Tirsdag 2. oktober 2018
ØVELSE: Britiske soldater går i land i Norge under øvelsen Cold Response i 2010. FOTO: TORBJØRN KJOSVOLD, FORSVARET
• Britiske soldater til Nord-Norge i minst ti år • Lager en ny strategi for Arktis
Ruster opp i Nord-Norge
MILITARISERING: Storbritannia vil ruste opp militært mot Russland – og peker til Norge. Det bedrer norsk forsvarsevne, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

ARKTIS

Storbritannia vil ruste opp militært mot Russland i Arktis. Det var beskjeden fra forsvarsministeren Gavin William­son til det konservative partiets landsmøte i Birmingham på søndag.

Russiske ubåter seiler nå nesten like mye som under den kalde krigen. Gamle sovjetiske militærbaser i Arktis blir bygd opp igjen.

– Russland militariserer Arktis, sa Williamson i talen.

Samtidig smelter sjøisen i nord, og Arktis blir viktigere, la han til, spesielt på grunn av nye ruter for skipstrafikk.

Forsvarsministerens svar er militær opprusting. Storbritannia skal lage en egen forsvarsstrategi for Arktis, varslet Williamson.

Første del av planen er 800 britiske soldater som skal sendes til Nord-Norge hvert år de neste ti årene.

Fakta

Ny plan for Arktis:

• Den britiske forsvarsministeren Gavin Williamson annonserte i en tale til det konservative partiets landsmøte på søndag at Stor­britannia snart får en ny forsvarsstrategi for Arktis.

• Williamson begrunnet strategien med russisk opprusting i nord­områdene og at Arktis blir viktigere når polisen smelter.

• Strategien består foreløpig av mer britisk trening sammen med norske styrker i Nord-Norge, overvåking av Nord-Atlanteren og patruljering av luftrommet over Island med britiske jagerfly.

Skal forsvare Norge

Det britiske marinekorpset har en lang tradisjon for å trene i Nord-Norge, og det er denne treningen marinekorpset nå skal bygge videre på, heter det i en pressemelding fra det britiske forsvarsdepartementet.

«Marinesoldatene vil trene sammen med norske soldater på en langtids-basis, og er integrert i den norske forsvarsplanen», heter det.

Tidligere har de britiske soldatene operert fra det norske forsvarets anlegg for alliert trening på Åsegarden utenfor Harstad. Nå skal soldatene flyttes og operere sammen med soldater fra det norske forsvaret.

Den norske hæren opplyser til Klassekampen at de britiske soldatene skal få hovedbase i Bardufoss, der også den norske Brigade Nord har sitt hovedkvarter.

Den arktiske strategien inneholder ifølge forsvarsminister Williamson også opprusting mot russiske ubåter. Det skjer med de nye amerikanske overvåkingsflyene som Storbritannia kjøper.

Oppfordret til opprusting

Også Norge har besluttet å investere nye maritime overvåkingsfly, de såkalte P8 Poseidon, produsert av Boeing.

Norge kjøper fem fly, mens britene kjøper ni. Norge undertegnet i fjor en samarbeidsavtale med britiske og amerikanske myndigheter om overvåking av Nord-Atlanteren.

Forsvarsministerens tale kom etter at det britiske parlamentet i august publiserte en gjennomgang av britisk forsvarsstrategi i Arktis.

I rapporten legger forsvarskomiteen i parlamentet vekt på den russiske militære opprustingen i området. Komiteen skriver at det har vært en tidobling av russisk ubåtaktivitet, «på linje med eller over nivået under den kalde krigen».

Komiteen skriver også at Russland har økt antallet permanent stasjonerte soldater i nord og bygd opp baser, fly­plasser og dypvannshavner.

Parlamentets konklusjon var at Storbritannia i dag ikke har planer eller militære ressurser til å møte trusselen fra Russland, og oppfordret regjeringen til å prioritere forsvar i arktiske strøk.

Det er en oppfordring som regjeringen nå følger. «Den nye arktiske strategien blir sentral for forsvaret av Storbritannia», heter det i gårsdagens pressemelding fra det britiske forsvarsdepartementet.

Har trent i Norge før

Det britiske forsvarsdepartementet skriver også at de britiske soldatene «er integrert i den norske forsvarsplanen».

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen skriver i en epost til Klassekampen at «forsvaret av Norge er basert på alliert støtte i krise og krig. Å samarbeide tett med nære allierte i fredstid er en viktig del av dette».

Bakke-Jensen skriver at Stortinget har vedtatt å åpne for at allierte land trener mer i Norge. «Dette bidrar til at våre allierte blir flinkere til å operere under norske klimatiske og geografiske forhold, og det vil være enklere for våre allierte å bidra til forsterkning av Norge ved behov dersom de har øvd sammen med oss i forkant», skriver han.

Forsvarsministeren skriver også at britiske soldater har trent i Norge i mange tiår. Forskjellen er at treningen nå skal «gjennomføres integrert med norske styrker i Indre Troms».

Avviser egen britisk base

Da The Telegraph meldte om forsvarsministerens tale på søndag, skrev avisa at britene nå vil bygge en ny base i Nord-Norge.

Det aviser forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

«Dette er en oppfølging av gjeldende langtidsplan der øving og trening med allierte flyttes fra Åsegarden leir og samlokaliseres med norske avdelinger i Indre Troms», skriver han.

Forsvarsministeren skriver også at Norge «har i mange år hatt et betydelig antall britiske soldater som driver vintertrening».

Antallet soldater har variert mellom om lag 600 og 1100.

magnusl@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 2. oktober 2018 kl. 11.15
Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.
Tirsdag 9. oktober 2018
TILBAKE: Saif al-Islam Gaddafi lever, befinner seg i Libya og vil stille til valg. Det bekrefter Othman BenBaraka, som leder Saif al-Islams bevegelse.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk