Fredag 14. september 2018
Politiet har fått 80 tips om savnede Arjen Kamphuis
Politiet har fått inn 80 tips om nederlenderen Arjan Kamphuis (46) som er meldt savnet siden han sist sikkert ble observert i Bodø 20. august.
Publisert: 14 September 15:56
Politiet har fått inn 80 tips om nederlenderen Arjan Kamphuis (46) som er meldt savnet siden han sist sikkert ble observert i Bodø 20. august.
Politiet mangler sikre og bekreftede observasjoner av sikkerhetseksperten som jobber i WikiLeaks. Snart én måned etter at han beviselig sjekket ut fra hotellet hvor han bodde i Bodø har mange sagt at de har sett ham på ulike steder, men politiet har ikke greid å verifisere noen av tipsene.
– Det er mange spørsmål vi ikke har svar på. Vi har 80 ulike tips vi skal ettergå, så det er en omfattende etterforskning, sier politiinspektør Bjarte Walla i Nordland politidistrikt til NTB.
Han leder etterforskningen av mannen som uventet er blitt borte. Arjen Kamphuis sjekket ut fra hotellet sitt i Bodø 20. august, angivelig med to svarte bager. I den ene tror politiet han hadde en sammenleggbar kano som sammen med flere personlige eiendeler ble funnet i sjøen mellom Fauske og Rognan tirsdag kveld.
Kampuis skulle reise fra Nordland med tog til Trondheim og deretter fly hjem til Amsterdam 22. august, men han benyttet aldri denne flybilletten.

Telefon og vitnerUten noe forutgående livstegn slo telefonen hans inn på en basestasjon i det lille tettstedet Vikeså i Bjerkreim sør i Rogaland i timen før midnatt 30. august. Først var det hans nederlandske SIM-kort som ble registrert, siden ble det skiftet til et tysk SIM-kort som også er registrert på hans navn. Siden har det vært ikke vært noen tekniske spor etter mannen.
Et vitne skal ifølge VG ha observert Kamphuis sammen med to andre menn i Vikeså den samme kvelden telefonen ble registrert av basestasjonen. Alle tre skal ha hatt turutstyr og to av dem snakket nederlandsk mens den tredje snakket tysk.

Tre hypoteser– Vi har et tips om en observasjon i Danmark litt ut i september. Vi samarbeider med dansk politi om dette, men det er helt umulig å si noe om sikkerheten i disse tipsene, sier Walla.
Han gjentar at politiet holder alt åpent hva som kan ha tilstøtt nederlenderen. De har tre hovedhypoteser som går ut på at 46-åringen kan ha blitt utsatt for en ulykke, at han selv har valgt å holde seg skjult eller han har blitt utsatt for en straffbar handling.
– Vi har så langt ingen opplysninger i saken som gjør at vi kan utelukke noen av de tre hypotesene, sier Walla, og legger til:
– Hans beskrevne tilknytning til WikiLeaks har ikke noe innvirkning på jobben politiet gjør. Vi etterforsker denne på lik linje med andre savnetsaker.

SpekulasjonerSaken vekker oppsikt langt utenfor Norges grenser etter at WikiLeaks og flere nederlandske medier har fulgt saken tett. Svært mange finner det underlig at politiets siste sikre observasjon er ved utsjekkingen av hotellet i Bodø 20. august og at telefonen hans deretter plutselig dukker over 1.000 kilometer lenger sør uten at det er funnet andre spor i mellomtiden.
Den britiske avisen The Guardian oppsummerer fredag en rekke av spekulasjonene som følgere av WikiLeaks på Twitter har lansert. Mer enn 5,4 millioner personer følger WikiLeaks, og nettstedet har selv omtalt forsvinningen av Kamphuis som «merkelig».
Venner av Kamphuis er urolige over forsvinningen og sier Kamphuis har gått glipp av viktige møter fordi han ikke er kommet tilbake som ventet, blant annet møter han selv hadde tatt initiativ til.

(©NTB)
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Torsdag 20. september 2018
• I en kortleder mandag gjengir Dagens Næringsliv et regnestykke Finansdepartementet har gjort på vegne av Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde om hvor mye penger Norge ville spart med sykefravær på svensk nivå. Svaret er ti milliarder. «Helt...
Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Onsdag 19. september 2018
• Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan ble mandag enige om å opprette en demilitarisert sone på 15 til 25 kilometer mellom syriske styrker og Idlib-provinsen i det nordvestlige Syria. Regjerings­styrkene har nå gjenerobret to tredeler av...
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Onsdag 19. september 2018
SNUDDE: Etter «nærmere dialog med departementet» stokket forsvarssjefen om på innstillingen til ny sjef i Heimevernet. Dermed rykket Eirik Kristoffersen opp fra bunnen til toppen av lista.
Tirsdag 18. september 2018
• Mer enn hvert fjerde barn i Norge, 27 prosent, er ikke med på organiserte fritidsaktiviteter. Det er en økning på 7 prosentpoeng på fem år, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av DNB, gjengitt i blant annet Vårt Land i...
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk