Torsdag 2. februar 2006
KAMPANJE:
– Fronter anti-islamsk korstog
Danmark går i spissen for et anti-islamsk korstog, og får nå reaksjoner som fortjent, sier forfatteren Jan Myrdal.

– Det pågår en vestlig kampanje mot islam, og Danmark har påtatt seg å gå i fremste rekke. Den danske regjeringen og en avis som Jyllands-Posten kan ikke være så dumme at de ikke vet hva det innebærer å fornærme en milliard muslimer på det groveste, sier den svenske forfatteren og samfunnsdebattanten Jan Myrdal til Klassekampen.

– Hvis de er så dumme og uskolerte, er det nesten enda verre.

Han peker på at forretningsinteressene, og brannslokkingen er i gang. Jeg vet ikke hvordan danskene skal komme ut av uføret de har skapt, men jeg har ingen sympati med dem.

– Danske myndigheter har hatt flere måneder på seg for å dempe reaksjonene som Jyllands-Postens bruk av karikaturtegningene skapte, men de har fram til de siste dagene ikke gjort annet enn å puste til ilden. Kampanjen mot muslimene blir ført med virkemidler som minner om hetsen av jesuittene i Sverige på 1820-tallet, da de ble framstilt som truende vesener med dolk mellom tennene, sier Myrdal.

Krysser grenser

Han mener karikeringen av Muhammed ikke kan forsvares eller begrunnes med prinsipper om ytringsfrihet, fordi det i alle samfunn vil finnes ytringer som krysser grensene for det akseptable.

– Gjør et tankeeksperiment, som et motstykke til sjikanen av Muhammed: Hvis du gir ut en sado-masochistisk roman fra Auschwitz med Anne Frank i hovedrollen, kommer du ikke langt med å vise til ytringsfriheten. Da vil du trolig havne i fengsel, slik David Irving har gjort i Østerrike. Jeg kjenner igjen debatten fra fatwa'en mot Salman Rushdie, da noen ville kaste meg ut av den svenske PEN-klubben fordi jeg sa at fatwa'en var forståelig ut fra det Rushdie med fullt overlegg hadde skrevet, sier han.

Myrdal langer ut mot det han kaller den danske lydigheten.

Stormaktenes pipe

– Ingen andre nordiske land danser etter stormaktenes pipe slik som Danmark, enten det er høyresiden eller sosialdemokratene som styrer. Under krigen oppga de sin selvstendighet, og nå følger de slavisk taktstokken fra USA. De har 500 soldater i Irak som del av USAs krig, og går lengre enn amerikanerne selv våger i hetskampanjen mot muslimene. Dette har en høy pris, og nå står de der med sitt smør som ingen i den arabiske verden vil kjøpe. New Zealand kan overta hele det danske markedet på et øyeblikk. Det er utrolig dersom de ikke forsto at dette ville hende.

– Men når arabiske medier nå bringer falske bilder som dansk presse ikke har trykt, er det flere som er med på å piske opp stemningen?

– Konflikten trappes opp ved overdrivelser og feil, slik fungerer mediene overalt. Men dette kunne danske myndigheter avverget dersom de hadde grepet inn mye tidligere og på en annen måte, slik jeg forstår at Norge gjorde, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.34
Onsdag 1. april 2020
FRITT: Riksadvokaten instruerer politiet om å ikke prioritere saker som handler om besittelse av narkotika under pandemien.
Tirsdag 31. mars 2020
SPREDNING: Flere av dem som har dødd av korona­viruset, bodde på sykehjem. – Deltidskrisa kan ha forsterket korona-krisa, sier Mette Nord.
Mandag 30. mars 2020
DEBATT: Velferdsstatsforkjemper Linn Herning advarer mot å prioritere korona­tiltak over ressurssvake grupper. Hun ber venstresida våkne.
Lørdag 28. mars 2020
MØRKT: Koronakrisa kan gi rekordmange konkurser i år. Nå åpner staten lommeboka og vil gi direkte pengestøtte til bedrifter som er rammet.
Fredag 27. mars 2020
SPOR: FHI lager en app som skal gjøre det lettere å spore koronasmitten i Norge. Men i motsetning til i Sør- Korea blir det frivillig å delta.
Torsdag 26. mars 2020
MØRKT: Trysil ligger øde. Fiske­mottaket i Hasvik er tomt for fisk. I Ullensaker forsvinner jobbene når flyene slutter å gå. Men smelteovnene i Høyanger holder koken.
Tirsdag 24. mars 2020
DEPRESJON: Norge har like høy arbeidsledighet som under depresjonen på 1930-tallet. Økonomene tror de midlertidige smitteverntiltakene får langvarige konsekvenser.
Mandag 23. mars 2020
BEREDSKAP: I fjor importerte Norge 61 prosent av alt matkorn. Samtidig har vi lagt ned beredskapslagrene for korn. Det gjør oss sårbare.
Lørdag 21. mars 2020
SKEPTISK: I dag får justisminister Monica Mæland trolig fullmakt til å overstyre Stortinget. Det skremmer mannen som hadde jobben hennes inntil 2018.
Fredag 20. mars 2020
KRITISK: Eivind Smith, en av landets fremste jurister på grunnlovsrett, mener den nye kriseloven ikke sikrer Stortinget nok kontroll.