Tirsdag 11. september 2018
AVVENTER: Statsminister Stefan Löfven ligger an til å sikre en knapp rødgrønn seier, men avventer det endelige resultatet og manet til ro på valgnatta. Han blir trolig stemt ned av den borgerlige Alliansen og Sverigedemokraterna i en statsministeravstemning i Riksdagen om to uker. FOTO: JONAS EKSTRÖMER, TT/NTB SCANPIX
• Dødt løp mellom blokkene • Utenlands- og forhåndsstemmer kan avgjøre
Alle påstår de vant valget
VINNERE? Den borgerlige Alliansen utpekte seg som vinnere etter valget, til tross for at de foreløpig er mindre enn de rødgrønne. FOTO: STINA STJERNKVIST, TT/NTB SCANPIX
JEVNT: De borgerlige fikk ett mandat mindre enn venstresida i Sveriges jevne valgthriller. Likevel krever de at Stefan Löfven går av – noe han avviser blankt.

sverige

Det var duket for en valgthriller av de sjeldne da svenskene gikk til valg på søndag, men resultatet skulle vise seg å bli ennå jevnere enn de fleste hadde trodd: 0,3 prosentpoeng, cirka 28.000 stemmer, skiller nå den rødgrønne og den borgerlige blokken.

Det betyr at Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet har 144 mandater – ett mandat mer enn den borgerlige Alliansen (Moderaterna, Kristendemokraterna, Liberalerna og Centerpartiet) med sine 143.

Fakta

Valg i Sverige:

• Søndag gikk Sverige til riksdagsvalg, landstingsvalg og lokalvalg.

• Resultatet i riksdagsvalget er svært jevnt mellom de tradisjonelle blokkene og alt tyder på krevende regjeringsforhandlinger framover.

• Moderaterna er partiet som går mest tilbake, mens de rødgrønne går mest tilbake av blokkene. Sverigedemokraterna går mest fram.

• Historisk mange velgere oppgir at de har skiftet parti siden sist valg (41 prosent). 37 prosent av velgerne bestemte seg siste uka før valget.

– Vipper i rødgrønn favør

Svenskene sitter nå og venter på at de såkalte «onsdagsrösterna» skal telles opp. Stemmene til svensker som har stemt i utlandet, eller har forhåndsstemt i et annet valgdistrikt enn sitt eget, skal nemlig telles på onsdag.

Disse cirka 200.000 stemmesedlene kan påvirke mandatfordelingen og vippe balansen mellom blokkene.

I 1979 trodde man på valgnatta at Socialdemokraterna og Vänsterpartiet Kommunisterna hadde vunnet og at Olof Palme skulle bli statsminister. Men til slutt ble det Centerpartiets Thorbjörn Falldin som fikk jobben, etter at utenlandsstemmene vippet resultatet til de borgerliges fordel.

Ifølge Aftonbladet ligger det imidlertid i dag an til at de rødgrønne beholder overtaket sitt, også etter at onsdagsstemmene er talt opp.

Avisa tar utgangspunkt i hvordan disse stemmene fordelte seg ved riksdagsvalget for fire år siden – og stipulerer et endelig resultat på 40,64 prosent til de rødgrønne og 40,33 til Alliansen i årets valg.

Venstresida ventes å gå 0,04 prosentenheter tilbake, mens Alliansen som helhet vil gå 0,09 prosentenheter fram.

Uansett peker alt mot at det kan ta ukevis og kanskje månedsvis før valgresultatet veksles inn i en ny regjering. Tida framover vil preges av et politisk maktspill.

Socialdemokraterna endte med et historisk dårlig valg­resultat – men gjorde det likevel mindre dårlig enn alle opinions­undersøkelsene tydet på. Det var en alvorlig statsminister som talte fra Socialdemokraternas valgvake natt til mandag.

– La dette være begravelsen for blokkpolitikken, sa Stefan Löfven.

Men de borgerlige partiene i Alliansen har bygget store deler av valgkampen på å «rösta bort» Löfven. Ulf Kristersson, lederen av Moderaterna, krevde Löfvens avgang fra scenen på høyrepartiets valgvake. Det samme rykket partilederne for Kristendemokraterna, Centern og Liberalerna ut med.

– Stemmer ned Löfven

Löfven avfeide natt til mandag at han hadde tenkt å gå av i løpet av de to kommende ukene, før Riksdagen møtes igjen etter sommeren. Det er urimelig av Alliansen generelt og Moderaterna spesielt – som i opposisjon gjorde et svært dårlig resultat og gikk 3,5 prosentenheter tilbake fra forrige valg – å kreve hans avgang når de borgerlige har ett mandat mindre enn de rødgrønne, mener han.

Alliansen står imidlertid på sitt og viser til den parlamentariske grunnlagsutredningen til Sveriges grunnlovsendringer, hvor det heter at det «bør imidlertid forutsättas att en regjering etter ett valgresultat som lett til oklarhet om regjeringens stöd i Riksdagen väljer att avgå».

Alliansen mener resultatet «viser uklarhet om regjeringens støtte i Riksdagen», noe Löfven avviser.

Det ligger imidlertid an til at Löfven taper statsministeravstemningen i Riksdagen om to uker. Da kan Riksdagens talsmann gi Ulf Kristersson (M) regjeringsoppdraget.

Om en Alliansen-regjering vil søke støtte hos Sverige­demokraterna (SD), bryter de borgerlige partiene sitt valgløfte om å «ikke gjøre seg avhengige av SD». Alliansen vil dermed muligens presse Sossarna til at det blir opp til dem å holde SD utenfor.

SD får viktig vippeposisjon

Valgkampen kretset i stor grad rundt Sverigedemokraterna (SD). Selv om partiet gjorde et litt svakere valg enn noen av de sprikende meningsmålingene tilsa, peker alt på at SD fremdeles vil ta mye plass i debatten.

– Jeg vet hvem som har vunnet dette valget, det er Sverigedemokraterna. Vi har styrket vår vippeposisjon, sa Jimmie Åkesson på SDs valgvake.

For ørtende gang de siste ukene, strakk Åkesson ut hånda til Moderaternas leder.

– Ulf Kristersson, hvordan tenker du å bytte regjering? Tenker du å velge Stefan Löfven eller tenker du å velge Jimmie Åkesson? Nå vil vi ha svar på spørsmålet, ropte Åkesson.

Mandag bød partiet inn Moderaterna og Kristendemokraterna til formelle samtaler, en invitasjon begge partiene avviste mandag ettermiddag.

yngvildt@klassekampen.no

Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk