Mandag 24. september 2018
PRESSET: Den britiske statsministeren får en vanskelig uke før det konservative landsmøtet starter førstkommende søndag. Hun må overbevise sitt eget parti om at brexit fremdeles er mulig, etter at EU satte en stopper for kompromissforslaget hennes. FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI, AFP/NTB SCANPIX
The Sunday Times: Theresa May planlegger nyvalg til parlamentet for å sikre brexit
Mot ny krise i London
KRISE: Theresa May møter stadig nye tilbakeslag, og mistilliten vokser hos velgerne. Likevel melder britiske aviser at hun vurderer nyvalg.

Brexit

Theresa May får en tøff dag på jobb denne mandagen. Hun led nederlag i møte med EUs statsledere i Salzburg i forrige uke.

Mays forslag til en kompromissløsning for brexit ble brutalt avvist av EU-kommisjonen og de største medlemslandene i unionen.

I dag må May svare på tøffe spørsmål fra sine egne kolleger i den britiske regjeringen. Flere britiske aviser melder at minst ett regjeringsmedlem truer med å trekke seg fra regjeringen dersom statsministeren ikke klarer å svare på hvordan hun skal gjennom­føre brexit.

En rekke konservative politikere krever nå en plan B, et alternativ til en fullstendig avtale med EU. Dette er kravet som Theresa May må svare på i regjeringsmøtet i dag.

Fakta

Brexit-kalenderen:

• 18 og 19 oktober 2018: Planlagt EU-møte for å ferdigstille avtalen om Storbritannias utmelding fra unionen.

• Midten av november 2018: Utvidet frist for endelig enighet om avtalen om betingelsene for britenes utmelding.

• Januar 2019: Frist for ratifikasjon av avtalen i det britiske og i EU-parlamentet.

• 19. mars 2019: Utmelding fra EU. Overgangsordning på plass.

• Januar 2021: Overgangsordningen er ferdig, ny permanent avtale.Kilde: The Telegraph

Tror ikke på May

Britiske velgere har stadig mindre tro på at Theresa May kan lede landet ut av brexit-floka på en god måte.

To av tre briter mener regjeringen gjør en dårlig jobb i forhandlingene med EU. Under 25 prosent har tillit til at de konservative klarer å få en «god deal».

Likevel melder The Sunday Times at May nå vurderer å lyse ut nyvalg i november i år, «for å redde brexit».

På tross av mistillit hos velgerne kan May sikre fornyet støtte etter et gjenvalg – fordi hovedmotstanderen Labour står enda svakere i brexit-saken. Statsministerens rådgivere avviste i går at May vurderer å lyse ut nyvalg.

De konservatives erkefiende Labour gjorde det sterkt på målingene etter parlamentsvalget i fjor, men tapte ledelsen til de konservative denne sommeren. May ligger nå et hestehode foran – tross de enorme problemene hun møter i forhandlingene med EU.

Statsministeren ville ha sikret et flertall dersom parlamentsvalget fant sted i dag.

Årsaken er trolig at under 20 prosent av velgerne tror at Labour-leder Jeremy Corbyn kunne gjort en god jobb i forhandlingene. Labour ligger like under 40 prosent på målingene. Halvparten av Labours egne velgere stoler altså ikke på at Labour-lederen kunne håndtert brexit-forhandlingene på en god måte.

Søkte middelvei

Theresa May har forsøkt å få til et kompromiss med EU. Hun vil ta landet ut av unionen, men fortsatt ha tilgang til deler av det tollfrie markedet på innsiden av unionen.

May foreslo at Storbritannia fremdeles skulle være del av EUs indre markeder for varer, inkludert landbruksvarer.Det innebærer at britene fortsatt må følge de delene av EUs regelverk som gjelder disse varene.

Kompromisset har møtt hard kritikk fra Mays egne, spesielt fra den euroskeptiske høyresida i partiet. I forrige uke ble kompromissforslaget også skutt ned av EU.

Hvis kompromisset ikke lenger er mulig, står det britiske parlamentet overfor vanskeligere og mer dramatiske valg.

The Financial Times konkluderte i en lederartikkel på fredag at det nå gjenstår to stadig mer sannsynlige alternativer: Enten en fullstendig, såkalt hard brexit, der Storbritannia går helt ut av EUs indre marked, eller en helt myk brexit, der britene forblir i det indre markedet helt og fullt, og dermed også aksepterer at EUs lover og regler gjelder i Storbritannia.

Problemet for May er at fløyene i det konservative partiet ikke aksepterer disse alternativene. Hun har hele tida forsøkt å forene partiet bak kompromiss-løsningen og vil få en svært vanskelig jobb dersom middelveien nå er u­farbar.

Mot kollisjon i toryenes leir

Neste søndag åpner det konservative partiets landsmøte, og brexit vil trolig stå øverst på agendaen. Der vil May møte motstand fra den mest EU-kritiske fløyen i partiet.

En gruppe bestående av rundt 80 konservative parlamentsmedlemmer samlet bak tenketanken European Research Group har vært stadig mer kritiske til Mays forhandlingsstrategi. Gruppa er en minoritet blant 316 konservative parlamentarikere, men er avgjørende for Mays flertall.

Søndag rykket en av det konservative partiets største donorer, finansmannen Jeremy Hoskings, ut i The Telegraph og truet med å støtte en eventuell utbrytergruppe fra det konservative partiet.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.
Tirsdag 9. oktober 2018
TILBAKE: Saif al-Islam Gaddafi lever, befinner seg i Libya og vil stille til valg. Det bekrefter Othman BenBaraka, som leder Saif al-Islams bevegelse.
Mandag 8. oktober 2018
TVILER: Selv om anklagene om drap av Khashoggi kan stemme, vil det neppe få konsekvenser for det mektige kongedømmet, sier saudiarabisk aktivist.
Lørdag 6. oktober 2018
PROTEST: Hat mot arbeiderpartiet, korrupsjon og vold. Nå ser Brasils middelklasse til militæroffiseren Jair Bolsonaro. – Mange har en nostaligisk drøm om militærdiktaturet, sier professor.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk