Tirsdag 6. februar 2007
Naive Norge

Den fjerde desember i fjor sendte TV 2 dokumentaren «Naive Norge», om fotograf Christofer Owe som flytta til Holmlia og bodde der i et år. Dokumentaren ble markedsført under TV 2s vignett Reflektor og sett av 269.000 personer. «Er dette fremtidens Norge?» spør TV 2 i presentasjonen av filmen, som de framstiller som sjangermessig overskridende: «en naivistisk framstilling med symboltunge elementer. Det er en personlig og subjektiv fortelling.»

Hans Rustad, redaktør for nettstedet Document.no, skriver at «Slik åpen tale er sjelden kost i Norske medier». Reaksjonene på filmen kan tyde på at han har rett i det, på godt og vondt.

«Filmen må være en parodi på norsk fremmedfrykt. Det er nesten eneste forståelige forklaring på at TV 2 valgte å vise programmet», skriver Helge Øgrim i Dagbladet.

SOS rasisme tok det ikke som en spøk: I et brev til TV 2 krevde de forklaring på hvorfor kanalen hadde gitt filmen plass i sendeskjemaet. «Vi mener at denne filmen ikke er representativ for den generelle innvandrer-befolkning i Norge, men søker å stigmatisere og hetse innvandrere, spesielt muslimer. Samtidig mener vi at filmskaperen, Christofer Owe kun ønsker å skape fremmedfrykt og hverdagsrasisme», står det i brevet.

Også en av fotografene som bidro til filmen reagerte: Gunhild Westhagen Magnor, som hadde gått med på å hjelpe Owe med prosjektet, ble svært overrasket da hun så materialet hun hadde produsert på TV 2 – og sitt eget navn i rulleteksten. Til Dagbladet sier hun at rettighetene til materialet ikke var klarert, og at hun ikke ville latt Owe bruke det i den konteksten det nå ble satt inn i. Den omstridte dokumentaristen hadde endret fokus fullstendig fra det hun ble forespeilet: en varm og nær skildring av lokalmiljøet på Holmlia. Resultatet var at den annonserte reprisen ble avlyst.

Redaktør for den flerkulturelle avisa Utrop, Majoran Vivekananthan, mener dokumentaren kunne gitt et godt bilde, hadde det ikke vært for at mannen bak legger sine subjektive holdninger til bildene:

«'De vil ha minst mulig å gjøre med oss,' avslutter fotografen med sine personlige synspunkter. Men som seer sitter jeg med inntrykk av de bildene som ble presentert av Holmlia som godt miljø. Dersom alle de personlige kommentarene til fotografen hadde blitt fjernet, ville vi sett en utmerket film om det flerkulturelle Holmlia», skriver han.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.38
Lørdag 22. februar 2020
Må dagens forfattere selv ta ansvar for markedsføringen? Nei, sier Kaja Kvernbakken, som likevel finner stor glede i å «pushe» debutboka på Instagram.
Fredag 21. februar 2020
– Vi vil ha en eier som satser på journalistikken, sier Joel Jonsson, tillitsvalgt i Hall Media. Polaris og Amedia er i budkamp om det kriserammede konsernet.
Torsdag 20. februar 2020
De siste fem årene er det knapt blitt utgitt diktsamlinger for ungdom. Nå tror flere at trenden kan snu.
Onsdag 19. februar 2020
Resetts søknad om medlemskap i Redaktørforeningen ble avslått etter en «helhetsvurdering». Pressenestor Per Edgar Kokkvold etterlyser en bedre begrunnelse.
Tirsdag 18. februar 2020
Poet og bibliotekar Paal Bjelke Andersen opplever at de «enkle» diktene ikke snakker til ham.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.
Torsdag 13. februar 2020
NTB-sjef Sarah Sørheim vil innføre en ny type avtale for levering av nyhetsstoff, der nyhetsbyrået skiller på redaksjonelle medier og andre. Diskriminering, svarer Resett-redaktør Helge Lurås.
Onsdag 12. februar 2020
Da Martin Svedman skrev sin første diktsamling, ville han gjøre den så tilgjengelig som mulig. – Jeg ønsket at den skulle treffe flere enn bare poesi­kjennerne, sier han.
Tirsdag 11. februar 2020
Ifølge Pressens Faglige Utvalg er det innafor presse­etikken å omtale islam som «nazisme» – og å bruke ord som «jødesvin» i humor. – Tilliten til PFU er skadet, sier Anti­rasistisk Senter.