Onsdag 19. september 2018
Ett terrorangrep i timen i fjor, men færre enn året før
Antallet terroraksjoner falt kraftig i fjor, og antallet ofre for slike aksjoner falt enda mer, viser en rapport fra amerikansk UD.
Publisert: 19 September 20:33
Antallet terroraksjoner falt kraftig i fjor, og antallet ofre for slike aksjoner falt enda mer, viser en rapport fra amerikansk UD.
Amerikansk UD la onsdag fram sin årlige rapport om terrorisme og konstaterer at antallet slike angrep i fjor falt med 23 prosent fra året før.
I 2017 fant det ifølge rapporten sted 8.584 terrorangrep, noe som tilsvarer ett i timen. Angrepene kostet 18.753 mennesker livet, en nedgang på 27 prosent fra året før. Tallet inkluderer også 4.430 gjerningspersoner.

Verst i Afghanistan og Irak100 land ble rammet av terror i 2017, men seks av ti terrorangrep fant sted i Afghanistan, Irak, Pakistan, India og Filippinene.
Sju av ti som ble drept i slike angrep, ble drept i Afghanistan, Irak, Nigeria, Somalia og Syria, går det videre fram.
Afghanistan topper lista over ofre med 4.672 drepte, mens 4.269 ble drept i terroraksjoner i Irak.

Ny fareAt antallet terroraksjoner falt såpass kraftig i fjor, skyldtes først og fremst at den ytterliggående islamistgruppa IS ble nedkjempet i Irak og Syria, konstaterer rapporten.
Dette har imidlertid gitt nye utfordringer, ettersom mange IS-krigere har funnet veien til andre land, har etablert egne nettverk og utgjør en ny fare der.
IS gjennomførte i fjor terroraksjoner i land som Storbritannia, Spania, Egypt, USA og Filippinene, og den ytterliggående islamistgruppa truer nå også Kina og kinesiske interesser verden over, ifølge rapporten.
Selv om al-Qaida har havnet i skyggen av IS de siste årene, utgjør også denne gruppen fortsatt en betydelig fare og sto i fjor blant annet bak lastebilbomben som kostet over 300 mennesker livet i Somalias hovedstad Mogadishu.

Anklager IranDen tredje store faren er ifølge amerikansk UD Iran, som igjen er flyttet til toppen av USAs liste over land som støtter terrorgrupper.
Ifølge rapporten sprer Iran og grupper som støttes av iranske myndigheter, terror i Afghanistan Bahrain, Irak, Libanon og Jemen.
Iranske soldater og Iran-støttede militsgrupper, som libanesiske Hizbollah, har også kommet styrket ut av krigen i Syria og forsøker nå å få fotfeste andre steder, heter det videre.
(©NTB)
Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Torsdag 18. oktober 2018
• Det er underlige tider i norsk politikk. De siste dagene har flere politikere på borgerlig side skrudd opp retorikken i et forsøk på å beholde Kristelig Folkeparti som støtteparti for regjeringen. Tirsdag advarte statsminister Erna Solberg...
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Onsdag 17. oktober 2018
• VGs sak «Tre brødre på Tolga» avdekket grove overtramp fra kommune og helsevesen mot de tre brødrene Lars Peder, Arvid og Magnus Holøyen. De tre fikk alle diagnosen psykisk utviklingshemmet, uten at de fikk vite om det og uten utredning.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk