Lørdag 22. september 2018
KAVANOPE: Denne uka demonstrerte flere i senatsbygningen på Capitol Hill i Washington, D.C. mot Trumps nominasjon av den konservative Brett Kavanaugh til Høyesterett. FOTO: SCOTT APPLEWHITE, AP/NTB SCANPIX
Kampen om godkjenningen av omstridte Brett Kavanaugh til høyesterett spisser seg til:
Derfor vil de stoppe ham
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.

USA

På tross av overgrepsanklager og langvarige protester satser president Donald Trump på å presse nominasjonen av Brett Kavanaugh som høyesterettsdommer gjennom i løpet av neste uke.

Høringene i Senatet der det skal avgjøres om Kavanaugh blir godkjent som høyesterettsdommer, begynte 4. september, men tok en ny vending da psykologen Christine Blasey Ford 16. september sto fram og anklagde Kavanaugh for voldtektsforsøk da de begge gikk på videregående.

Nå fortsetter høringene i neste uke, og det er knyttet stor spenning til det endelige utfallet av Senatets behandling av nominasjonen.

Her er fem grunner til at aktivister og demokrater vil hindre Trump i å innsette Kavanaugh:

Fakta

Ny høyesterettsdommer i USA:

• USAs president Donald Trump kunngjorde 10. juli at han nominerte Brett Kavanaugh (53) til ny høyesterettsdommer.

• Nominasjonen blir regnet som spesielt viktig fordi dommeren som Kavanaugh er ment å erstatte, Anthony Kennedy, har fungert som en svingstemme mellom de konservative og liberale blant de ni høyesterettsdommerne. Blir Kavanaugh godkjent, får USAs øverste domstol en overvekt av konservative dommere, noe som kan sette sitt preg på amerikansk politikk også etter at Trump ikke lenger er president.

• Høringene i Senatet for å avgjøre om Kavanaugh blir godkjent som ny høyesterettsdommer startet 4. september.

Kilde: NTB

1. Overgrepsanklagen

Kavanaugh benekter Fords anklager om at han utsatte henne for overgrep da hun var 15 og han var 17. Hans juridiske allierte har fremmet teorier om at hun blander Kavanaugh med en annen med­elev.

Ford har mottatt en rekke drapstrusler. Familien har måttet flytte fra hjemmet sitt og lever under politibeskyttelse. Ford ba først om at FBI etterforsker hennes påstander før hun vitner. Komitéleder Chuck Grassley avfeide dette.

Torsdag sa Ford at hun er villig til å vitne i Kongressen uka som kommer og avfeier teoriene om at hun husker feil.

2. Abortlovgivning

Kavanaugh vil gi flertall i høyesterett for å reversere abortlovgivningen Roe vs. Wade. Lovgivningen ga i 1973 USAs kvinner rett til abort. Som valgmat til sine konservative velgere har Trump flere ganger sagt at han vil reversere denne loven, men han trenger høyesteretts godkjennelse.

Republikaner-senator Susan Collins har tidligere sagt at hun ikke vil godta en kandidat som vil innskrenke kvinners rettigheter. Aktivister har samlet inn 1,5 millioner dollar som skal brukes til å støtte Collins demokratiske motstander i 2020, dersom hun ikke stemmer mot Kavanaugh.

3. Åpner for pengemakt

Kavanaugh vil ikke innføre begrensninger på selskaper og rike enkeltpersoners evne til å kjøpe seg politisk innflytelse gjennom anonyme donasjoner. Han har tidligere omtalt slik regulering som grunnlovsstridig. Republikanerne har 51 av Senatets 100 seter.

Skal Kavanaugh stoppes, må demokrater og aktivister få med seg to republikanere. Men de må også støttes av demokrater som er under press i sine Trump-positive hjemstater. En av dem, Demokrat-senator i Missouri Claire McCaskill, offentliggjorde denne uka at hun vil stemme mot Kavanaugh. Den viktigste grunnen er ifølge henne hans posisjon overfor «et jordskjelv av mørke, anonyme penger som knuser demokratiet vårt».

4. Inhabil Trump

Filmskaper og venstrekjendis Michael Moore er blant dem som vektlegger at Trump ikke bør få velge en dommer til en domstol som i årene framover fort kan måtte ta stilling til saker direkte knyttet til presidenten. Trump er under etterforskning av FBIs spesialetterforsker Robert Mueller.

Det løper en juridisk debatt om hvorvidt Trump kan siktes for kriminelle handlinger dersom han ikke er satt under riksrett av Kongressen. Blir et slikt scenario aktuelt, er det trolig høyesterett som skal avgjøre dette spørsmålet. Kritikere mener det strider mot alle juridiske prinsipper om Trump får velge sin egen dommer.

5. Velferdsangrep

Demokratene peker på at Kavanaugh vil gi Trump og Republikanerne bedre dekning i sitt angrep på sosiale sikkerhetsnett i det offentlige og helseprogrammet Obamacare.

Om Kavanaughs nominasjon til slutt blir godkjent, håper partiet å bruke slike kampsaker til å mobilisere sine velgere i kongressvalget 6. november.

Om hans kandidatur til slutt felles, vil det være et personlig nederlag for Trump, men han vil fortsatt kunne nominere en annen dommer som styrker den høyrekonservative bevegelsens makt i USA.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.
Tirsdag 9. oktober 2018
TILBAKE: Saif al-Islam Gaddafi lever, befinner seg i Libya og vil stille til valg. Det bekrefter Othman BenBaraka, som leder Saif al-Islams bevegelse.
Mandag 8. oktober 2018
TVILER: Selv om anklagene om drap av Khashoggi kan stemme, vil det neppe få konsekvenser for det mektige kongedømmet, sier saudiarabisk aktivist.
Lørdag 6. oktober 2018
PROTEST: Hat mot arbeiderpartiet, korrupsjon og vold. Nå ser Brasils middelklasse til militæroffiseren Jair Bolsonaro. – Mange har en nostaligisk drøm om militærdiktaturet, sier professor.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk