Fredag 23. mars 2007
Lengselen etter kjærlighet
Hvem har mulighet til å finne den ekte, romantiske kjærligheten? Kan man leve et godt liv uten? Sosialantropolog Lissa Nordin tok med seg spørsmålene til enslige menn i grisgrendte strøk i Norrland.

Sven-Åke, Johan, Gustav, Olle og Bjørn har lært sosialantropolog Lissa Nordin om livet som enslig mann i Norrland i Sverige. De er alle sammen ungkarer eller «gammpojker»: enslige menn som er for gamle til å håpe på kjærligheten.

Gjennom to års feltarbeid har Nordin vært med dem og deres likesinnede på dans, på fisketur, på jakt og på tur til Russland for å treffe damer. Og hun har sittet med dem, én og én, og snakket om kjærlighet og sex. Resultatet er boka «Man ska ju vara två – Män og kärlekslengtan i norrländsk glesbygd» – om menn som ifølge idealet lever alene på feil sted, med feil maskulinitet, feil alder, feil utseende og feil klasse.

Nordin mener mytene om Sveriges «glesbygder», de grisgrendte strøkene i nord, fortjener å bli røsket opp i. Begrepet ble egentlig brukt om områder med glissen befolkning, men har kommet til å bety hele Norrland med tettsteder og byer. Og mediebildet av glesbygdene og menneskene som bor der, er langt fra glanset.

– Elendighet er et dekkende ord. I dag ses glesbygda som et sted som har problemer og trenger hjelp. Den framstilles som avfolket, umoderne og maskulin, sier hun.

– Ge mig en chans!

Mennene på sin side framstilles som én av to stereotypier: Mannemannen som er trygg og solid og kan svinge en øks, eller hillbillyen som er lavt utdannet, aggressiv og drikkfeldig. Og bildet av landsdelen som maskulin styrker en annen myte: den om at det ikke finnes kvinner der. For hva skulle få en kvinne til å ville bli på bygda og dele livet med utdaterte mannfolk som ikke er i stand til å leve i et likestilt forhold til en kvinne?

Mytene om Norrland og den norrlandske mannen er mange og sterke, og de virker inn i livene til mennene som lever der. Mennene er klar over at de framstilles som tradisjonelle, ensomme og seksuelt utsultede, som ikke har andre valg enn å betale for å få treffe kvinner, mener Nordin.

«Man får höra att män inte är romantiska och män förstår ingenting om känslor og romantik. För fan, ge mig en chans!» sier en av mennene hun har snakket med.

Det var virkeligheten bak dette bildet hun ville finne fram til: Hva står på spill for disse enslige mennene, og hvordan beskriver de selv tilværelsen?

Sven-Åke og kjærligheten

Den første vi møter er Sven-Åke. Han har bodd hjemme hos mor hele livet, og først etter at hun var død og han selv var passert 60 år, begynte han å lete etter en å dele tida si med. Han rykket inn annonser i avisene og reiste på turer til Russland. «Vad som är viktigt är ändå kärleken och att ha tid för varandra. Man ska ju vara två», foklarte han da Nordin lurte på hvorfor han ville treffe noen.

Sven-Åke var langt fra den eneste som drømte om å finne kjærligheten, om å finne den rette kvinnen. Håpet mange av de enslige mennene gikk med var å få bli skikkelig forelska, og å bli elsket igjen. Problematisk ble det først når idealet om kjærligheten møtte virkeligheten.

– Romantisk kjærlighet handler ikke bare om å treffe den rette, men å treffe den rette på den rette måten innen rammene av hva vi i vår kultur ser på som ekte kjærlighet, forklarer Nordin.

Et under

Hun trekker linjer til framveksten av den borgerlige, romantiske kjærligheten som vokste fram i byene på 1800-tallet:

– Det skal være som et under, et «tenk at jeg traff akkurat deg, av alle mennesker i verden!», sier hun.

Forutsetningen er et stort utvalg av mennesker. Bor man på et sted med få folk hvor alle kjenner hverandre, er dette vanskelig å få til. Den personen man liker har man kanskje gått i klasse med, eller hun har vært gift med en venn eller en slektning. Da forsvinner magien.

Myten om den romantiske kjærligheten, Hollywood-romansen, lever side om side med en mer realistisk fortelling: den om at forhold må jobbes med, og at kjærligheten kan forsvinne.

– Det blir en slags kjærlighetens evolusjonshistorie. Det skal begynne med den romantiske kjærligheten, før følelsene forvandles til en realistisk og varig kjærlighetsrelasjon. Man må gjennom begge stadiene, forklarer Nordin.

Tøyelig romantikk

Den romantiske kjærligheten har altså vanskelige kår på glesbygda. Men fortellingen er tøyelig, og romantisk kjærlighet kan oppstå på nettet, gjennom annonser og ved å reise på russlandstur.

– Turene til St.Petersburg forvandler den romantiske fortellingen slik at det passer inn i mennenes liv: «Tenk at det var akkurat deg, av alle russiske kvinner, jeg møtte!» Der føler de seg attrådd, og de blir bekreftet som heterofile menn gjennom å møte en kvinne, sier Nordin.

Det er ikke sånn at de enslige mennene sitter ensomme i hvert sitt hjem. De omgås, spiser ofte middag sammen, og jakter og fisker. Men mange fortalte Nordin at relasjonen føltes midlertidig, den kunne ikke gi det samme som et kjærlighetsforhold til en kvinne kunne gjøre – ikke bare med tanke på sex.

– Mennene tilbrakte tid sammen, men de snakket ikke som venner. Myten er jo at det er kvinner som kan dette med følelser og åpenhet, mens menn er lukkede og innesluttet. Det legger begrensninger for hvordan menn kan omgås andre menn. En sprudlende og følsom mann kan ikke uten videre kaste seg om halsen på sine kamerater, sier Nordin.

Ventetid

Mennene oppfattet tiden de tilbragte sammen som en ventetid, før det virkelige livet med en kvinne kunne begynne – det livet som kretser rundt par og familier. Nordin utforsker den romantiske heteroseksuelle kjærlighetens moralske dimensjoner: Hvilke konsekvenser har det for mennesker at samfunnet til enhver tid bare byr på noen få fortellinger om et godt og riktig liv?

Hun skriver at mennene hun er interessert i å forstå er nektet del i den romantiske kjærlighetens rosenrøde skimmer, og dermed blir ekskludert fra en kulturell aktivitet som har stor plass i vår kultur: tosomheten, parlivet. Hun mener mennene fanges mellom to mulige mannsroller: den lykkelige familiefaren eller den løsslupne, storbyboende single mannen. Mennene hun traff hadde ikke klart å lage familie, og på de tynt befolkede stedene i indre Nord-Sverige finnes det ikke realistiske alternativer: De enslige mennene er ikke frivillig «single», de er enten ungkarer på jakt etter den rette, eller «gammpojkar» som har innsett at slaget var tapt.

– De blir ikke oppfattet som fullstendige mennesker, de mangler noe, sier hun.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.39
Mandag 18. februar 2019
90 av de 100 mest utlånte bøkene i norske biblioteker er barnebøker. En vellykket lesekampanje har æren, hevder lederen for Norsk bibliotek­forening, Mariann Schjeide.
Lørdag 16. februar 2019
SV vil ha en ny pressestøtteordning for gratisaviser på nett. – Vi vil ha en full gjennomgang av pressestøtten og modernisere den, sier SVs Freddy André Øvstegård.
Fredag 15. februar 2019
Private samlere får stadig større innflytelse over norske kunstmuseer. – Gavene kan bli en sovepute, advarer kunsthistoriker Jorunn Veiteberg.
Torsdag 14. februar 2019
Den nye filmen om Roald Amundsen fortsetter i sporene til andre norske helteepos, mener forfatter og medie­viter Espen Ytreberg.
Onsdag 13. februar 2019
Pornografiske lydbøker ligger lett tilgjengelig på Storytel. Nå skal sjefen se nærmere på eksponeringen.
Tirsdag 12. februar 2019
Landets største amatørteater­organisasjon for­tviler. Siden 2014 har statsstøtten til Frilynt stått på stedet hvil, selv om medlemstallet er doblet.
Mandag 11. februar 2019
At 5,7 millioner stipendkroner har kommet i retur på fem år, bør føre til strengere krav for tildeling, mener forfatter. Kravene er strenge nok, svarer NFFO.
Lørdag 9. februar 2019
Strømming av musikk skulle demokratisere musikkbransjen. Det motsatte har skjedd, hevder ny rapport.
Fredag 8. februar 2019
Omsetningen av norsk sakprosa har gått jevnt nedover etter 2015. Nå er det Vigmostad & Bjørkes tur til å nedbemanne.
Torsdag 7. februar 2019
I løpet av våren vil 1200 nordmenn bli testet for sine evner til kritisk medie­forståelse og mediebruk. Undersøkelsen inngår i Medietilsynets nye satsing mot desinformasjon og falske nyheter.