Lørdag 24. februar 2007
– Dypt reaksjonær
– På nivå med klassisk antisemittisk konspirasjontenkning, sier Lars Gule om Hallgrim Bergs advarsler om muslimsk invasjon.

Midtøstenekspert Lars Gule er sjokkert etter å ha tilbragt natten med tidligere høyrepolitiker Hallgrim Bergs bok «Amerikabrevet. Europa i fare».

– Den er en kunnskapsløs, fordomsfull og dypt reaksjonær. Det er den pene måten å si det på, sier han til Klassekampen.

Berg hevder demokratiet og vestlige verdier, det han kaller «vår felles framtid», er truet av det økende antall muslimer og den økte islamiseringen av Vesten. Nå må Europa alliere seg sterkere med frihetens eneste forkjemper, USA, mener han, og kritiserer antiamerikanisme, naivitet og unnfallenhet blant politikere og presse, spesielt på venstresida.

I brune spor

– Berg erstatter kunnskaper med fordommer plukket fra de mest vulgære kretsene i det noen ynder å kalle kulturkampen mellom islam og den vestlige verden, sier Gule.

Han er sterkt kritisk til at Berg omtaler demografisk utvikling, som innebærer høye fødselstall blant muslimer sammenliknet med ikke-muslimer i Europa, som invasjon. Gule trekker linjer til 30-tallets jødehets.

– Det står ingen generalkommando bak barnefødsler. Da bør man ikke bruke uttrykk som invasjon. Det var slik Hitler omtalte jødenes verdenskonspirasjon. Berg blander høyst relevant kritikk av fascistoide, ikke fascistiske som han skriver, grupper som al-Qa'ida og Osama bin Laden med demografi og alle muslimer. Han framstiller det som om muslimer føder barn som ledd i bin Ladens misjon! Parallellen i tankestruktur, at alle muslimer er mer eller mindre villige fotsoldater i en kulturkamp, er åpenbart lik den du finner i den antisemittistiske tenkningen fra før nazismen, og i nazistisk utgave, der den ble verst.

Røde lapper

Gule hevder også at boka er full av feil.

– Det er ganske sjokkerende at en historiker har så dårlige historiekunnskaper og et historieperspektiv som er totalt meningsløst. Jeg har satt røde lapper i boka der det er åpenbare feil og problematiske påstander, og det ble en del av dem etterhvert, sier han, og gir eksempler:

– At en historiker kan karakterisere den arabiske politiske og militære kontollen i Spania som en 800 år lang okkupasjon, er meningsløst. Du har ikke okkupasjoner som varer så lenge, da har du assimilering, integrering og helt andre prosesser i gang. Å kalle dette okkupasjon, er like menningsløst å si at USA er okkupert av europeere og at indianere nå skal få tilbake landet sitt. Det er også like meningsløst som å si at jødene sto bak Holocaust. Når det gjelder historisk analyse er dette på samme nivå, sier han.

Skribenten Shoaib Sultan omtaler på sin side Bergs bok som en «sammenblanding av mye rart».

– Fakta blandes sammen med noe en eller annen blogger har skrevet, konspirasjonsteorier, samt ideer som han tillegger andre. Han skriver blant annet at muslimer oppfatter vestlige som apekatter og hunder, og setter dette i anførselstegn, så man skal tro at det er direkte sitat. Jeg skal ikke si at ingen muslim noen sinne har sagt dette, men det trekkes fram som generelle utsagn.

Sultan finner også forsvaret av USA merkelig.

– Berg setter Bush lik amerikaneren. Det er å tillegge amerikanere generelt synspunkter de ikke står inne for.

Sultan mener enkelte deler av boka kan være verdt å diskutere, men synes ord som blant annet invasjon ikke hører hjemme i en sivilisert samtale om dette.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.39
Mandag 17. desember 2018
Endringer i åndsverkloven gjør at flere kunstner­grupper må dele på samme vederlagspott. – Våre medlemmer vil sitte igjen med mindre, sier Jørgen Karlstrøm i Komponistforeningen.
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Lørdag 8. desember 2018
Tilhengerne kaller det en revolusjon. Eks-statsråd Gudmund Hernes kaller det tøv. Hva handler moteordet «dybdelæring» om – dypest sett?
Fredag 7. desember 2018
TV 2 har innført ny instruks for omtale av selvmord. – Vi i mediene har medvirket til å skape tabuet rundt selvmord, sier nyhetsredaktør.
Torsdag 6. desember 2018
Regjeringens ønske om å lage stadig større museumsenheter kan svekke det lokale engasjementet ved småmuseene. Det frykter styreleder ved veterantoget Tertitten i Sørumsand.