Tirsdag 4. september 2018
JUKS: En mann i Brasília går forbi en vegg der det er malt «Valg uten Lula er juks». Lula ble fredag nektet å stille i presidentvalget av Brasils valgdomstol. FOTO: ERALDO PERES, AP/NTB SCANPIX
Brasilekspert mener domstolene brukes politisk for å hindre Lula å stille i valget:
Enda et slag mot Lula
AKTUELL: Fernando Haddad, nummer to fra høyre, er visepresidentkandidaten til arbeiderpartiet PT, og kan bli førstekandidat. FOTO: SILVIA IZQUIERDO, AP/NTB SCANPIX
YTRE HØYRE: Jair Bolsonaro ligger på andreplass i meningsmålingene etter Lula. FOTO: CARL DE SOUZA, AFP/NTB SCANPIX
DOM: Brasils valgdomstol nekter Lula da Silva å stille i presidentvalget. Forsker Kjetil Klette Bøhler mener det juridiske systemet misbrukes politisk.

Brasil

Brasils valgdomstol vedtok lørdag at Luiz Inacio Lula da Silva ikke får stille i presidentvalget i oktober. Hans parti, arbeiderpartiet PT, sier de vil bruke alle ankemuligheter, samt forsvare Lula i gatene. Lula soner en dom på tolv år for korrupsjon og hvitvasking av penger. Han sier selv at han er uskyldig.

En FN-komité ba i august myndighetene om å sørge for at Lula får delta i presidentvalget i Brasil, siden anken hans er til behandling. AlJazeera skrev i går at PT håper på å få overprøvd dommen i høyesterett.

Fakta

Valget i Brasil:

• 7. oktober er det valg i Brasil. Ny president, hele underhuset og en del av senatet er på valg.

• I de 27 delstatene skal det velges guvernør og delstatsforsamlinger.

• 13 personer har registrert seg som presidentkandidat.

• Hvis ingen presidentkandidat får over 50 prosent av stemmene 7. oktober, blir det en andre valgomgang 28. oktober.

Kilder: NTB og www.brasileira.no

Politiserte domstoler

– En ting er de tekniske mulighetene for å anke, sier Kjetil Klette Bøhler, forsker ved Nova, Oslo Met.

– En annen ting er at hele prosessen mot Lula illustrerer store svakheter ved maktfordelingssystemet i Brasil.

Han trekker linjene tilbake til militærdiktaturet (1964–85).

– Etter militærdiktaturet ville man gi mer makt til det juridiske systemet, for å skille mellom lovgivende og dømmende makt. Man hadde sett at det politiske systemet ikke fikk det til, og tenkte at man måtte ha en motpol som regulerte politikernes makt Men dette betydde også en åpning for misbruk, for juridisering av politikken, sier han.

Bøhler understreker at dette strider mot det vi er vant til å tenke i Norge, at rettsapparatet ikke skal være knyttet til politikken.

Han sier at systemet i Brasil gir et falskt inntrykk av at domstolene er upartiske, men dommere har tette bånd både til politiske partier og næringslivstopper.

Han nevner at Sergio Moro, som har stått i spissen for saken mot Lula, er tett knyttet til høyrepartiet PSDB. Alexandre de Moraes, som ble nominert til høyesterett av president Michel Temer i fjor, har «en svært frynsete CV», blant annet som advokat for et narkokartell.

Lula er storfavoritt

Bøhler mener at både måten president Dilma Rousseff ble felt via riksrett i 2016 og rettsforfølgelsen av Lula er eksempler på at høyrepartiene bruker rettssystemet til å angripe PT politisk.

– De tingene Lula er anklaget for, ligger åtte år tilbake i tid, da han var president. Den politiske timingen her er overtydelig, mener Bøhler.

Om PT ikke får omgjort valgdomstolens vedtak, vil de trolig måtte stille opp mannen som skulle være Lulas visepresidentkandidat, tidligere borgermester i São Paulo, Fernando Haddad.

– Haddad var populær i São Paulo, men det blir interessant å se om PT klarer å overføre populariteten fra Lula til ham. Alt står og faller på om han kan klare å vinne hjertene til folk utenfor byene.

Valgdomstolen har gitt PT ti dager fra lørdag til å nominere en ny presidentkandidat.

Lula leder fortsatt på alle meningsmålinger. På de siste har han en oppslutning på 40 prosent, dobbelt så mye som nærmeste rival, høyrepopulisten Jair Bolsonaro.

Vil ta kriminelle hardt

Bolsonaro hyller militærdiktaturene i Brasil. Han er stemplet som både homofob, rasist og sjåvinist, og tror ikke på menneskeskapte klimaendringer.

– Han spiller på folks naturlige angst for økningen av vold som har skjedd de siste årene, i takt med forverringen av økonomien. Han vil gi politiet lov til å skyte for å drepe hvis de føler seg truet, sier Bøhler.

Han forteller at folk han kjenner i Brasil vurderer å stemme på Bolsonaro etter at familien har blitt beskutt.

– Hvis Bolsonaro blir valgt, vil han trekke Brasil i autoritær retning. Brasil er et av landene i verden med størst økonomisk ulikhet. PT klarte å reversere klasseforskjellene noe og løfte middelklassen opp. Bolsonaro vil snu dette, styrke forskjellene mellom fattig og rik, og møte vold med vold. At folk kjenner volden på kroppen skaper et politisk marked, Han kan bli valgt fordi folk vil møte hardt med hardt, sier han.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk