Onsdag 19. september 2018
Danske Banks norske toppsjef går av etter hvitvaskingskandale
Danske Banks toppsjef Thomas F. Borgen går av etter den gigantiske hvitvaskingsskandalen i Estland. Hvor mye penger som er hvitvasket, er fortsatt uklart.
Publisert: 19 September 10:22
Danske Banks toppsjef Thomas F. Borgen går av etter den gigantiske hvitvaskingsskandalen i Estland. Hvor mye penger som er hvitvasket, er fortsatt uklart.
Nordmannen varslet sin avgang onsdag, samme dag som banken la fram en granskningsrapport utført av eksterne eksperter. Den konkluderer med at det til tross for omfattende undersøkelser ikke har vært mulig å fastslå hvor mye penger som er blitt hvitvasket gjennom bankens filial i Estlands hovedstad Tallinn i årene 2007–2015.
Hvitvaskingsanklagene går ut på at penger fra blant annet Russland og Aserbajdsjan er blitt overført via bankens estiske filial.
Det har nå gått nesten fem år siden det kom et internt varsel om at alt ikke var som det skulle ved filialen. Først i mars 2017 ble saken kjent for offentligheten.
Det var Berlingske Business som avslørte skandalen. Ifølge den danske avisen kan så mye som 53 milliarder danske kroner (68 milliarder norske kroner) ha blitt hvitvasket ved hjelp av bankens ansatte.
Danske Bank har anslagsvis tjent 1,5 milliarder danske kroner på de lysskye pengetransaksjonene, et beløp som banken nå gir til en stiftelse som skal bekjempe økonomisk kriminalitet.

BørsfallEtter at granskningsrapporten ble lagt fram og Borgen kunngjorde sin avgang onsdag morgen, falt bankens aksjer med 5,8 prosent på børsen i København. Årsaken er ifølge analytikere at rapporten skaper usikkerhet og frykt for at banken kan bli ilagt store bøter. Blant annet har amerikanske myndigheter begynt å se på saken ettersom banken kan ha muliggjort russiske pengeoverføringer som er i strid med regler mot hvitvasking.
Borgen framholder i en pressemelding at det er riktig for alle at han går av.
– Det er åpenbart at Danske Bank ikke har levd opp til sitt ansvar i saken om mulig hvitvasking i Estland. Det beklager jeg dypt. Selv om den eksterne advokatundersøkelsen konkluderer med at jeg har levd opp til mine juridiske forpliktelser, mener jeg det riktige for alle parter er at jeg går av, skriver Borgen.

– Tok ansvarHan åpner også for at det kunne ha vært riktig å gå av tidligere.
– Men jeg har avstått fra å ta den beslutningen ettersom jeg har følt et ansvar for å lede banken gjennom denne vanskelige perioden fram til presentasjonen av granskningen, skriver Borgen, som kommer til å fungere som toppsjef inntil banken har funnet en erstatter.
Presset mot Borgen har økt i takt med at det har kommet fram opplysninger om at han på et tidlig stadium skal ha blitt informert om mulig hvitvasking. Ifølge granskingen ble han og styret allerede i 2010 gjort oppmerksom på de mange russiske transaksjonene i Estland.
– Det er med beklagelse at vi må ta farvel med Thomas Borgen. Vi har naturligvis diskutert situasjonen fortløpende, og jeg deler hans vurdering og respekterer hans beslutning, som jeg er enig i er korrekt, skriver bankens styreleder Ole Andersen.
Danske Bank er Danmarks største bank. Banken tok over filialen i Estland i forbindelse med kjøpet av finske Sampo Bank i 2006. I 2015 ble filialen stengt for ikke-estiske kunder.
Borgen (54) er født i Sarpsborg, men er bosatt i Charlottenlund utenfor København. Han var i årene 2001–2009 administrerende direktør i Fokus Bank i Norge, som var eid av Danske Bank. Han har vært Danske Banks toppsjef siden 2013.
(©NTB)
Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Torsdag 18. oktober 2018
• Det er underlige tider i norsk politikk. De siste dagene har flere politikere på borgerlig side skrudd opp retorikken i et forsøk på å beholde Kristelig Folkeparti som støtteparti for regjeringen. Tirsdag advarte statsminister Erna Solberg...
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Onsdag 17. oktober 2018
• VGs sak «Tre brødre på Tolga» avdekket grove overtramp fra kommune og helsevesen mot de tre brødrene Lars Peder, Arvid og Magnus Holøyen. De tre fikk alle diagnosen psykisk utviklingshemmet, uten at de fikk vite om det og uten utredning.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk