Mandag 8. oktober 2018
DEMONSTRERTE: Fredsprismottaker i 2011, Tawakkol Karman, demonstrerer utenfor konsulatet i Istanbul. Saudi-Arabia sier Jamal Khashoggi forlot ambassaden på tirsdag. FOTO: EMRAH GUREL, AP/NTB scanpix
Kilder: Jamal al-Khashoggi ble drept på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.
Skylder på Saudi-Arabia
MEKTIG: Mohammed bin Salman har arrestert et titalls prinser og hundrevis av opposisjonelle siden han ble kronprins. FOTO: EMRAH GUREL, AP/NTB scanpix
BORTE: Inn denne døra gikk Khashoggi inn til konsulatet i Istanbul. Tyrkisk politi mener at han ble drept inne i konsulatet. FOTO: EMRAH GUREL, AP/NTB scanpix
Recep Tayyip Erdogan
TVILER: Selv om anklagene om drap av Khashoggi kan stemme, vil det neppe få konsekvenser for det mektige kongedømmet, sier saudiarabisk aktivist.

Saudi-Arabia

Den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi (59) har det siste året valgt å leve i ­eksil i USA, av frykt for å bli pågrepet i Saudi-Arabia.

Khashoggi gikk tirsdag inn i kongedømmets konsulat i Istanbul, for å skaffe dokumenter han trengte for å gifte seg med sin forlovede, ­tyrkiske Hatice Cengiz.

Khashoggi skal ha fryktet at han ikke ville slippe ut igjen. Før han gikk inn, ga han mobilen sin til ­Cengiz og ba henne ringe en tyrkisk parlamentariker om han ikke kom ut, skriver avisa The Washington Post, som Khashoggi jevnlig skrev for.

Journalisten var sterkt kritisk til kronprins Mohamed Bin Salman. Da han ikke kom ut etter flere ­timer, ringte Cengiz politiet.

Saudi-Arabia avfeier anklagene som usanne.

Fakta

Saudi-Arabia:

• I 2017 ble Mohammed Bin Salman kronprins. Det er første gang at arverekken går fra far til sønn.

Amnesty og Human Rights Watch har advart mot kronprinsens forfølgelse av opponenter.

Regimekritiske Jamal Khashoggi gikk tirsdag inn på hjemlandets konsulat i Istanbul, og kom aldri ut igjen.

Nå kommer meldinger om at han kan ha blitt drept inne på konsulatet.

Ble drept

Nå skriver avisa at kilder som står nær etterforskningen hevder at tyrkisk politi har konkludert med at journalisten ble drept inne i konsulatet. Ifølge kildene skal et team på 15 personer ha landet i ­Tyrkia fra Saudi-Arabia.

Det var «et planlagt mord», sier en av kildene, som begge ønsket anonymitet. De hevder politiet tror at teamet forlot Istanbul samme dag.

Det er ikke klart når han skal ha blitt drept. Kildene framla ingen bevis, ifølge avisa. En annen ikke navngitt kilde sier til nyhetsbyrået AP at Khashoggis lik ble fraktet ut av konsulatet. En venn av Khashoggi bekrefter ovenfor nyhetsbyrået DPA at politiet informerte ham om det samme.

– Politiet fortalte oss videre at Khashoggis lik ble kuttet i små biter, sier vennen til DPA.

– Skulle det stemme at han ble drept, er dette «uhyrlig og uforståelig», skriver Fred Hiatt, redaktør for The Washington Post, i søndagens leder. Khashoggis spalteplass var blank da avisa kom ut i går.

Ikke overrasket

Klassekampen har vært i kontakt med den saudiarabiske eksil-aktivisten Abdel Aziz al-Moayyad. Han sier han ikke blir overrasket om det er hold i anklagene.

– Regimet i Saudi-Arabia har vist at de ikke går av veien for å stilne opposisjonen. ­Påtalemyndigheten i landet har fengslet menneskerettighetsaktivister, imamer og kvinneaktivister, som Isra ­al-Ghamgham. Regimet i ­Riyad dreper opposisjonelle stemmer i landet og kidnapper opposisjonelle stemmer i utlandet. De har ingen ­skrupler mot å drepe for å fjerne all opposisjon, sier han over telefon fra Dublin.

Saudi-Arabia har tidligere kidnappet opposisjonelle. I september 2017 viste BBC en egenprodusert dokumentar om kidnapping av tre prinser fra Europa.

Khashoggi ble ansett som en farlig opposisjonell, fordi han er respektert i landet, er monarkist og valgte selv eksil det siste året, og kan ikke «like lett ­avfeies som forræder», påpeker Moayyad.

– Det kan hende at Khashoggi egentlig skulle kidnappes. Så gikk alt galt, da hans forsvinning var i nyhetene få timer seinere. De kan ha drept ham, fordi de da verken kunne kidnappe ham eller la ham gå, sier han.

For mektig

Saudi-Arabia har allerede et anstrengt forhold til Tyrkia, og analytikere tror forsvinningen av Khashoggi kan ­forverre forholdet. Det tror ikke Moayyad.

– Saudi-Arabia er mektig på grunn av oljen, og fordi de har makten over islams sentrale helligdom Kaaba i Mekka. Tyrkia vet at Saudi-Arabia kan gjøre det vanskeligere for tyrkere å reise til Mekka, slik de har gjort med Iran og Qatar, sier han.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ønsker ikke å øke misnøyen med ham. Det ­internasjonale samfunnet ­finner seg i alt Saudi-Arabia gjør fordi landet har olje, hevder aktivisten.

Den saudiske konsulen i Istanbul inviterte Reuters inn på konsulatet for å vise at Khashoggi ikke befinner seg i konsulatet.

– Jamal er verken i konsulatet eller i Saudi-Arabia. ­­Vi ­jobber med å finne ut hvor han er, sa han til Reuters.

Konsulatet betviler i en ­uttalelse at anklagene om at han ble drept virkelig ­kommer fra tyrkiske tjenestemenn, men bekrefter at en sikkerhetsdelegasjon på 15 saudiarabiske etterforskere lørdag kom til Istanbul, for å bidra til etterforskningen.

The Washington Post skriver at USAs myndigheter er kjent med artikkelen deres, men at de i skrivende stund ikke kommenterte ­anklagene.

amal.wahab@klassekampen.no

Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.
Tirsdag 9. oktober 2018
TILBAKE: Saif al-Islam Gaddafi lever, befinner seg i Libya og vil stille til valg. Det bekrefter Othman BenBaraka, som leder Saif al-Islams bevegelse.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk