Onsdag 22. februar 2006
– Reinspikket rasisme
Dette er ondskap og har ingenting med kulturkamp å gjøre, sier religionshistoriker Lena Larsen om anklagene om islamisme fra Hege Storhaug. Larsen og Trond Ali Linstad svarer i dag Hege Storhaug.

Stå fast eller dø – det er valget.

Så sterkt uttrykker den danske politikeren Søren Krarup seg om konflikten som er blitt omtalt som en kulturkrig mellom islam og vesten. Krarup er pensjonert sogneprest, folketingsmedlem for statsminister Fogh Rasmussens støtteparti Dansk Folkeparti og ideologen bak den strenge danske innvandringspolitikken.

Vårt Land har viderebrakt Krarups uttalelser til den danske avisa Jyllands-Posten der han resolutt avviser en dialogisk linje i striden som har oppstått i kjølvannet av Muhammed-karikaturene.

Alle forestillinger om at en dialog kan avverge sammenstøt og skape fred, er kun et annet ord for blindhet eller overgivelse, sier han.

I Klassekampen i går avviste også Hege Storhaug i Human Rights Service å føre dialog med dem hun omtaler som politiserte muslimer eller islamister, herunder norske muslimer som Trond Ali Linstad, talsmann Basim Ghozlan i Islamsk Råd og religionshistoriker Lena Larsen. Disse bør det føres uforsonlig kamp mot, mener Storhaug.

Lena Larsen reagerer med forferdelse på Storhaugs angrep, som hun karakteriserer som sjikane. Hun mener Storhaugs argumentasjon er en del av en større anti-muslimsk kampanje, som har klare likhetstrekk med angrepene på jødene på 1930-tallet.

– Hva sier du til disse beskyldningene?

– Ja, jeg har nettopp sett det. Jeg opplever at mitt gode navn og rykte blir ødelagt, grensene flyttes hver eneste dag og ondskapsfulle og rasistiske ytringer aksepteres. Det er en slik ondskap. Jeg opplever dette som et angrep på min person, sier Larsen til Klassekampen.

Helt siden begynnelsen av 1990-tallet har hun arbeidet med dialog mellom kristne og muslimer i Norge. Larsen er koordinator for den internasjonale Oslokoalisjonen for tros- og livssynsfrihet. Et av prosjektene hun er med i, er kalt «New Directions in Islamic Thought and Practice» og samler liberale reformtenkere innenfor islam. Hun arbeider også med en doktogradsavhandling om islamsk rettstenkning i Vest-Europa med utgangspunkt i synet på kvinners rettigheter.

– Jeg har jobbet med dialog og har ingen tro på en islamsk stat. Med dette utspillet blir jeg beskyldt for noe jeg ikke står for og blir framstilt som en trussel mot det norske samfunnet. Hva kan jeg gjøre? Dette er en løgnkampanje fra Hege Storhaugs side. Man må kunne kreve et minstemål av moral i forhold til sine medmennesker.

– Frykter du økt rasisme i forhold til muslimer i Norge nå?

– Nå skal åpenbart muslimene tas på samme måte som jødene før andre verdenskrig. Jeg og flere muslimer med meg får drapstrusler i posten. Er ikke det norske folk klar over at det flyttes grensesteiner i forhold til muslimer hver dag? Noen må ha moralsk ryggrad til å stå opp mot dette. Dette er renspikket rasistisk islamhets. Frekkheten har ingen grenser. Det er i dette perspektivet Hege Storhaug må forstås. Om hun skulle ha rett i enkelte saker, blir dette overdøvet av hennes nasjonalistiske agenda, og vi må simpelthen se bort fra henne som en akseptabel aktør.

– Du synes alt for få nordmenn står opp mot den økende muslimhetsen?

– Veldig få. Det er ingen som kaller en spade for en spade. Dette er rasisme, det kan vi ikke akseptere. Er det virkelig dette menneskesynet vi skal ha i det norske samfunnet? Man kan spørre hva som er neste skritt. Hva vil man med dette? Man kaller det kulturkamp, men det er i hvert fall ikke kulturkamp fra muslimenes side. Rasistene driver med skremselspropaganda som produserer angst hos den norske befolkningen.

Lena Larsen mener det finnes en allianse mellom miljøer som Forum mot islamisering og Fremskrittspartiet, og at det i liten grad blir rettet et kritisk søkelys mot disse miljøene. Nå savner hun en mer offensiv kamp mot det hun mener er en økende rasisme i det norske samfunnet.

– Nå må journalistene forstå hvem som er de ekstreme, sier hun.

– Mange har påpekt at klimaet er mindre skjerpet i Norge enn i Danmark. Men du ser de samme tendensene her ?

– Det går i gal retning her også. Og man kunne jo tenke seg hvordan det hadde sett ut hvis vi ikke hadde hatt det interreligiøse arbeidet. Da hadde vi hatt det jeg vil kalle danske tilstander. Nå må folk få opp øynene for hva som skjer.

– Du trekker sammenligninger med jødeforfølgelsene i mellomkrigstida?

– Ja, nå kan man tillate seg å si hva som helst om muslimer. Vet for eksempel Hege Storhaug noe om hvem jeg er, hva jeg står for? Hun vet ingen ting. Dette har ikke noe med kulturkamp å gjøre, det er dårlig oppførsel. Folk er nødt til å stå opp og avsløre den skjulte agendaen. Vi er norske borgere, vi bor i Norge, vi må hegne om samfunnet. Det skal stilles krav til innbyggerne, men det er krav som skal stilles til alle.

– Hege Storhaug mener åpenbart at en konfrontasjonspolitikk vil styrke kvinners rettigheter i de muslimske miljøene. Hva mener du?

– Det gjør det i hvert fall ikke. Muslimske kvinner blir fly forbanna. Det bidrar i stedet til en konservering og til å stoppe arbeidet og aksepten for kvinners rettigheter innad i de muslimske miljøene. Dette tror jeg Hege Storhaug vet, så man kan lure på hva hun egentlig ønsker å oppnå.

– Det kan se ut som om målet er drive islam helt ut?

– Ja, og det aksepterer ikke muslimene. Det er heller ikke bare religionen islam det er snakk om, det er muslimene som skal ut. Alle synes det er grusomt med jødeforfølgelsene, men ingen ser likhetstrekkene til i dag. Vi er liksom så moderne og siviliserte, at vi ikke er villige til å lytte til faresignalene og innrømme at det er det som skjer. Man kjenner ikke igjen tegnene. Det er skremmende.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.34
Onsdag 1. april 2020
Navs kompensasjons­ordning til selv­stendig nærings­drivende blir trolig ikke utbetalt før tidligst i juni. Musiker Anja Lauvdal er redd for å miste leiligheten i mellomtida.
Tirsdag 31. mars 2020
Filmregissør Geir Greni etterlyser krisehjelp fra Norsk filminstitutt etter stengingen av kinoene. Men instituttet venter på svar fra regjeringen.
Mandag 30. mars 2020
Uansett hvor lenge unntakstilstanden varer, vil 2020 neppe bli et normalt inntektsår for museene. Museumsforbundet frykter at tapet kan vedvare i flere år.
Lørdag 28. mars 2020
En av ti nordmenn har liten tiltro til forsk­ning på kjønn og likestilling, viser en ny undersøkelse. I flere land er kjønnsstudier under sterkt press.
Fredag 27. mars 2020
Hole bibliotek lar brukerne bestille og plukke opp bøker i en eske på utsida av døra. Nå håper Norsk bibliotekforening at flere små bibliotek følger etter.
Torsdag 26. mars 2020
Et treårig arbeidsstipend til Karl Ove Knausgård fikk forfatter Rune Salvesen til å se rødt. Nå etterlyser han en behovsprøvd stipendordning.
Onsdag 25. mars 2020
Bokbransjen frykter dårlig boksalg påvirker det litterære kretsløpet. – Bøker kan bli en luksus­vare mange ikke unner seg, sier ­daglig leder ved ­Sagene bokhandel.
Tirsdag 24. mars 2020
Kristin Flood trekker lydbøkene sine fra strømmetjenesten Storytel. Hun beskriver forfatterhonoraret som skandaløst lavt.
Mandag 23. mars 2020
Tusenvis av selskaper kan vite hvor Grindr-bruker Rolf Martin Angeltvedt befinner seg. Det kan det snart bli satt en stopper for.
Lørdag 21. mars 2020
Elisabeth Sjaastad i Nettkino vil tilby strømming av helt ferske filmer i koronakrisa. Stengte kinoer er skeptiske til tiltaket.