Fredag 14. september 2018
PÅ HJEMMEBANE: Filmprodusenten Motlys valgte Filmparken på Jar for å spille inn scener fra fotballgarderoben og klubbhuset til andre sesong av «Heimebane». FOTO: SJUR AARTHUN, NRK
• Filmparken på Jar fullbooket med innspillinger • Ber kulturministeren oppheve salgsvedtak
Tv-serier berger filmpark
Tone Bjørnov
Filmparken ber regjeringen oppheve tidligere vedtak om å selge til høystbydende. Dramaserier som «Heimebane» har blåst nytt liv i det nedleggingstruede filmstudioet.

Film

I fem år har Filmparken på Jar vært til salgs. Stortinget vedtok i 2013 å gi Kulturdepartementet fullmakt til å kvitte seg med det statlige eierskapet, men hittil har alle forsøk på å finne alternative løsninger strandet.

Nå har forutsetningene for Stortingets vedtak endret seg, ikke minst på grunn av den kraftige veksten i norskproduserte tv-dramaserier, forteller styreleder Tone Bjørnov.

– Utviklingen i filmbransjen har gått i vår favør. Det er mye aktivitet i studioene våre igjen, og produsentene vi har snakket med er overbevist om at Filmparken fortsatt er liv laga, sier Bjørnov.

I et brev til kulturminister Trine Skei Grande (V) ber Filmparken om å få beholde staten som eier. Hvis ikke kan det få store konsekvenser for en norsk film- og tv-bransje i vekst, hevder Filmparkens styreleder.

«Filmparken produserer for tida med full kapasitet», skriver Bjørnov til kulturministeren. Hun frykter at de norske produsentene blir tvunget til å flytte innspillingen til utlandet dersom tilbudet på Jar forsvinner.

– Det ville vært veldig synd for norsk filmbransje dersom alt vi har bygget opp på Jar, skulle bli rasert. I så fall vil det være ekstremt krevende å bygge noe liknende opp igjen et annet sted, sier Bjørnov.

Fakta

Filmparken på Jar:

• Åpnet 2. mars 1935, som en del av det statlig eide Norsk Film.

• Staten er største eier, med 78 prosent av aksjene. Oslo kommune eier 12 prosent.

• Høsten 2013 ga Stortinget regjeringen fullmakt til å selge Filmparken til høystbydende.

• Filmparken består av fire filmstudioer, verksteder og tilbyr også støttefunksjoner som rigging av kulisser og scener.

Foretrekker å jobbe i Norge

I disse dager er det mindre liv og røre i Filmparken enn det pleier å være, på grunn av den pågående streikekonflikten mellom norske filmarbeidere og produsentselskaper. Men når partene kommer til enighet, vil filmteamet som spiller inn andre sesong av den kritikerroste tv-serien «Heimebane», vende tilbake. Innspillingen har pågått helt siden februar i to av Filmparkens fire studioer, med garderoben og klubbhuset til fotballklubben Varg IL som kulisser.

Også tv-serien «Twin» med Kristoffer Hivju har leid studio på Jar i år, og forhandlinger pågår nå med produsenten av en norsk kinofilm for innspilling seinere i høst.

– Det er litt paradoksalt å snakke om nedleggelse av Filmparken nå som så mange har behov for tilgang til studio, sier produsenten bak «Heimebane 2», Vilje Kathrine Hagen i Motlys.

Hun forklarer at behovet for norske filmstudioer er ekstra stort for produsenter av dramaserier, fordi innspillingen tar lengre tid enn for kinofilmer.

– Vi foretrekker også å jobbe med norske filmarbeidere og leverandører, framfor å måtte flytte innspillingen til utlandet. Det er det ingen som har noe å tjene på, sier Hagen.

Sliter med gjeld

Filmparken AS ble etablert i 2001, samtidig som staten avviklet Norsk Film og overførte deler av virksomheten til andre. I denne forbindelse overtok Filmparken en restgjeld på 30 millioner kroner, som nå er redusert til 23 millioner kroner. En av løsningene kan bli å selge deler av den 23 mål store tomta til boligformål og kvitte seg med deler av gjelden.

– På grunn av salgsvedtaket har vi gått på sparebluss i flere år, helt uten midler til for eksempel markedsføring og modernisering av anlegget. Dersom vi får en avklaring, kan vi satse og utvikle Filmparken for ytterligere vekst, håper Bjørnov.

8. oktober vil det bli klart om Filmparkens bønner blir hørt, når Kulturdepartementet legger fram sitt forslag til statsbudsettet for 2019. I fire år på rad har departementet gjentatt at Filmparken er til salgs. Nå håper Tone Bjørnov at Trine Skei Grande vil gi andre signaler.

– Vi ser mange muligheter framover for Filmparken. I andre land, som Danmark og Skottland, har myndighetene satset stort på å utvikle sine nasjonale filmstudioer. Å selge eller verste fall legge ned i Norge vil være feil vei å gå, mener Bjørnov.

Før sommeren sendte Trine Skei Grande sin statssekretær Frida Blomgren til Filmparken på Jar for å bli orientert om situasjonen.

Via Kulturdepartementets pressetjeneste svarer Blomgren at brevet fra Filmparken var et innspill til regjeringens arbeid med en ny stortingsmelding om statlig eierskap.

«Vi har merket oss at etterspørselen etter Filmparkens tjenester har økt, og styrets synspunkter på framtiden for selskapet. Vi vil omtale saken i budsjettproposisjonen for 2019, som legges frem i oktober», skriver Blomgren.

jonas.braekke@klassekampen.no

Onsdag 26. september 2018
Papirutgaver inngår i 89 prosent av opplaget til mindre lokalaviser, viser ferske tall. Medie­forening advarer mot å «kutte brutalt» i post­ombæringen.
Mandag 24. september 2018
Arbeiderpartiet støtter Postens ønske om å halvere antall postdager. Men verken partiet eller kulturminister Trine Skei Grande (V) har noen klar løsning for avisene.
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.
Lørdag 15. september 2018
Hvor kommer det fra, ønsket om å nekte folk en talerstol? Forskere peker på identitets­politikk, populisme og «hyperfølsomhet» som forklaringer.
Fredag 14. september 2018
Filmparken ber regjeringen oppheve tidligere vedtak om å selge til høystbydende. Dramaserier som «Heimebane» har blåst nytt liv i det nedleggingstruede filmstudioet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk