På vegne av de få

«Dette er en advarsel. Politikerne våre er sinnssyke.» Det høres ut som et ungdomspolitisk stunt på Tiktok, men ordene er hentet fra låten «Don’t Come to Norway» av Christer Dalsbøe. 34-åringen har bakgrunn som musiker og profesjonell pokerspiller, men jobber i dag i konsulentselskapet Braver. Dalsbøes protestsang er del av et gründeropprør mot regjeringens foreslåtte exitskatt. Hensikten med den nye skatten er å hindre at investorer slipper skatt ved å flytte ut av landet. Regjeringen vil skattlegge all verdigevinst som har oppstått mens utflytteren har bodd i Norge.

Kritikken fra Dalsbøe er at skatten slår inn uansett om du har cashet inn gevinsten eller ei. I verste fall må en gründer på flyttefot betale 38 prosent skatt på verdiøkningen i selskapet sitt den ene dagen, bare for å se selskapet gå konkurs den neste. De langsiktige konsekvensene, synger Dalsbøe, er en nasjon uten talent og techferdigheter, der alle er offentlig ansatte. Skremmebildet er overspent langt inn i parodien. Det er fristende å spørre hvor gode gründerideer Dalsbøe har, dersom de forutsetter at han slipper å betale skatt. Slike spørsmål interesserer ikke Høyre. «Jeg har hatt den på hjernen i det siste. Den er litt catchy», sier partiets nestleder Tina Bru til Dagens Næringsliv om låta. Hun slutter seg til budskapet om at regjeringen skremmer bort utlendinger og gründere med exitskatten. Bru lover også at Høyre skal fjerne skatten snarest. For henne handler det om «alle dem som går rundt med en drøm om å starte opp et eget selskap, som vil skalere opp, og tenker at de må ut av Norge en periode for å få det til».

Hvor mange som tenker slike tanker, sier Bru ingenting om. Vi mistenker at de er få. Ifølge Finansdepartementet ville exitskatten rammet 400 nordmenn i årene 2012–2021, eller 40 personer i året. Verken Kjell Inge Røkke, Bjørn Dæhlie eller noen av de andre milliardærene har flyttet til Sveits for å skalere opp en startup. De har flyttet for å slippe å betale skatt – samtidig som virksomheten de bygget opp i Norge, fortsetter drifta som før. At folkepartiet Høyre viser så stor omsorg for en så marginal gruppe, er besynderlig.