietopp Ole Jacob Sunde. Han ber regjeringen gjøre mer for å beskytte norske interesser.
Mandag 13. januar 2020
Finansminister Siv Jensen vil få nett­gigantene til å betale mer skatt. Hvis internasjonale organisasjoner ikke finner en løsning i 2020, vil hun innføre en norsk digitalskatt.
Lørdag 11. januar 2020
Tore Renberg fikk ikke andre forfattere med seg på pocketstreiken. – Flere støttet meg, men ingen ble med på aksjonen, sier forfatteren. Nå gir han opp.
Fredag 10. januar 2020
En ny språklov er på trappene, og flere krever nå sanksjoner dersom den brytes. Riksmålsforbundet mener at det vil føre til «en ny bitter språkstrid».
Torsdag 9. januar 2020
En ny undersøkelse fra Handelsehøyskolen BI viser at nordmenn leser nær 40 prosent færre bøker enn det bransjens egne undersøkelser sier. – Bokbransjen framstår som ubotelige optimister, sier professor Anne-Brit Gran.
Onsdag 8. januar 2020
Flere kunstnere støtter forslag om kunstnerboikott for å redde Y-blokka. – Det er rart å kjempe mot riving, for så å levere kunst til grav­stedet, sier kunstner Maria Sundby.