Tirsdag 18. september 2018
OPPBYGGING: Satellittbilder fra Google viser storstilt russisk opprusting i kort avstand til Norge. Dette bildet viser splitter nye våpenbunkere i Okolnaja-bukta utenfor Severomorsk. FOTO: GOOGLE
• Stor russisk opprustning på Kola • Bygger nye bunkere til atomvåpen
Ruster opp ved grensa
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.

RUSSLAND

50 nye forsterkede våpenlagre på til sammen 60.000 kvadratmeter. Det er blant de synlige tegnene på den russiske nordflåtens oppbygning på Kolahalvøya de siste tre årene.

Den uavhengige norske nettavisa The International Barents Observer har sammenlignet satellittbilder tre år tilbake i tid, gjort offentlig av Google.

Bildene viser en massiv russisk opprustning rundt marinebasene på Kola. Bildene viser ifølge The International Barents Observer våpenbunkere bygd over store områder rundt to av den russiske marinens anlegg.

Våpenbunkerne er bygd med flere meter tykk betong og er tungt beskyttet, blant annet med veisperringer og flere lag piggtråd.

Fakta

Bastionforsvaret:

• Bastionforsvaret er et russisk forsvarskonsept i nordområdene. Konseptet er utformet for å forsvare den russiske marinens atomubåter, som i stor grad har base på Kolahalvøya, nær grensa til Norge.

• Konseptet går ut på å forhindre andre land i å bevege seg mot Barentshavet, der de russiske atomubåtene opererer.

• Den russiske forsvarsstrategien innebærer trolig også å forhindre andre lands fly og båter å bevege seg på deler av Norges territorium.

Nye atomvåpen-missiler

The International Barents Observer setter opprustingen i sammenheng med den nye russiske ubåtklassen Borei.

Ubåtene i Borei-klassen skal utstyres med et nytt interkontinentalt missil som ifølge russiske myndigheter skal ha evnen til å trenge igjennom Natos missilforsvar. Missilet heter Bulava og skal utstyres med atomstridshoder.

Flere av bunkerne som nå er synlige på satellittbildene skal være store nok til å romme de nye missilene. De nye atomvåpen-bunkerne ligger utenfor den avstengte marinebyen Gadzjijevo, omtrent ti mil fra grensa til Norge.

Satser tungt på atomvåpen

Forsker ved Sjøkrigsskolen Ståle Ulriksen har selv brukt Google Earth for å følge med på Kolahalvøya.

Han forklarer at Russlands nye moderne missiler krever egnede lagre.

– Det er to nye missilsystemer som innføres, og det kan godt hende de må ha nye bunkere, sier han.

– Missiler må ligge i veldig tempererte rom, og det må være en bestemt fuktighet i lufta. Og disse missilene er avskyelig dyre, så det kan hende at de har bygd nye bunkere for å holde missilene der, legger han til.

Ulriksen sier at Russland bruker store ressurser på å modernisere atomvåpnene sine.

– De har også et behov for å forsvare disse tingene, og derfor har det også skjedd en temmelig kraftig oppgradering av de defensive systemene på Kolahalvøya. Dette vil berøre Norge. Missilsystemet S-400, som ligger der for å beskytte noen av disse anleggene, har rekkevidde langt inni Finnmark, sier han.

utenriks@klassekampen.no

Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.
Tirsdag 9. oktober 2018
TILBAKE: Saif al-Islam Gaddafi lever, befinner seg i Libya og vil stille til valg. Det bekrefter Othman BenBaraka, som leder Saif al-Islams bevegelse.
Mandag 8. oktober 2018
TVILER: Selv om anklagene om drap av Khashoggi kan stemme, vil det neppe få konsekvenser for det mektige kongedømmet, sier saudiarabisk aktivist.
Lørdag 6. oktober 2018
PROTEST: Hat mot arbeiderpartiet, korrupsjon og vold. Nå ser Brasils middelklasse til militæroffiseren Jair Bolsonaro. – Mange har en nostaligisk drøm om militærdiktaturet, sier professor.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk