Onsdag 12. september 2018
Fant verdens eldste menneskeskapte tegning
Forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) mener de har funnet verdens eldste menneskeskapte tegning. Den skal være 73.000 år gammel.
Publisert: 12 September 19:40
Forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) mener de har funnet verdens eldste menneskeskapte tegning. Den skal være 73.000 år gammel.
Tegningen ble funnet under arkeologiske utgravninger i Blombos-hulen i Cape i Sør-Afrika. Den består av tre røde linjer skravert med seks separate linjer.
Forskerne ved UiB har avdekket tegningen på en bit av bergarten silcrete, som ble brukt til å lage steinredskaper for 73.000 år siden.
Steinen er studert grundig ved hjelp av et avansert mikroskop, geokjemiske analyser og moderne rekonstruksjon. Gjennom disse undersøkelsene ble det bekreftet at linjene er påført av mennesker. Forskerteamet har siden funnet ut at tegningen er påført med en «fargestift» laget av rød okerstein. Avslutningen på linjene indikerer at mønsteret originalt må ha dekket en større flate.
Tidligere har man trodd at entydige symboler først oppsto da Homo sapiens ankom Europa for 40.000 år siden. Det betyr at funnet tilbakedaterer menneskeskapte tegninger med minst 30.000 år.
Blombos-hulen har vært under utgraving siden 1991. De siste 15 årene i regi av Senter for fremragende forskning (SFF) ved UiB og Universitetet i Witwatersrand.
Hulen inneholder materiale datert fra 70.000 til 100.000 år tilbake. En tidsperiode beskrevet som afrikansk mellomsteinalder.
(©NTB)
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk,...
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Torsdag 20. september 2018
• I en kortleder mandag gjengir Dagens Næringsliv et regnestykke Finansdepartementet har gjort på vegne av Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde om hvor mye penger Norge ville spart med sykefravær på svensk nivå. Svaret er ti milliarder. «Helt...
Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Onsdag 19. september 2018
• Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan ble mandag enige om å opprette en demilitarisert sone på 15 til 25 kilometer mellom syriske styrker og Idlib-provinsen i det nordvestlige Syria. Regjerings­styrkene har nå gjenerobret to tredeler av...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk