Søndag 23. september 2018
Vestlige ambassadører innkalt på teppet i Iran
Iran har innkalt ambassadørene fra Danmark, Nederland og Storbritannia på teppet etter angrepet på en militærparade lørdag der 25 mennesker ble drept.
Publisert: 23 September 05:09
Iran har innkalt ambassadørene fra Danmark, Nederland og Storbritannia på teppet etter angrepet på en militærparade lørdag der 25 mennesker ble drept.
Ambassadørene ble innkalt midt på natten natt til søndag lokal tid, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Det statlige nyhetsbyrået IRNA skriver at de tre ble informert om Irans «kraftige protester mot at deres land huser noen medlemmer av terrorgruppa» som sto bak angrepet.
En talsmann for Irans utenriksdepartement, Bahram Qasemi, sier det er helt uakseptabelt at slike grupper ikke blir klassifisert som terrorgrupper av EU bare fordi de ikke begår terroraksjoner i Europa.
Flere grupper, blant dem IS, tok på seg ansvaret for angrepet, men Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei legger skylden på «USAs marionetter i regionen», det vil si Saudi-Arabia og andre golfstater.
Danmarks og Nederlands ambassadører ble bedt om å utlevere dem som sto bak angrepet, og den britiske fikk beskjed om at det er uakseptabelt «at talsmannen for terrorgruppa Al-Avhazi fikk lov å påta seg ansvaret for angrepet gjennom et London-basert RV-nettverk».

Arabiske separatisterAl-Avhazi representerer en arabisk separatistgruppe som inkluderer gruppa som skal ha stått bak angrepet.
Gruppas talsmann Yacoub Hor al-Tostari sa til nyhetsbyrået AP at de ønsker at et område i det sørvestlige Iran skal bli et eget land. Han avviste at IS sto bak.
Flere væpnede menn utkledd som soldater åpnet ild med maskingevær mot militærparaden i Ahvaz i det sørvestlige Iran lørdag morgen. Skytingen varte i 10–15 minutter mens soldater og tilskuere søkte dekning i panikk.
29 mennesker, blant dem både soldater i Irans revolusjonsgarde, kvinner og barn, ble drept, og rundt 60 såret i angrepet.
Slike angrep er svært sjeldne i Iran. Lørdagens angrep kom fullstendig overraskende og ble vist direkte på iransk TV.

USA fordømmerBåde USA og FNs generalsekretær Antonio Gutierrez fordømte angrepet. Trass i et spent forhold brukte USA harde ord for å fordømme alle former for terrorisme og tap av uskyldige liv.
President Hassan Rouhani lovte et knusende svar på angrepet som fant sted i Khuzestan-provinsen ved grensa til Irak, der det en stor arabisk minoritet.
Det har tidligere vært etnisk uro i provinsen som Iran har beskyldt andre land i regionen for å stå bak.
(©NTB)
Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Torsdag 18. oktober 2018
• Det er underlige tider i norsk politikk. De siste dagene har flere politikere på borgerlig side skrudd opp retorikken i et forsøk på å beholde Kristelig Folkeparti som støtteparti for regjeringen. Tirsdag advarte statsminister Erna Solberg...
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Onsdag 17. oktober 2018
• VGs sak «Tre brødre på Tolga» avdekket grove overtramp fra kommune og helsevesen mot de tre brødrene Lars Peder, Arvid og Magnus Holøyen. De tre fikk alle diagnosen psykisk utviklingshemmet, uten at de fikk vite om det og uten utredning.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk