Torsdag 27. oktober 2005
Rike land gir ikke
FN har ikke fått mer enn en femtedel av den hjelpen de har bedt om til jordskjelvrammede Pakistan. Og nå trenger de mer.

FNs medlemsland har ikke klart å stille med mer enn en femtedel av det beløpet organisasjonen har bedt om til de jordskjelvrammede i Pakistan og India hevder en britisk hjelpeorganisasjon. Og mange land i den rike delen av verden har ikke gitt noe ennå.

I går, i kjølvannet av en donorkonferanse i Geneve, høynet FN beløpet de tror de trenger fra 312 millioner amerikanske dollar til nesten 550 millioner dollar for å redde de som det er mulig å redde. Får ikke FN disse pengene snart, kan like mange dø av sykdom og kulde som av selve jordskjelvet. Så langt har katastrofen krevd 54.000 menneskeliv.

Rike gir ikke

Det er den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam som har regnet ut hvor lite hjelp FN har fått av sine medlemsland. Fra alle land er det gjort lovnader på til sammen 90 millioner til de jordskjelvrammede områdene, dette utgjør 30 prosent av det FN i utgangspunktet ba om. Men kun 19 prosent av det opprinnelige beløpet er så langt gitt til FN.

– Verdens myndigheter klarer heller ikke denne gangen å svare på en nødhjelpsappell. Det logistiske marerittet i Pakistan er ille nok om man ikke skal gå rundt og være redd for finansieringen i tillegg, heter det i en pressemelding fra organisasjonens hovedkontor i Storbritannia i går.

Oxfam retter skytset spesielt mot rike land som ennå ikke har gitt så mye som en rupee til FNs katastrofearbeid, blant dem Belgia, Frankrike, Østerrike, Finland, Hellas, Portugal og Spania. For ordens skyld, EU har bidratt med en fellesdonasjon.

Trenger mer

Selv har FN, som har hovedansvaret for hjelpearbeidet i Pakistan og India, flere ganger den siste uken bedt medlemslandene, og da spesielt de rike landene, om å bla opp lommeboka snart.

– Det må være klart for alle at mange vil dø hvis vi ikke handler raskt. Vi trenger mye mer penger, raskere, for å kunne handle så raskt som mulig i møte med enorme logistiske vanskeligheter, sa den regionale sjefen for Verdens Matvareprogram Amir Abdulla tirsdag.

Abdulla har ennå ikke fått den matvarehjelpen eller transporten han har bedt om for å nå de mange ødelagte landsbyene høyt i de kashmirske fjellene.

Tidsfrist: fire uker

FNs katastrofekoordinator Rashid Khaliko mener veiene ut av Muzaffarabad kan være nedsnødd om tre til fire uker.

– Katastrofen henger over oss, vi har tusenvis av ekstremt sårbare mennesker. Det de har i hende innen 1. desember er det de skal leve på gjennom vinteren. Det er ikke mye tid. Det dreier seg altså om at vi har fire uker på oss, fortalte Khaliko reportere i regionhovedstaden i går.

Allerede er det frost og snø i området. Flere etterskjelv forverret også framkomligheten i går, det kraftigste målte 5.2 på Richters skala, tilstrekkelig til å stenge flere veier.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.33
Lørdag 21. september 2019
VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Torsdag 19. september 2019
HJELP: Høyreekstreme Avigdor Liebermann sitter med de beste kortene i den fastlåste regjeringskabalen i Israel.
Onsdag 18. september 2019
DUO: Donald Trump støtter diktatorvennen Muhammed bin-Salman. Hvorfor er USA Saudi-­Arabias forsvarer?
Tirsdag 17. september 2019
OLJE-STRID: Hvem angrep oljeanlegget i Saudi-Arabia? Eskaleringen mellom USA og Iran «kan ende i direkte konflikt», sier Iran-analytiker.
Mandag 16. september 2019
MOTMAKT: Høstens store stridstema i Frankrike blir president Macrons ­pensjonsreform. Nå mobiliserer fag­foreningene til storstreik.
Lørdag 14. september 2019
I FRONT: Den arabiske våren startet i Tunisia i 2011. I høst skal de velge ny president og nytt parlament.
Fredag 13. september 2019
LIDER: India annullerte forrige måned selvstyret i indisk-kontrollerte Kashmir. Provinsen er hermetisk lukket. – Mitt folk lider, forfølges og tortureres, sier kasjmirsk aktivist.
Torsdag 12. september 2019
BØDDEL BORTE: Blodtørste John Bolton forsvant ut av Det hvite hus. Dermed kan krigspresset på Donald Trump ha lettet.
Onsdag 11. september 2019
TØFF JOBB: Boris Johnsons nederlag i parlamentet betyr ikke at han taper på lengre sikt. Labour får en tøff jobb i et nyvalg, mener eksperter.