Onsdag 28. mars 2007
Ønsker et forbud
Ekteskap mellom kusine og fetter er en migrasjonsstrategi, og helsefarene ved slike ekteskap gir medisinske argumenter for å forby slike ekteskap, mener innvandringspolitisk talsmann i Ap Arild Stokkan-Grande.

Aps innvandringspolitiske talsmann Arild Stokkan-Grande sier at han ønsker et forbud mot søskenbarnekteskap.

– Det har vært mye synsing på slike ekteskap, og nå har vi fakta slik at vi kan ta diskusjonen, sier Stokkan-Grande til Klassekampen.

Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) har både i opposisjon og som statsråd vært en ivrig tilhenger av forbud mot søskenbarnekteskap. Forrige torsdag fikk hun overlevert en ny rapport om de medisinske konsekvensene av søskenbarnekteskap av forsker Camilla Stoltenberg (Klassekampen 23. mars). Blant norskpakistanere er ekteskap mellom fetter og kusine grunn til 30 prosent av dødfødselene, 42 prosent av spebarnsdødsfallene og 32 prosent av de medfødte misdannelsene. Nå er det opptil politikerne hva som skjer videre.

Utledningsloven

Per i dag er det vel rundt 30 av de 50 delstatene i USA som har et forbud mot søskenbarnekteskap. Dersom Norge igjen skulle innføre et forbud vi ikke har hatt siden begynnelsen av 1800-tallet, kan det skje gjennom tiltak i familielovgiviningen, mener Stokkan-Grande.

– Vi kan motvirke søskenbarnekteskap gjennom en helhetlig tiltakspakke mot tvangsekteskap sammen med kravet om at personen som vil hente ektefelle utenfor EØS-området må ha jobbet eller vært under utdanning i fem år etter grunnskolen det vil si en 21-aldersgrense for slike ekteskap, og holdningsskapende arbeid, sier Stokkan-Gande til Klassekampen.

– En innstramming i familielovgiviningen kan gjøre at søskenbarn ikke blir anerkjent som partnere. Slik hindrer man også tvangsekteskap mellom fetter og kusine, og minsker derav helseskadene ved slike ekteskap.

Han tror på et flertall for forbud blant Ap-representantene på Stortinget.

SV, aldersgrense og tilknytningskrav

På SVs landsmøte i helgen ble det under overskriften «For en human utlendingslov» vedtatt at; «SV mener videre at et generelt prinsipp ved utforming av den nye loven må være universalisme, altså formell og reell likebehandling av norske borgere. SV er derfor motstandere av innføring av aldersgrense og/eller tilknytningskrav for norske borgere ved familiegjenforening ved ekteskap inngått utenfor EØS-området».

Etter det Klassekampen forstår fra kilder i Ap kan enkelte SV-representanter være åpne for å støtte et forbud mot søskenbarnekteskap dersom Ap dropper kravet om tilknytning. SVs Rolf Reikvam sier han er mot et forbud.

– Vi har sett endring i Norge uten at vi har forbudt slike ekteskap, og vi vil se en lignende utvikling blant innvandrere uten å bruke lov. Det dreier seg om informasjon og bevisstgjøring, sier Reikvam til Klassekampen.

– Vi kan ikke endre adferd ved lov, sier han videre.

– SV har på landsmøtet vedtatt at partiet er mot aldersgrense og eller tilknytningskrav ved familiegjenforening, og det er ulike meninger blant representanter når det gjelder obligatorisk underlivssjekk for å hindre kjønnslemlestelse. Ap er mer positiv til alt dette. Hva kan SV fire på?

– Alt er enkeltsaker, og hva kompromisset blir vet jeg ikke. Alt er viktig av prinsipielle grunner, sier Reikvam.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.39
Tirsdag 26. mars 2019
SPRIK: Ap kritiserer Sp for ikkje å binde seg til raudgrønt samarbeid. Men partiet har tydd til dei borgarlege i ein tredel av kommunane der dei har ordførar.
Mandag 25. mars 2019
KALD SKULDER: Aps Kjersti Stenseng og Fagforbundets Mette Nord vil ha raudgrøn samarbeidsvilje i haustens lokalval, men møter ei kald skulder frå Sp.
Lørdag 23. mars 2019
SYSTEMFEIL: Flere av feilene som førte til Kebne­kaise-ulykken er fremdeles ikke rettet opp, sju år etter dødsulykken.
Fredag 22. mars 2019
FATALT: Mannskapet som døde i ­Kebnekaise-ulykken fikk utdelt et ­mangelfullt og feilaktig kart før fly­turen. Luftforsvaret fant aldri ut hvordan det kunne skje.
Torsdag 21. mars 2019
UTRO: Senterpartiet er rødgrønne nasjonalt, men hopper gjerne i høyet med høyresida lokalt. Nå vil Fagforbundet ha slutt på lokale flørter med de blå.
Onsdag 20. mars 2019
OPPVASK: Mattilsynets ledelse har satt en veterinær og en regiondirektør på plass etter beskyldninger om rolleblanding fra oppdretternes forening Sjømat Norge.
Tirsdag 19. mars 2019
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».
Mandag 18. mars 2019
ULIKT HØYRE: Heidi Nordby Lunde refser eget parti i ulikhets­debatten og mener Høyre må ta et oppgjør om skatte­dogmer.
Lørdag 16. mars 2019
OFFER: – Hun er ikke hardhudet. Det har vært veldig tøft for henne, sier fylkesleder i Oslo Frp Tone Ims Larssen. Hun ser fortsatt på Waras samboer som offer.
Fredag 15. mars 2019
POLITISK: PR-byråene Geelmuyden Kiese, Kruse Larsen, Rud Pedersen og First House har lokalpolitikere fra Høyre, Ap, KrF og Venstre i staben.