Lørdag 17. juni 2006
Sluttpakke til «smal» redaktør
Den profilerte Cappelen-redaktøren Bjørn Aagenæs har fått tilbud om sluttpakke. Forlagets egne forfattere er sjokkerte, og mener Cappelen nå angriper den smale litteraturen.

Cappelen forlag må kutte i staben: Tirsdag ble det kjent at samtlige 220 ansatte har blitt tilbudt sluttpakke, og i tillegg har «et ensifret antall ansatte» blitt direkte oppfordret av ledelsen i forlaget til å ta sluttpakke. Ingen i forlaget vil bekrefte hvor mange som har fått et slikt direkte «tilbud», men etter det Klassekampen erfarer, dreier det seg om åtte ansatte.

Flere kilder som står Cappelen nær bekrefter overfor Klassekampen at Bjørn Aagenæs, redaktør for norsk skjønnlitteratur, er en av de åtte. Tilbudet til Aagenæs har vakt sterke reaksjoner blant forlagets forfattere, som framhever Aagenæs som en meget dyktig redaktør. Blant dem er poeten Pedro Carmona-Alvarez, som har vært på Cappelen i flere år, og har arbeidet tett med Aagenæs.

– Dette kom som et sjokk for alle oss som er tilknyttet Cappelen. Vi har hørt om kuttene lenge, men regnet ikke med at det skulle gå på redaktørene, siden det er så viktig ledd i å produsere litteratur. Det er sikkert en eller annen pengegjøk som sitter ett eller annet sted og styrer, som vet null om litteratur, null om bøker, bare noe om å drive et firma og salgstall.

Savner informasjon

Carmona-Alvarez er redaktør for den årlige Cappelen-antologien «Signaler» med debutanttekster, og har egen bok som kommer ut til høsten. Han etterlyser tydeligere informasjon fra Cappelen om nedbemanningen forlaget står overfor.

– Jeg synes det er drøyt å ikke gi oss noen informasjon. Nyheten om dette kom fra ingen steder.

Gunnhild Øyehaug ser alvorlig på saken dersom Aagenæs slår til på tilbudet og forlater forlaget. Det var Aagenæs som fikk Øyehaug inn i Cappelen-stallen – dit kom hun fra Samlaget.

– Jeg ser ikke for meg hvem andre jeg ville hatt med meg med på kommende bokprosjekt. Det er krise for meg hvis han går, og at jeg ikke vet hvor han ender. Mitt forhold til Cappelen er i veldig stor grad mitt forhold til Bjørn. Han representerer det litt smale på Cappelen, og det er så sjelden og verdifullt at en redaktør har sans for det, rett og slett, sier Øyehaug til Klassekampen.

Får innsyn

Cappelen vil ikke bekrefte eller avkrefte sluttpakketilbudet til Bjørn Aagenæs overfor Klassekampen, og vil heller si om flere redaktører har blitt tilbudt sluttpakke. Klubbleder Anne Berit Tuft understreker at det bare dreier seg om tilbud om sluttpakke, som man kan søke på eller ikke:

– Og ingen som har fått tilbudet gjør en dårlig jobb, det er meget dyktige personer.

– Har dere fått innsyn i kriteriene ledelsen har valgt?

– Det får vi på mandag, når vi setter i gang med prosess nummer to. Hvis vi er uenige, legger vi selvsagt inn formelle protester. Vi er en klubb for medlemmene, ikke ledelsen.

Frykter flukt

Forlagssjef Anders Heger vil ikke kommentere konkrete forhold knyttet til prosessen i Cappelen, men avviser på det sterkeste spekulasjoner i at nedbemanningen skal gi bud om at Cappelen ofrer den «smale» litteraturen.

– Det kan jeg helt klart avvise. Cappelens utgivelsesprofil ikke skal endres.

– Tidligere eksempler har vist at når forlagsredaktører går, følger gjerne forfattere med til andre forlag. Hva om det skjer nå?

– Det er alltid katastrofe for forlag hvis forfattere går. Det ville vært ille, og jeg håper vi kan unngå det. Cappelen-forfatter Freddy Fjellheim har ikke Bjørn Aagenes som redaktør, men blir likevel opprørt:

– Med forbehold om at dine informasjoner er korrekte er dette det dummeste Cappelen kan gjøre. Bjørn Aagenes er den som har bidratt til uunnværlig tilvekst for forlaget de siste årene.

Stikk i strid med Hegers forsikringer om at forlagsprofilen ikke skal endres, mener Fjellheim nå at det motsatte skjer i praksis:

– Det er de smale og utprøvende skrivemåtene som nå mister sin talsmann på forlaget.

Håper på besinnelse

Også Finn Iunker, som nylig fikk Ibsen-prisen for sin dramatikk, reagerer sterkt:

– Jeg håper at forlaget vil besinne seg. Jeg har ikke innsikt i økonomien, kanskje det er nødvendig med nedskjæringer – men jeg er forundret over at Cappelen ikke forstår at dette faller uheldig ut for dem. Aagenæs går for å være den beste redaktøren i Norge i dag. Man sager av den friskeste grenen på Cappelens tre.

– Går du fra Cappelen hvis han velger å gå fra forlaget?

– Jeg har primært lyst til å lage flere bøker med Bjørn Aagenæs. Men det beste for min del hadde vært om Cappelen besinnet seg, for jeg har et godt forhold til mange på Cappelen.

Også allround

Forfatter Jon Øystein Flink har ikke Aagenæs som hovedredaktør, men kjenner likevel godt til redaktøren:

– Jeg har inntrykk av at han har et godt rykte innad i forleggermiljøet. Han har fremvist god smak, vært kompromissløs på kvalitet og god litteratur. Men fra en forlagsledelses synsvinkel har den gode litteraturen kanskje en del nuller i salgslistene.

Hans Petter Blad, også Cappelen-forfatter, mener det er feil å betegne Aagenæs som en «smal» redaktør – og kaller han allrounder med sans for det smale. Blad reagerer også sterkt, og kommenterer:

– Jeg synes dette er en tragedie. Men jeg kan jo ikke komme med noen forslag til noen andre som skulle gått.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.35
Fredag 13. desember 2019
Teatersjef Kristian Seltun mener det er viktigere at kulturens styreledere kan økonomi enn kultur. Han vil heller kaste politikere ut av styrerommet.
Torsdag 12. desember 2019
Bare tre av styre­lederne for 37 av de største kultur­institusjonene våre er hentet fra kultur­livet. – Problematisk tendens, mener regissør og utvalgsleder.
Onsdag 11. desember 2019
Gloria forlag sliter med å tjene penger etter skilsmissen fra Petter Stordalens forlagsfamilie. – Vi har vært uheldige, sier forlagssjef Anne Gaathaug.
Mandag 9. desember 2019
I dag blir det klart om Cissi Wallin hadde lov til å navngi sin påståtte overgriper til 30.000 følgere. Advokat Jon Wessel-Aas råder kvinner til å begrense hvor mange de betror seg til.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.
Onsdag 4. desember 2019
Denne uka presenteres 40 skjønn­litterære debutanter på Litteratur­huset i Oslo. Åtte av dem har ikke fått en eneste anmeldelse i riks­avisene.
Tirsdag 3. desember 2019
SV anklager regjeringen for å ofre breddekultur og frivillighet når overskuddet fra Norsk Tipping blir fordelt. Nå krever partiet opprydding.
Mandag 2. desember 2019
Tradisjonell satire kjem til kort mot Jair Bolsonaro, meiner opposisjonell filmskapar.