Mandag 3. september 2018
RYSTER STATUS QUO: Om Kerri Harris (til høyre) vinner Demokratenes Senats-kandidatur i Delaware vil det være et enda større sjokk enn da Alexandria Ocasio-Cortez, som her omfavnes, vant i New York.
Klassekampen møtte Alexandria Ocasio-Cortez. Hun håper på ny seier over partieliten i Demokratene:
OMFAVNER USA-OPPRØRERE
SKREMMER ELITEN: Alexandria Ocasio-Cortez (28) jobber for å skape nye politiske jordskjelv i USA. Klassekampen traff henne på valgkamp for neste opprørshåp: Kerri Harris i Delaware.

USA

– Vår progressive bevegelse er den eneste i USA som kjemper for politikken amerikanere flest faktisk etterspør.

Det sier Demokratenes nye superstjerne Alexandria Ocasio-Cortez (28) til Klassekampen etter et valgkamparrangement i østkystdeltstaten Delaware.

I juni sendte Ocasio-Cortez, som er medlem av Democratic Socialists of America, sjokkbølger gjennom USA. Med sin grasrotfinansierte valgkamp veltet hun Demokratenes Kongressmann- og partitopp Joe Crowley ned fra sin politiske trone i New York.

Primærvalgseieren sørger for at den demokratiske sosialisten Ocasio-Cortez etter alle solemerker blir den yngste kvinnen i Kongressen noensinne.

Fakta

Opprør i Demokratene:

• Etter tapet mot Donald Trump i presidentvalget 2016 har grasrotaktivister i Demokratene trappet opp et opprør mot partieliten.

• Grasrota vil ta partiet lenger til venstre og bryte pengebånd til lobbyister og storindustri.

• Sammen med Bernie Sanders har Alexandria Ocasio-Cortez (28) blitt opprørets super­stjerne etter at hun vant primærvalget i New Yorks 14. distrikt og med stor sannsynlighet blir valgt inn i Kongressen.

• Hun håper nå å få andre opprørere med seg i Kongressen etter mellomvalget 6. november.

Ny elitejakt

Nå reiser hun USA rundt for skape blest om andre progressive opprørskandidater som utfordrer makteliten i Demokratene.

Ocasio-Cortez sier målet er å «ikke bare transformere Demokratene, men hele USA». I Delaware deltar hun denne dagen på to valgkamparrangement for Kerri Harris (38).

Veteranen og samfunnsaktivisten Harris prøver å få til det som vil være et enda større politisk jordskjelv enn Ocasio-Cortez sin seier. I Demokratenes primærvalg i Delaware 6. september utfordrer hun Demokrat-topp Tom Carper (71) i kampen om Senat-plassen han har hatt siden 2001.

I et intervju med Klassekampen forteller Harris at hun ser seg selv som en del av en nasjonal progressiv bevegelse som «utfordrer pengenes makt i politikken».

– Den største forskjellen på meg og Carper er at han tar imot penger fra selskaper, mens jeg ikke gjør det, sier hun.

Carper har tung støtte fra store selskaper i Delaware, ikke minst fra bankindustrien som er svært mektig i delstaten som ofte omtales som USAs eget skatteparadis.

Populære ideer

Flere av de sentrale folkene i Ocasio-Cortez sin kampanje har reist til Delaware og jobber nå for Harris sin valgkamp. Tidligere i sommer har Ocasio-Cortez, blant annet sammen med Bernie Sanders, også støttet kandidater i ­delstater som Kansas og ­Michigan.

På et folkemøte ved universitetet i Delaware i byen Newark forteller Ocasio-Cortez hvordan Harris kom til Bronx i New York for å banke på velgeres dører under hennes valgkamp. Hun sier «Kerri var der for meg, nå er jeg der for henne. Det er sånn en progressiv bevegelse fungerer».

– Hva gir deg tro på at en progressiv bevegelse kan vinne, ikke bare i New York, men over hele USA?

– Det viktigste er hva det finnes politisk kapasitet for. Jeg og Kerri kjemper for saker som et flertall av det amerikanske folket allerede ønsker seg, sier hun.

I løpet av dagen i Delaware peker hun på at målinger viser at et klart flertall av befolkningen ønsker seg Bernie Sanders sin plan om «Medicare for all» – statlig garantert helseforsikring for alle amerikanere. Hun trekker også fram at et klart flertall av Demokatenes velgere vil ha gratis høyere utdanning.

– Dette er ikke kostnader, men investeringer som vil skape større muligheter for USAs arbeiderklasse, sier hun.

Samtidig er hun ikke i tvil om at de aller fleste amerikanere mener dagens politiske system, som er gjennomsyret av selskapers pengekjøpte makt, er galskap.

Sannhet, ikke gjørme

Ocasio-Cortez vant etter en valgkamp som i motsetning til valgkamper flest utelukkende ble finansiert med små donasjoner fra vanlige folk, og ved å mobilisere en stor mengde velgere som vanligvis ikke stemmer.

Harris bruker nå samme modell i Delaware og håper den skal sørge for at hun blir den første lesbiske, svarte kvinnen i Kongressen.

– Vi har mange karriere­politikere med mye erfaring i Kongressen, men se hvor den erfaringen har ført oss, sier hun med referanse til den politiske situasjonen i Washington, D.C. og den materielle tilstanden for folk i Delaware og resten av USA.

Delaware, USAs nest minste stat, er kjent for en høflig politikk, og lite konflikt: såkalte «The Delaware Way». Harris fører heller ikke en aggressiv kampanje mot Carper. Men hun påpeker at han tilhører et elitenettverk frakoblet virkeligheten til folk flest.

– Jeg kaster ikke gjørme, men sannheten. Og den finnes også i oversikten over hvordan Carper har stemt, sier hun.

Hun fikk mye ros, også i lokale medier, etter en debatt mot Carper forrige uke. Der trakk hun blant annet fram at Carper tidligere stemte for Donald Trumps avregulering av banksektoren. Mens han nå støtter å øke minstelønna til 15 dollar, stemte han under Barack Obama mot å øke den til ti dollar. Han har også stemt for den omstridte rørledningen Keystone XL.

Underdog

Senator Carpers tid i Kongressen har uansett sikret ham et navn folk kjenner igjen. På tross av arbeidet til 500 engasjerte frivillige er Harris fortsatt langt mindre kjent. Også fordi Carper har en 30 ganger større valgkampkasse enn Harris og peprer tv og internett med annonser. Der framstiller han seg som det sikre valget, som vet hvordan Donald Trump best kan motarbeides, mens Harris beskrives som uerfaren.

Ocasio-Cortez forteller de frammøtte på et samfunnshus i en fattig del av Wilmington, Delawares største by, at grasrotkandidater og aktivister også må finne verdi i å stille til valg der de ikke vinner. Hun sier det bidrar til å utdanne og organisere lokalsamfunn, og berede grunnen til mer folkemakt på langt sikt.

– Men jeg har ikke kommet hit for å tape, sier Harris.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 26. september 2018
BISMAK: Grasrota som brakte Jeremy Corbyn til makten i Labour, mener ledelsen nå bremser demokratiseringen av partiet.
Mandag 24. september 2018
KRISE: Theresa May møter stadig nye tilbakeslag, og mistilliten vokser hos velgerne. Likevel melder britiske aviser at hun vurderer nyvalg.
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk