Fredag 31. mars 2006
Rekordmåling for Frp
Med en framgang på 8,9 prosentpoeng siden målingen for februar får Fremskrittspartiet en rekordhøy oppslutning på 34,9 prosent. Det er historisk høyt for et høyreparti i Norge i moderne tid.

Siv Jensen har god grunn til å glise. Den påtroppende lederen av Fremskrittspartiet (Frp) står i spissen for et parti som opplever en enorm vekst på meningsmålingene.

Siden februar har oppslutningen om Frp på Sentios meningsmåling økt med 8,9 prosentpoeng og partiet lander dermed med en oppslutning på 34,9 prosent. Dette er 12,8 prosentpoeng mer enn ved valget i fjor. Ingen av de andre partiene går fram på målingen. Dette viser partibarometeret for mars, utført av Sentio for avisene Klassekampen, Dagen og Nationen.

Dette er kort sagt «all-time-high» for Frp. Og det stanser ikke der: Et valg i dag, med en slik oppslutning om Frp, ville ha gjort partiet til det største høyrepartiet i Norge i moderne tid. Man må tilbake til 1800-tallets Høyre for å finne så gode tall for noe norsk høyreparti.

Der Frp fosser fram på målingene går Høyre tilbake. Med en tilbakegang på 3,3 prosentpoeng fra februar, til 11 prosent på dagens måling, får Høyre den laveste oppslutning på Sentios målinger siden september 2000, da Høyre fikk en oppslutning på nettopp 11 prosent.

Samtidig som samtlige av de andre partiene ville ha fått færre plasser på Stortinget dersom det hadde vært valg i dag, ville Frp kapret 24 flere plasser enn i dag og dermed endt med 62 plasser på Stortinget.

Fnyser

Tidligere leder i Høyre, Kåre Willoch, fnyser når Klassekampen presenterer ham for de historisk tallene.

– Det er merkelig hvor mange som hevder at Frp er et høyreparti. Et høyreparti er et økonomisk ansvarlig parti, Frp er ikke et økonomisk ansvarlig parti, derfor er partiet per definisjon ikke et høyreparti og ikke et borgerlig parti. For tiden har vi bare ett høyreparti i Norge. Det heter som kjent Høyre.

Willoch er også uenig med dem som hevder at Frp må komme i regjeringsposisjon dersom fremgangen skal stoppes.

– Fullstendig feil tenkt. Det er styringen av landet dette handler om. Man kan ikke, jeg gjentar – ikke – samarbeide med et parti med sikte på å få dette partiet nedover på gallupen.

Media

Willoch mener at dagens politiske kommentatorer og journalister bidrar til Frps framgang.

– Dere kommer med altfor mange rent partitaktiske vurderinger. Dere glemmer hvor viktig den økonomiske styringen er. Frp vil pøse ut penger fra statskassen. Det vil uunngåelig føre til en økonomisk krise. Jeg minner om at det følger en rekker tragedier for enkeltindivider i kjølvannet av økonomiske kriser.

– Mange trodde at Frp ville få en tilbakegang etter at Carl I. Hagen varslet sin avgang?

– Dette mener jeg også er feil tenkt. Overgangen fra Carl Ivar Hagen til Siv Jensen har gått meget bra. Det er en fordel for Frp at de nå får en leder som enn så lenge ikke har vist seg så inkonsekvent og kommet med så mange krumspring som Carl Ivar Hagen.

Willoch understreker også at Frp ikke hadde kunnet kommet med sine lovnader dersom Frps politikk hadde blitt gjennomført.

– Mange velgere ser ut til å tro at økonomi er et spørsmål på linje med andre spørsmål. De tenker kanskje slik: Frp tar feil i økonomi, men har rett på andre områder. Men man kan ikke få rett på andre områder om landet ikke har god økonomisk styring. Jeg minner om at Carl I. Hagen på 1970-tallet gikk inn for å selge statens andeler på Statfjord for 10 milliarder kroner. Det er, for å si det mildt, godt at han ikke fikk gjennomført det. Faktum er at Frp ikke hadde hatt et oljefond å pøse av dersom Frps ulike forslag var blitt gjennomført.

Kikk dem i kortene

Willoch tror ellers at det er mulig å stoppe Frp og viser til hva som skjedde i forrige valgkamp.

– To partier pøste på med penger, SV og Frp. SV ble sett i kortene av media. Frp ble ikke det og gjorde et meget godt valg. I de siste dagene har Aftenposten satt søkelyset på de økonomiske konsekvensene av Frps politikk. Jeg ønsker mer av slikt.

– I mellomtiden sier lederen av Unge Høyre, Torbjørn Røe Isaksen at det for tiden ikke finnes en eneste grunn til å stemme Høyre?

– Det, vil jeg understreke, var meget uklokt sagt. Det finnes ikke et høyrealternativ til Høyre. Derfor har man som høyremenneske ikke noe annet alternativ enn å stemme Høyre.

Svært fornøyd

Påtroppende leder i Frp, Siv Jensen, er ikke uventet fornøyd med dagens tall.

– Wow, det må jeg si. Dette var litt av noen tall.

– Hvordan forklarer du framgangen?

– Frp har vært et veldig markant opposisjonsparti. Vi har vært det eneste synlige alternativet til den sittende regjeringen. I tillegg har vi lenge stått fast på vår politikk. Folk kjenner oss igjen. De vet hvor de har oss.

Jensen maner likevel til besinnelse. Det gode tallene kan være midlertidige.

– Vi har selvsagt fått god drahjelp av regjeringen. Den har ikke hatt en god start. Den har kranglet internt i stedet for å levere på løftene de gav. Dette kan selvsagt endre seg. Sentios tall er meningsmålingstall, ikke et valg. Dette vil jeg understreke meget sterkt.

– Kåre Willoch sier dere ikke er et høyreparti?

– Kåre Willoch har mange meninger om norsk politikk. Det skal han få ha uten at jeg dermed trenger å kommentere dem, sier Jensen.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.35
Tirsdag 23. april 2019
ANGREPET: Prestestudent Franklyn Fernando kjenner flere som var til påske­messe da St. Anthony’s Shrine ble angrepet påskemorgen. Han vet ikke hvor mange som er i live.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Lørdag 13. april 2019
KALDT: Amerikanske bombefly langs norskekysten og en russisk skyteøvelse utenfor Lofoten. Forsvaret bekrefter at situasjonen i nord har tilspisset seg etter høstens Nato-øvelse.
Fredag 12. april 2019
I BLINDE: Forsvarets overvåkingsfly skal holde oppsikt over de enorme norske havområdene i nord. Denne bered­skapen er nå kraftig svekket.
Torsdag 11. april 2019
NOK: Ordførere på Nordmøre lover å utrede innmelding i Trøndelag etter folkekrav. Bygdeforsker mener det kan bli slutten for Møre og Romsdal som eget fylke.
Onsdag 10. april 2019
OLJESØL: Statens miljøekspertar frykta oljeutslepp kunne gje samanbrot i sjøfuglbestandar rundt Bjørnøya. Eit eksternt konsulentselskap meinte det var ugrunngitt.
Tirsdag 9. april 2019
SAMARBEID: Martin Kolberg (Ap) sier nei til samarbeid mellom Rødt og Ap. Raymond Johansen (Ap) er uenig. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det kommer an på partienes utvikling.
Mandag 8. april 2019
ULIKHET: En økende andel nordmenn mener personlig økonomi påvirker hvor god behandling man får i helsevesenet, ifølge årets helsebarometer.