Mandag 5. mars 2007
– La Aker Kværner bygge pilot
Aker Kværner må få bygge pilotanlegg på Kårstø, men anbudsprosessen for å bygge fullskala rensing må ikke stanse opp, mener Bellona.

– Hvis Norge skal bli tatt alvorlig, må vi videreføre den anbudsrunden vi er i gang med på Kårstø, sier Marius Holm, fagmedarbeider i Bellona.

Det pågår nå en intens dragkamp om hvem som skal få bygge et fullskala renseanlegg i tilknytning til gasskraftverket som står ferdig på Kårstø til høsten. En rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har vist at renseanlegget kan stå ferdig i 2011/2012, og at japanske Mitsubishi og amerikanske Fluor er best egnet til å gjøre jobben.

Samtidig finnes det altså en norsk aktør, Aker Kværner, som ønsker og kan gjøre den – men som mener de trenger rundt ett år ekstra. Årsaken er at selskapet, med sitt Just Catch-prosjekt, først vil bygge et pilotanlegg som håndterer ti prosent av utslippene fra gasskraftverket. Det kan stå ferdig i 2009, og legge grunnlaget for fullskala rensing i 2013. Teknologiutviklingen underveis skal senke rensekostnadene dramatisk sammenliknet med dagens renseteknologi.

Kostnader

Det er en plan blant annet Einar Håndlykken i miljøorganisasjonen Zero har begrenset tro på. Han viser til at selve «innmaten» i renseanlegget, teknologibiten, bare koster rundt 250 millioner. Resten er stål og betong, og prisen på dette avhenger av de internasjonale stålprisene, ikke av Aker Kværners teknologiutvikling. Dermed blir en besparelse på 30-40 prosent på teknologibiten småpenger.

Men Marius Holm i Bellona er ikke enig. Han mener teknologiske nyvinninger kan redusere størrelsen på renseanlegget, slik at man også sparer på stål og betong, og han mener derfor besparelsene kan bli store.

– Det tjener ikke rensesaken å ikke være opptatt av å redusere kostnader. Dette handler om mer enn å rense én million tonn i Norge, sier Holm, og viser til at teknologien kan, om den er billig nok, bli solgt til andre land som et alternativ til kvotekjøp og tiltak i den tredje verden.

Parallelt

Men om Bellona og Zero er uenige om hvor mye som kan spares med ny teknologi, er de enige om at staten ikke kan drøye anbudsprosessen for å bygge rensing, og de er enige om at staten må støtte Aker Kværners pilotanlegg økonomisk, slik at man kan vinne nye erfaringer.

Marius Holm er heller ikke overbevist om at Aker Kværner er ute av dansen om regjeringen holder fast ved tidsplanen. Han tror selskapet vil anstrenge seg til det ytterste for å få være med, men han erkjenner samtidig at selskapet må bygge piloten før de bygger fullskala rensing.

– Om de skal klare å bli ferdige til 2011/2012 må ting skje litt parallelt, men det mener vi må være mulig. Men det er klart, om de sier at de ikke klarer det, får vi vel tro dem på det. I så fall kommer det flere sjanser. Nå skal det bygges på Kårstø, Mongstad og Tjeldbergodden, men det blir flere, sier han.

Bellona-medarbeideren er svært fornøyd med at CO2-rensing har blitt så pop i industrikretser, og mener denne populariteten er avgjørende for å lykkes.

– Alle presser på nå, industriorganisasjoner, fagbevegelsen og miljøbevegelsen. Dette er både bra industripolitikk og bra miljøpolitikk, konstaterer Marius Holm.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.39
Onsdag 21. november 2018
KAN SNU: Få vil stå opp for EØS i LO. Lederne i Handel og Kontor og Arbeidsmandsforbundet åpner for at deres forbund også kan snu.
Tirsdag 20. november 2018
VRAKET: Rogaland KrF vil ha Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder – ikke Olaug Bollestad. Flere fylker peker på Hans Olav Syversen etter rå maktkamp.
Mandag 19. november 2018
HÅRDA BUD: Frisør­bransjen sliter med å rekruttere tillits­valgte. Elisabeth Landstad ble sagt opp kort tid etter konflikt med sjefen.
Lørdag 17. november 2018
ANBUD: NSB var best på organisasjon og ledelse, mens SJ var best på kundetilfredsstillelse. Go-Ahead var kun best på pris i anbudskonkurransen om å få drifte Sørlandsbanen.
Fredag 16. november 2018
HEMMELIG: Etterretningstjenesten skal betale kilder svart – og kunne bryte norsk lov uten straff. Det er regjeringens forslag til ny etterretningslov.
Torsdag 15. november 2018
SATSER: Equinor bruker rekordmye penger på lobbyisme i Brussel. Målet er å sikre etterspørselen etter gass i lang tid framover.
Onsdag 14. november 2018
VIND I SEGLA: Produksjonen av kraft frå vindturbinar vert meir enn firedobla innan 2020. Nasjonal ramme for vindkraft skal opne for endå meir, men ikkje på Smøla.
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Lørdag 10. november 2018
DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.