Onsdag 19. september 2018
Kim og Moon mener de har tatt et stort skritt mot fred på Koreahalvøya
Nord-Korea og Sør-Koreas ledere har inngått en rekke nye avtaler og vil blant annet samarbeide om en OL-søknad. Spørsmålet er om det er nok for USA.
Publisert: 19 September 09:24
Nord-Korea og Sør-Koreas ledere har inngått en rekke nye avtaler og vil blant annet samarbeide om en OL-søknad. Spørsmålet er om det er nok for USA.
Tonen var hjertelig og smilene brede da Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in onsdag la fram en felles erklæring etter toppmøtet i Pyongyang.
Begge mener at de har tatt et stort skritt mot fred og full atomnedrustning ved å inngå en rekke nye avtaler som både omhandler sikkerhetsspørsmål og nedrustning, samt tiltak for å bedre kontakten og samarbeidet mellom de to landene.
- Vi er blitt enige om å gjøre Nord-Korea til et fredens land som er fritt for atomvåpen og atomtrusler, sa Kim da han holdt pressekonferanse sammen med Moon utenfor gjestehuset der den sørkoreanske presidenten bor under det to dager lange oppholdet.
Kim har blant annet lovet permanent nedleggelse av Nord-Koreas viktigste atomanlegg hvis USA svarer med tilsvarende tiltak. Han åpner også for å la internasjonale observatører overvåke nedleggelsen av et testanlegg for raketter og en utskytingsrampe.
De to landene vil også forsøke å jobbe fram en felles søknad om å arrangere sommer-OL i 2032, samt samarbeide om sommer-OL i Japan i 2020.

Skepsis og optimisme i USAMøtet i Pyongyang er blitt fulgt med argusøyne i Washington der en del republikanere frykter at Moons tilnærming er for myk.
Mens president Donald Trump skriver på Twitter at de to har inngått noen "spennende avtaler", er den republikanske senatoren Lindsey Graham langt mer skeptisk. I en Twitter-melding uttrykker han frykt for at toppmøtet kan undergrave utenriksminister Mike Pompeo og FN-ambassadør Nikki Haleys forsøk på å legge mest mulig press på Nord-Korea.
- Mens Nord-Korea har sluttet å teste missiler og kjernfysisk utstyr, har de IKKE gått videre til atomnedrustning, skriver Graham.
Meningen er at samtalene mellom Moon og Kim også skal legge til rette for et nytt toppmøte mellom Kim og Trump. Ifølge det amerikanske nyhetsbyrået AP er det imidlertid usikkert om resultatet er godt nok til at Trump kan ta opp stafettpinnen der Moon etterlot den.
Mens amerikanerne krever full atomnedrustning uten betingelser, har Nord-Korea først ønsket en erklæring om at Koreakrigen formelt er avsluttet. Verken Moon eller Kim nevnte imidlertid dette kravet onsdag.
Koreakrigen begynte i 1950 og kamphandlingene ble avsluttet med en våpenhvileavtale i 1953, men den er fortsatt ikke formelt avsluttet.

Kim til Seoul?Det er første gang Moon besøker Nord-Korea, som hans foreldre flyktet fra under Koreakrigen for snart 70 år siden. Under pressekonferansen kunngjorde Kim at han vil besøke Seoul så snart som mulig. Hvis besøket blir en realitet, vil han være den første nordkoreanske lederen som besøker den sørkoreanske hovedstaden siden de to landene ble atskilt mot slutten av andre verdenskrig i 1945.
Kim og Moon er også enige om å opprette en buffersone mellom landene for å redusere militære spenning og unngå utilsiktede sammenstøt. De vil dessuten fjerne elleve vaktposter i grensebyen Panmunjom innen desember, samt rydde vekk landminer på begge sider. Det skal også innføres flyforbud for fly, helikoptre og droner ved grenselinjen.

Storslått velkomstKim har sørget for å gi Moon en storslått velkomst til den nordkoreanske hovedstaden. Etter ankomsten tirsdag kjørte de to i en åpen limousine der de ble møtt av titusener av festkledde nordkoreanere som viftet med blå og hvite flagg som symboliserer en gjenforening mellom de to landene.
Senere onsdag skal de to spise sammen på en nyåpnet fiskerestaurant ved bredden av Taedong-elven, ettersom Moon selv har sagt at han vil spise på en vanlig restaurant med vanlige nordkoreanere under besøket.
Deretter er det klart for en oppvisning med 17.000 barn på den enorme 1. mai-stadionen. Torsdag skal Kim og Moon besøke vulkanen Paektu, som ligger på grensen mellom Nord-Korea og Kina.
De to første toppmøtene mellom Kim og Moon har foregått i grensebyen Panmunjom i den demilitariserte sonen.


(©NTB)
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Onsdag 17. oktober 2018
• VGs sak «Tre brødre på Tolga» avdekket grove overtramp fra kommune og helsevesen mot de tre brødrene Lars Peder, Arvid og Magnus Holøyen. De tre fikk alle diagnosen psykisk utviklingshemmet, uten at de fikk vite om det og uten utredning.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Tirsdag 16. oktober 2018
• Noen av Norges mest toneangivende politiske kommentatorer har de siste dagene satt i gang et regelrett hardkjør mot Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide. De karakteriserer hans forsøk på å få partiet med seg over blokkgrensa som...
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Mandag 15. oktober 2018
• «Skjebnedagen», kalte de den. Onsdag i forrige uke hadde de ansatte i Danmarks Radio (DR) fått beskjed om å være tilgjengelige fra klokka åtte om morgenen. Da telefonene sluttet å kime to timer seinere, hadde 205 medarbeidere fått sparken.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk