Tirsdag 31. oktober 2006
– Har feil fokus
Henteekteskap er bare et problem om det er tvang med i bildet, mener Athar Ali. Det kan blant annet være betryggende, sier han.

Klassekampen har den siste tida sett på norsk innvandrings- og integreringspolitikk. Flere debattanter har kritisert norsk venstreside for å ikke ta tak i viktige integreringsspørsmål, og dermed rydde vei for Fremskrittspartiet (se boks).

Tidligere bystyremedlem i RV, Athar Ali, mener at lover og regler som diskriminerer på grunnlag av etnisitet er feil vei å gå. En mer restriktiv politikk, mangel på økonomisk likestilling i enkelte minoritetsmiljøer og liten aksept for annerledeshet i det norske samfunnet gjør at enkelte i minoritetsmiljøene er lite mottagelig for dialog og integrering, hevder han.

– Allerede i dag har vi en utlendingslov som diskriminerer på basis av etnisitet. Det er for eksempel vanskeligere med familiegjenforening for folk fra den tredje verden, sier Ali til Klassekampen.

Regjeringens forslag om 21-års aldersgrense for henting av ektefelle til Norge fra visumpliktige land er ment å skulle hindre tvangsekteskap. Det vil ikke være effektivt, mener Ali.

– Hvis foreldrene vil, så kan de bare vente til etter 21 år, sier Ali.

Han reagerer sterkt på at en slik lov også vil føre til forskjellsbehandling av norske statsborgere. En norsk jente på 20 år kan gifte seg med en etnisk nordmann uten videre. Mens en annen norsk statsborger må vente til hun er over 21 år før hun kan gifte seg med en fra opprinnelseslandet.

Finnes flere måter

Danmark innførte i 2002 regler om at begge ektefellene må være minst 24 år for at de skal kunne gifte seg gjennom familiegjenforening. Forrige uke ble det lagt fram en dansk befolkningsstatistikk som viste at andelen ikke-vestlige innvandrere som giftet seg med personer som er bosatt i utlandet, gikk ned fra 62,7 prosent til 37,9 prosent i fjor. Antallet henteekteskap har med andre ord falt kraftig i Danmark etter at det ble innført aldersgrense. Ali mener fokuset på henteekteskap som et problem er helt feil.

– Så lenge slike ekteskap er bygd på frivillighet, og ikke tvang så er det greit. Det er flere måter å være norsk på i dag, sier Ali.

– For noen betyr det å gifte seg med noen fra opprinnelseslandet at man har felles språk, felles verdier, at minoritetsspråket vedlikeholdes, at kontakt med hjemlandet opprettholdes, og det kan virke betryggende, sier han videre.

Ali viser til at tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det ved inngangen til 2006 bare var fem prosent av etterkommere med pakistansk bakgrunn i alderen 18–21 år som var gift. Derfor snakker vi om relativt få, understreker Ali.

– Hva skal til for å hjelpe dem som er i en slik alvorlig situasjon?

– Forebygging gjennom dialog er nøkkelen. Det vil si informasjon på det språket som faller miljøene lettest slik at vi når folk med informasjon om at tvangsekteskap er forbudt ved lov i Norge, sier han.

Regjeringens forslag om 21-års grense for familiegjenforening i Norge er for tiden på høring. Høringsfristen er 23. november.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.37
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Lørdag 13. juli 2019
RETUR: Utlendingsnemnda konkluderte at kurdiske Jumaah Hameed ikke var i fare for forfølgelse. Kort tid etter returen til Irak, ble Hameed torturert, hevder han.
Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.
Torsdag 11. juli 2019
KRITISK: Motstanden mot nasjonal ramme for vindkraft er stor i dei kommunane som ligg i dei veleigna områda. Kommunestyra og ord­førarar seier nei.
Onsdag 10. juli 2019
DØMT: Byrådet i Oslo har som mål å få flest mulig i fast stilling. Nå er kommunen dømt to ganger i retten etter å ha nektet en barnehageansatt fra et bemanningsbyrå fast jobb.
Tirsdag 9. juli 2019
VARSLER: Ap ­bekrefter at det i 2019 har kommet nye varsler om seksuell trakassering, men nekter å oppgi antallet. Også Rødt, Sp, MDG, Frp og KrF har fått ulike typer varsler i år.
Mandag 8. juli 2019
SER TIL VENSTRE: MDG kaller seg blokkuavhengig, men er negative til høyresamarbeid i de fem største byene etter valget.