Fredag 12. oktober 2018
STATSBESØK: Smilene satt løst da kong Harald og dronning Sonja ankom flyplassen i Dunhuang i går. Men den topptunge norske delegasjonen må forholde seg til grove menneskerettsbrudd i Kina. FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX
• Norsk statsbesøk i Kina startet i går • Bekymring over menneskerettighetene i landet
Muslimer tynes hardt
Ine Eriksen Søreide
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.

KINA

Kong Harald og dronning Sonja startet i går sitt statsbesøk i Kina, ledsaget av utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), statssekretærer fra fire andre departementer, og en rekordstor næringslivsdelegasjon.

Amnesty International ba søndag regjeringen og kongeparet om å ta opp en tydelig kritikk av Kinas brudd på menneskerettigheter og ytringsfrihet under besøket.

Fakta

Norsk statsbesøk til Kina:

• Kong Harald og dronning Sonja er på statsbesøk i Kina 11.–19. oktober. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er også med på turen, samt statssekretærer fra Olje- og energidepartementet, Klima- og miljødepartementet, Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

• En rekordstor næringslivsdelegasjon med rundt 310 deltakere og aktører fra kultur, idrett, forskning og høyere utdanning deltar også.

• Amnesty International og flere andre har bedt regjeringen og kongeparet ta opp menneskerettssituasjonen i Kina mens de er der.

Interneringsleirer

Amnesty lanserte nylig en dyster rapport om situasjonen for muslimske minoriteter i Xinjiang-provinsen, der det kom fram at én million uigurer holdes i hemmelige leirer.

I går skrev den britiske avisa The Guardian at lovene i Xinjiang nylig er revidert for å legalisere disse leirene.

«Kinesiske myndigheter benekter at interneringsleirene finnes, men sier at småkriminelle blir sendt til yrkesopplæringssentre. Tidligere fanger sier de ble tvunget til å avsverge islam og erklære lojalitet til Kommunistpartiet i det de beskriver som politiske indoktrineringsleire», skriver avisa, og viser til at nye regler pålegger sentrene å undervise i kinesisk og bidra til «ideologisk utdanning, psykologisk rehabilitering og korrigering av oppførsel». Avisa skriver også at barn av internerte foreldre plasseres i statsdrevne barnehjem.

NTB meldte i går at kinesiske myndigheter nå har satt i gang en kampanje mot halalprodukter i Xinjiang.

Lokale ledere i kommunistpartiet i regionhovedstaden Urumqi sverget mandag en ed på å bekjempe «halal-trenden til siste slutt».

I en e-post fra Utenriksdepartementet skriver utenriksminister Søreide at «Norge ønsker et bredt forhold til Kina».

Regjeringen er bekymret

Søreide mener at forholdet til Kina utvikler seg positivt og viser til at det har vært en rekke besøk på politisk nivå og at det er inngått flere avtaler mellom norske og kinesiske myndigheter i det siste.

«Statsbesøket bygger videre på dette og vil åpne nye muligheter for samarbeid. Dialog og samarbeid knyttet til viktige tema, som klima og bærekraftig utvikling, internasjonal handel og globalisering, fred og forsoning og menneskerettigheter er sentralt i så måte», skriver hun.

«Menneskerettigheter er en integrert del av regjeringens utenrikspolitikk, og derfor også en viktig del av dagsordenen for vår dialog med Kina. Som vi har uttalt tidligere, vekker de siste månedenes rapporter om situasjonen for muslimske minoriteter i Xinjiang bekymring», understreker Søreide, uten å konkretisere hva en eventuell norsk kritikk vil gå ut på.

SV: Må følge med

– Det er bra at regjeringen sier at de vil ta opp menneskeretter, og flott hvis de gjør det de sier de skal gjøre, men denne regjeringen har ofte vært forsiktige med å være tydelige overfor Kina, slik at vi vil følge nøye med, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Som medlem i forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget var han med på en komitéreise til Kina i september. I forkant av reisen skrev NTB at det var uenighet i komiteen om hvorvidt de skulle ta opp sjokkrapporter om behandlingen av uigurene.

– Slik det ble, så tok komiteen opp dette på en måte jeg mener var god og riktig. Flere tok opp menneskeretter, også lederen. Selv tok jeg opp uigurenes situasjon flere ganger, siden dette er så akutt akkurat nå, sier Lysbakken.

Han sier at man ikke skal ha overdrevne forventninger til hva det betyr at Norge tar opp menneskerettsspørsmål, men tror det vil bli lagt merke til hvis folkevalgte fra demokratier slutter å utfordre kinesiske myndigheter på behandlingen av minoriteter.

– Det er også viktig at menneskeretter er på dagsorden i alle fora, også når det er næringsministeren som har møter med kineserne og det er forretninger som er hovedtema. Menneskeretter må ikke bli et anonymt sidespor mens hovedsporet er bissniss, understreker SV-lederen.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.
Tirsdag 9. oktober 2018
TILBAKE: Saif al-Islam Gaddafi lever, befinner seg i Libya og vil stille til valg. Det bekrefter Othman BenBaraka, som leder Saif al-Islams bevegelse.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk