Tirsdag 10. januar 2006
Tok journalist – beslagla opptak
Amerikanske soldater stormet huset til journalisten Ali Fadhil og beslagla opptak, etter å ha funnet ut at han arbeidet med en USA-kritisk dokumentar.

Den prisbelønte irakiske journalisten lå og sov med sin kone og to barn på sju måneder og tre år, da marinesoldatene stormet soverommet hans søndag. Soldatene avfyrte skudd, la Fadhil i bakken og tok en hette over hodet hans før de førte ham vekk, ifølge The Guardian.

– De skjøt inn i rommet der vi lå og sov. Deretter kom tre soldater inn. De kastet meg ned på gulvet og bandt armene mine. Da jeg forsøkte å spørre dem om hva de var ute etter, ba de meg om å holde kjeft, sier han.

Beslagla opptak

Fadhil har arbeidet for britiske The Guardian og Channel 4, og ble for to måneder siden kåret til årets unge journalist av Foreign Press Association. Han ble arrestert bare få dager etter at amerikanerne fikk opplyst at han arbeidet med en dokumentar om misbruk av hundrevis av millioner kroner, som amerikanerne og britene beslagla etter invasjonen. Soldatene tok med seg opptak til filmen, og avhørte Fadhil i flere timer, før han ble sluppet løs igjen. Opptakene ble ikke levert tilbake.

– Tidspunktet og måten dette overfallet ble gjennomført på, er svært bekymringsfullt, uttaler regissør Callum Macrae.

– Det er bare få dager siden vi orienterte amerikanerne om at Ali drev med denne granskingen, og ba om intervju og kommentarer til våre funn.

Nye bomber

Samtidig fortsatte selvmordsangrepene i Irak i går, da minst 14 mennesker ble drept og 20 såret av to selvmordsbombere ved det irakiske innenriksdepartementet i Bagdad. Hensikten var etter all sannsynlighet å ramme feiringen av politidagen, der flere politikere var representert, inkludert USAs ambassadør Zalmay Khalilzad, innenriksminister Bayan Jabr Solah og forsvarsminister Saadun al-Dulaimi.

Innenriksdepartementet i Bagdad har etter hvert blitt et forhatt symbol på tortur og overgrep utført av sjiaarabisk milits, spesielt mot sunniarabere mistenkt for opprørsvirksomhet. Det var i kjelleren på innenriksdepartementet at det i fjor ble avdekket et torturkammer med mishandlede og utsultede sunniarabiske fanger.

Valggransking forlenges

I går ble det også kjent at offentliggjøringen av resultatet etter granskingen av det irakiske valget 15. desember er utsatt, trolig til neste uke. Funnene skulle etter planen ha blitt lagt fram i går.

– Det gjenstår fortsatt fire eller fem mindre saker, sier Abdul Hussein al-Hindawi, medlem av den irakiske valgkommisjonen.

Flere sunniarabiske og sekulære partier tok til orde for en granskning etter valget, med anklager om omfattende juks og trusler mot de som var kritiske til den dominerende sjiakoalisjonen United Iraqi Alliance (UIA).

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.34
Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.