Torsdag 16. februar 2006
Omfavner Shabana
– Hun er fantastisk! Finn Jarle Sæle, redaktør for den kristne avisa Norge i Dag, omfavner Shabana Rehman, Lars Gule og Erling Lae (H) for intellektuelt mot i debatten om Muhammed-karikaturene.

Shabana Rehman får sammen med byrådsleder Erling Lae og tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Lars Gule, ros fra uventet hold. Den sterkt redaktøren for pro-Israel- og vekkelsesavisen Norge i Dag, Finn Jarle Sæle synes debattantene representerer klare og modige stemmer, selv om han er sterkt uenig i deres syn på for eksempel homofili.

– Shabana har vært helt fantastisk. Hun utsetter seg for stor fare med måten hun provoserer på i sitt eget miljø. Hun har vist et intellektuelt mot som er beundringsverdig, som en som tenker og analyser klart, sier Sæle, som ikke kan la være å le av episoden der Rehman kysset Valgerd Svarstad Haugland midt på munnen under utdelingen av Amanda-prisen i fjor.

– Kanskje det var det som gjorde at det vippet over til sosialistisk flertall, undrer han.

Skuffet over kristne

– Muslimske intellektuelle som Shabana, og folk som har stått i den homofile kampen som Erling Lae har gjort, har veldig annerledes meninger enn det vi har. Det samme har Human-Etisk forbund. Likevel blir vi allierte i denne saken, fordi vi har kommet til noen intellektuelle erkjennelser som har med frihet og sannhet å gjøre. Det er hevet over tro og religion, sier Sæle.

Han er skuffet over sine egne.

– Kristne har en formidabel svakhet. Når de vinner et slag så gir de seg, og når de taper et slag så gir de seg. Hadde vi ikke hatt kommunister, homofile og human-etikere til å lede oss, så hadde vi tapt hele greia, sier Sæle.

Han er misfornøyd med at pressen gjør dette til en Frp-debatt.

– Snart kan vi ikke ha en intellektuell debatt uten at det skal gjøres til en debatt om Frp. Debatten smalnes inn til et togspor som alle må kjøre inn på. Redaktøren for den kristne avisa Magazinet, Vebjørn Selbekk, tør i likhet med Klassekampen og Norge i Dag å spore av. Det er det som er intellektuelt. Det kommer til å gå samme vei som med EU-kampen. Vi kommer til å vinne dette her, sier Sæle.

Dhimmi

Etter at Magazinet-redaktør Selbekk trykket karikaturene av Muhammed har han fått 35 drapstrusler. Men etter møtet med Islamsk råd fredag ble han lovet beskyttelse. Sæle mener det ligner på den såkalte dhimmi-statusen kristne minoriteter fikk i muslimske land i tidlig middelalder, som ga beskyttelse, men begrensede rettigheter.

– Hvem vil arve de 35 drapstruslene? Jeg tror nok norske redaktører har dem i bakhodet, sier Sæle, og synes det er et godt tegn at redaktører i Jordan og Egypt har trykket tegningene.

– Det er der de trenger denne debatten. Hvis de får en intellektuell debatt, vil de ikke lenger ha noe problem.

Usannsynlig

Islamkjenner Kari Vogt er ikke overrasket over Finn Jarle Sæles omfavning av Rehman, Lae og Gule

– Det er ikke noe nytt at ytterste kristne høyre raskt og vennlig forenes med en sekulær radikalisme. Det er en fundamentalisme på begge sider som ikke sjeneres av at Frp applauderer i bakgrunnen, sier Vogt til Klassekampen.

Hun mener at det er høyst usannsynlig at Islamsk råd ville gi Selbekk en dhimmi-status.

– Det er ingen grunn til å mistenke dem for det. Tanken om dhimmi er knyttet til oppfatningen om en islamsk stat. Islamsk råd vil ikke ha noen intensjon om å gi en slik status. Da har de i såfall misforstått selve doktrinen, sier Vogt.

Til Sæles ønske om at den islamske verden må få en skikkelig intellektuell debatt, har Vogt bare én ting å si:

– Den islamske verden har en intellektuell debatt allerede. Det er der Sæle tar feil, men i stedet for å sette seg inn i den muslimske intellektuelle debatten, velger han å se forbi den, sier Vogt.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.34
Onsdag 1. april 2020
FRITT: Riksadvokaten instruerer politiet om å ikke prioritere saker som handler om besittelse av narkotika under pandemien.
Tirsdag 31. mars 2020
SPREDNING: Flere av dem som har dødd av korona­viruset, bodde på sykehjem. – Deltidskrisa kan ha forsterket korona-krisa, sier Mette Nord.
Mandag 30. mars 2020
DEBATT: Velferdsstatsforkjemper Linn Herning advarer mot å prioritere korona­tiltak over ressurssvake grupper. Hun ber venstresida våkne.
Lørdag 28. mars 2020
MØRKT: Koronakrisa kan gi rekordmange konkurser i år. Nå åpner staten lommeboka og vil gi direkte pengestøtte til bedrifter som er rammet.
Fredag 27. mars 2020
SPOR: FHI lager en app som skal gjøre det lettere å spore koronasmitten i Norge. Men i motsetning til i Sør- Korea blir det frivillig å delta.
Torsdag 26. mars 2020
MØRKT: Trysil ligger øde. Fiske­mottaket i Hasvik er tomt for fisk. I Ullensaker forsvinner jobbene når flyene slutter å gå. Men smelteovnene i Høyanger holder koken.
Tirsdag 24. mars 2020
DEPRESJON: Norge har like høy arbeidsledighet som under depresjonen på 1930-tallet. Økonomene tror de midlertidige smitteverntiltakene får langvarige konsekvenser.
Mandag 23. mars 2020
BEREDSKAP: I fjor importerte Norge 61 prosent av alt matkorn. Samtidig har vi lagt ned beredskapslagrene for korn. Det gjør oss sårbare.
Lørdag 21. mars 2020
SKEPTISK: I dag får justisminister Monica Mæland trolig fullmakt til å overstyre Stortinget. Det skremmer mannen som hadde jobben hennes inntil 2018.
Fredag 20. mars 2020
KRITISK: Eivind Smith, en av landets fremste jurister på grunnlovsrett, mener den nye kriseloven ikke sikrer Stortinget nok kontroll.