Fredag 31. august 2018
NUMMER TO: Canadas utenriksminister Chrystia Freeland ankom det amerikanske handelskontoret tidligere i uka etter at USA hadde fått på plass en frihandelsavtale med Mexico. I dag går fristen ut for om Canada skal være med videre i Nafta-avtalen. FOTO: ANDREW HARNIK, AP/NTB SCANPIX
Trump kan møte motstand i egne rekker om Canada faller ut av Nafta-avtalen:
Spiller høyt om handel
Undersak

Amlos venstreflertall tatt i ed

Nasjonalforsamlingen i Mexico by kom sammen i går og hyllet Andrés Manuel López Obrador, kjent som Amlo, som tiltrer som president 1. desember. Det er første gang i landets moderne historie at det politiske flertallet ligger til venstre for det tidligere maktmonopolet Partido Revolucionario Institucional (PRI) – og første gang en president stiller med flertall i begge kamre siden PRIs velmaktsdager.

PRIs valgnederlag var så dypt at det nå er høyrepartiet Partido Acción Nacional (PAN) som er største opposisjonsparti til det nye regjeringspartiet Movimiento Regeneración Nacional (Morena) som Amlo dannet i 2011. Morena fikk 55 av 128 seter, PAN stiller med 23, mens PRI sitter igjen med bare 13 mandater.

Amlo kan også vente seg støtte fra representanter i flere av småpartiene.

Innsettelsen av den nye nasjonalforsamlingen skjer samtidig med at Mexico har forhandlet fram den nye handelsavtalen med USA. Flere analytikere mener det passer Amlo godt at han ikke trenger å sette sin signatur på avtalen, men i stedet kan konsentrere seg om sin varslede «fjerde transformasjon», med vekt på å bekjempe korrupsjon, kriminalitet og fattigdom, samt overhaling av maktapparatet.

NAFTA: USA stiller med ny handels­avtale med Mexico i sluttforhandlingene med Canada.

HANDEL

Canadas utenriksminister Chrystia Freeland fløy inn til Washington fra Europa for å ta del i sluttforhandlingene med USA om framtida til verdens største frihandelsavtale, den nordamerikanske frihandelsavtalen Nafta som trådte i kraft 1. januar 1994.

USAs president Donald Trump har satt kniven på strupen til Canadas statsminister Justin Trudeau og gitt han frist til i dag med å komme om bord – ellers ryker Nafta til fordel for den nye handelsavtalen med Mexico. Trudeau har på sin side varslet at han ikke signerer handelsavtalen med mindre Canada ser seg tjent med den.

Fakta

Handelsavtale mellom USA og Mexico:

• Den nordamerikanske frihandelsavtalen (Nafta) som omfatter Canada, USA og Mexico utgjør mer enn en billion dollar i år. Nå sier USA og Mexico at den bilaterale avtalen de har inngått, vil erstatte Nafta om Canada og USA ikke blir enige.

• USA og Mexico er enige om at 75 prosent av delene i biler som blir eksportert fra Mexico, skal være produsert i Nafta-området (i dag 62,5 prosent). 40–45 prosent av bilene skal produseres av arbeidere med minst 16 dollar i timelønn.

Canada-uro i Kongressen

Canadas sterkeste kort synes å være at Trump vil møte motstand på Capitol Hill, inkludert fra republikanske frihandelsrepresentanter, om Canada faller utenfor.

Amy Klobuchar, senator for Democratic Farmer-Labour Party, Demokratene i Minnesota, påpeker at «Canada er Minnesotas fremste eksportmarked, og enhver avtale må omfatte Canada og Mexico».

Hun får støtte av den republikanske Pennsylvania-senatoren Pat Toomey og senator Ben Sasse, republikaner fra landbruksdelstaten Nebraska, The Cornhusker State, i Midtvesten.

Alle varsler kamp dersom Trump gjør alvor av sin tweet om at det letteste ville være å innføre toll på biler fra Canada. Ifølge Trump koster «virkelig dumme handelsavtaler» USA jobber og over 800 milliarder dollar i året.

Denne typen regnestykker fyrer opp frihandelsrepresentanter i kongressen.

Biler og landbruk

Det gjenstår noen avgjørende punkter i forhandlingene. USA vil ha Canada til å inngå samme avtale som Mexico med hensyn til biler, som Trump har utropt til selve «katastrofen» i Nafta-avtalen.

Det er nå enighet om at biler som skal eksporteres mellom landene, må ha 75 prosent av bildelene produsert i Nafta-området, opp fra dagens 62,5 prosent.

Det er dessuten hardt press på at Canada åpner landbrukssektoren, det gjelder særlig meieriprodukter. Dette var sentralt i forhandlingene mellom EU og Canada om Ceta-avtalen som trådte midlertidig i kraft 21. september i fjor.

Pressede regjeringer

Det tredje punktet gjelder mekanismer for å løse forretnings­disputter.

– Vi er blitt malt inn i et hjørne. Canada er i knipe, sier tidligere utenriksminister Peter MacKay, som representerer Canadas Conservative Party.

Mexico vil ha en trepartsavtale, men utenriksminister Luis Videgaray selger inn avtalen med USA for alt den er verdt, ikke minst overfor Mexicos økonomiske elite, fordi avtalen kommer før Andrés Manuel López Obrador (Amlo) tiltrer som president 1. desember. Det skal berolige investorene.

peterm@klassekampen.no

Mandag 24. september 2018
KRISE: Theresa May møter stadig nye tilbakeslag, og mistilliten vokser hos velgerne. Likevel melder britiske aviser at hun vurderer nyvalg.
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk