Mandag 8. oktober 2018
KRITISK: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum går ut mot avgiftsøkning. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
Regjeringen har kuttet formuesskatten, men avgiftsnivået går til himmels:
Dyrere under de blåblå
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.

ulikhet

Fremskrittspartiet hadde opprinnelig i sitt partinavn at de var for sterk nedsettelse av skatter og avgifter. Med partileder Siv Jensen som finansminister har flere skatter og avgifter økt.

På tross av milliardkutt i skatter som formuesskatten og selskapsskatten, kommer vanlige familier dårligere ut, ifølge Senterpartiets gjennomgang:

Moms på persontransport, overnatting og kulturopplevelser er økt fra 8 til 12 prosent. Det er en avgiftsøkning på 1,4 milliarder kroner, og 1321 kroner for en gjennomsnittsfamilie på fem.

El-avgiften er økt med 43 prosent de siste fem årene. For en familie med et vanlig strømforbruk på 20.000 kWh utgjør det 1000 kr per år.

Flyseteavgift på 83 kroner per tur. Det betyr 1,5 milliarder mer i avgifter, og for en nordmann som reiser like mye som gjennomsnittet er avgiften 465 kroner per år.

Sukkeravgiften er økt med 1,1 milliard kroner. Per nordmann blir det 243 kroner.

Drivstoffavgiften er økt med 1,1 milliarder kroner. For en vanlig dieselbil betyr det 458 kroner mer i året.

Bompengene har økt med 1,6 milliarder kroner fra 2013 til 2018, 300 kroner per nordmann.

Økt skatt på sjøfolk, pendlere og på kost- og losji, totalt omkring 2,3 milliarder kroner i året.

Fakta

Statsbudsjett 2019:

• I dag legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram regjeringens forslag til statsbudsjett.

• Ifølge lekkasjer kommer regjeringen til å foreslå at formuesskatten kuttes med ytterligere 700 millioner kroner. Bilavgiftene vil stå på stedet hvil. Det innføres skatt og arbeidsgiveravgift på tips, ifølge NTB.

• Denne regjeringen har gjennomført kutt i formuesskatten, selskapsskatten og personskatten. Samtidig har det vært andre avgifts- og skatteøkninger.

Sps regnestykke tar med at Finmarkstilegget i barnetrygden på 320 kroner per barn er fjernet. En uheldig familie på fem i Finnmark, der far er sjømann og mor pendler 70 km til jobben, kan tape 30.447 kroner på kuttene. En familie på fire fra Eidsvoll, der mor pendler til Oslo og far kjører mye i jobbsammenheng, kan tape 12.882 kroner.

– Mot flatere beskatning

– Er dette representative eksempler, eller har dere konstruert dette for at regjeringens politikk skal framstå så dårlig som mulig?

– Hvor mange som taper like mye, vet jeg ikke, men skatte- og avgiftspolitikken rammer veldig urettferdig. Regjeringen har prioritert å økte statens inntekter ved å øke avgiftene, og problemet med avgifter er at de mangler en sosial profil. Hvis du har to millioner kroner i inntekt, er det lett å tilpasse seg økte drivstoffavgifter ved å kjøpe en Tesla. Den som tjener 300.000, må kjøre sin gamle Toyota og betale avgiftsøkningene, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han sier at Sp vil ta opp et tidligere nedstemt forslag om å gjennomføre en undersøkelse av hvordan avgifter påvirker fordelingen i samfunnet.

– Juvelen i det norske systemet har vært at skatte- og avgiftssystemet ikke bare har vært brukt til å skaffe inntekter, men også til omfordeling. Summen av regjeringens politikk er at vi går i retning av mer flat beskatning.

Har også kuttet

Sps regnestykke tar ikke hensyn til skattene og avgiftene som er senket av regjeringen. Kuttene i formuesskatten må man naturlig nok ha en stor formue for å få glede av, men regjeringen har også kuttet i den vanlige personskatten.

I statsbudsjettet for 2017 viste Finansdepartementet at personer med en inntekt på 450.000–500.000 kroner i året får en skattelettelse på 900 kroner sammenliknet med de tidligere reglene. Avgifter på bil, motorsykkel og båt er også redusert.

I dag legger regjeringen fram nye skattekutt. Formueskatten på aksjer blir redusert med om lag 700 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Medlem av finanskomiteen for Frp, Knut Flølo, er ikke stolt av alt regjeringen har fått gjennomslag for på skatte- og avgiftsområdet.

– Når man sitter i en koalisjonsregjering, får man ikke alltid gjennomslag for sine primærstandpunkt. Det så vi i behandlingen av sist statsbudsjett da det ble aksept for sukkeravgiften. I sum er jeg likevel fornøyd med regjeringen, og det er gitt skatteletter til de som skaper verdier.

stiann@klassekampen.no

Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.
Mandag 8. oktober 2018
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.
Lørdag 6. oktober 2018
FEIL MEDISIN: – Jeg registrerer at det ikke har vært et svar for Venstre å gå inn i regjering med Frp, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om den historisk dårlige Venstre-målingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk