Tirsdag 28. august 2018
JOKER: Jimmie Åkessons og Sverigedemokraternas stadig økende oppslutning setter hele blokkdelingen i den svenske Riksdagen i spill. FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT / NTB SCANPIX
De rødgrønne partiene leder på målingene, men er fortsatt langt fra flertall
Går mot kaos i Riksdagen
LEDER: Statsminister Stefan Löfven leder på målingene, men er fortsatt milelangt fra flertall. FOTO: LUDOVIC MARIN/AFP/NTB SCANPIX
Annie Lööf
SPILL: Ingen av blokkene i svensk politikk er i nærheten av flertall. Sverige­demokraternas vekst setter blokk­delingen i svensk politikk under press.

svensk valg

Sverigedemokraterna (SD) går mot et svært godt valg. Det nasjonalistiske partiet ligger på rundt 19 prosent på målingene, like under toppen som partiet nådde under flyktningkrisa høsten 2015.

Jimmie Åkessons parti har tatt flest velgere fra Social­demokraterna og det konservative partiet Moderaterna, og dermed svekket begge de to tradisjonelle blokkene i svensk politikk.

Likevel har de etablerte partiene fortsatt å isolere Sverigedemokraterna i det svenske parlamentet, et løfte som det blir stadig mer fristende å bryte.

Fakta

Blokkene i Sverige:

• Den rødgrønne sida: Socialdemokraterna (S) Vänsterpartiet (V) og Miljö­partiet (MP).

• Alliansen: Moderaterna (M), Centerpartiet (C), Liberalerna (L) og Kristdemokraterna (KD).

• Sverigedemokraterna (SD): Ingen ønsker å samarbeide med partiet.

• Feministisk Initiativ (FI): Ligger langt under sperre­grensa på 4 % på målinger.

Kilde: NTB

Avtale under press

Selv om Stefan Löfvens regjering har lav oppslutning, er den rødgrønne blokken fortsatt størst: Sammen med Vänsterpartiet får de rødgrønne jevnt like over 40 prosent på målingene.

Det er bedre enn den borgerlige Alliansen, som ligger på jevne 37 prosent. I tillegg er det usikkert om Alliansens minste parti Kristdemokraterna kommer over sperregrensa på 4 prosent.

Med svekkelsen av de etablerte svenske partiene øker presset på avtalen som ble inngått mellom blokkene etter valget i 2014.

I den såkalte December­överenskomsten ble Löfven enig med Alliansen om at opposisjonen ikke skulle motsette seg regjeringens politikk – og dermed isolere Sverigedemokraterna fra innflytelse i Riksdagen.

Avtalen ble formelt brutt etter ni måneder, men har i stor grad fortsatt i praksis. I valgkampen har likevel sentrale politikere på borgerlig side satt spørsmålstegn ved hele ordningen.

Foreslo SD-samarbeid

I et intervju med avisa Dagens Industri 10. august sa Moderaternas talsperson i Riksdagen Tobias Billström at partiet kunne styre landet selv om Alliansen ikke ble den største blokka.

Billström mente at det kan la seg gjøre med støtte fra Sverigedemokraterna – men møtte umiddelbart store problemer i sin egen koalisjon.

De borgerlige partiene Centerpartiet og Liberalerna har avvist alle former for samarbeid med høyrepopulistene, og Billströms utspill ble møtt med hard kritikk. Han svarte med en tekst på Facebook, der han skrev at «uansett valgresultat kommer spørsmålet om å lede regjeringsarbeidet til å kreve mye av den som aksler ansvaret etter valget» og at minoritetsregjeringer «må vise ydmykhet i en riksdag der man ikke har majoritet».

Billström lovet at Moderaterna ikke vil «arbeide eller forhandle med Sverigedemokraterna».

Vil stramme inn

Dersom de borgerlige partiene holder løftene om ikke å samarbeide med Jimmie Åkessons parti, ser det ut til at Sverige går mot en ustabil parlamentarisk situasjon.

Dersom Sverigedemokraterna skal holdes utenfor all innflytelse på sakene i Riksdagen, finnes det i prinsippet to løsninger.

De to svenske statsviterne Ulf Bjereld og Jonas Hinnfors skrev i boka «Förhandla eller DÖ?» (2016) at løsningen enten er en regjering på tvers av blokkene, eller å fortsette å overholde December­överenskomsten.

Ordningen er upopulær blant mange av Moderaternas velgere, der svært mange vil ha en mer restriktiv innvandringspolitikk. Over 50 prosent av svenske velgere sier at de vil ha et lavere innvandringsnivå enn i dag, ifølge målinger gjort av Universitetet i Göteborg.

Statsviterne Bjereld og Hinnfors argumenterer at avtalen i realiteten sørger for en mer liberal innvandringspolitikk og en venstreorientert regjering, når hovedvekten av velgerne har stemt på partier til høyre for sentrum.

Kan bryte opp blokkene

En koalisjon i sentrum av svensk politikk vil måtte bestå av i alle fall Socialdemokraterna og de borgerlige partiene Centerpartiet og Liberalerna.

Denne koalisjonen vil også bli en minoritetsregjering, men med har den fordelen at det kan bli mulig å finne flertall til begge sider i riksdagen, dersom blokkene løses opp.

Ledende sosialdemokratiske politikere har luftet tanken om et samarbeid med Centerpartiet, men partileder i Centerpartiet Annie Lööf har så langt sagt at partiet hører hjemme i den borgerlige Alliansen.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 21. november 2018
KONTROLL: Frankrike og Tyskland vil ha et felles EU-forsvar, men er uenige om hvem som skal ha styringa.
Tirsdag 20. november 2018
SAMLING I BÅNN: Venstresida i Latin-Amerika samles for å finne ut hvordan de kan stanse høyresida og diktaturhyllere som Jair Bolsonaro.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.