Mandag 27. august 2018
SKARPT: Israelske soldater er tungt væpnet i møtet med palestinerne. Her fra en razzia i februar i landsbyen Burqa, nær Nablus på den israelsk­okkuperte Vestbredden. FOTO: JAAFAR ASHTIYEH, AFP/NTBSCANPIX
Bosettervold og soldater som skyter:
Volden varer ved
Undersak

Kutter i bistand

Donald Trumps regjering har besluttet å kutte over 200 millioner dollar (1,5 milliarder kroner) i planlagt bilateral bistand til palestinerne på den israelsk­okkuperte Vestbredden og Gazastripen.

I begrunnelsen knyttes bistandskuttet til «verdenssamfunnets utfordringer i å yte bistand til Gaza, der Hamas’ kontroll setter innbyggerne i fare og forringer den allerede forferdelige humanitære og økonomiske situasjonen».

Beslutningen skal ha blitt gjort på president Donald Trumps anmodning.

USA stanset tidligere i år nærmere 2,5 milliarder kroner i årlig pengestøtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Flere høytstående palestinere sa i helga at USAs kutt er utpressing.

– Beslutningen viser at den sanne hensikten bak USAs bistandspolitikk er innblanding i de indre anliggender til andre folk, sier leder den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO), Saeb Erekat.

Han sier at amerikansk bistand ikke er en gave til palestinerne, men en plikt som det internasjonale samfunnet har til å ta ansvar for følgene av den israelske okkupasjonen.

SKUTT IGJEN: Kristin Foss, som ble skutt i magen forrige lørdag, ble skutt i foten fredag. FOTO: MATAN S. COHEN
BLODIG: Kristin Foss ble fredag skutt av israelske soldater for andre gang på en uke. Et annet sted på Vestbredden ble israelske fredsaktivister rundjult av bosettere uten at soldatene grep inn.

Palestina

Beboerne i Kafr Quaddum, nær Nablus på Vestbredden, har i sju år demonstrert hver fredag og lørdag mot Israels konfiskering av palestinsk jord og stengingen av en vei.

Forrige lørdag, 18. august, ble norske Kristin Foss (43) skutt i magen med en gummibelagt stålkule da hun deltok i en demonstrasjon.

Sist fredag, 24. august, dro hun tilbake til landsbyen, og ble igjen skutt, denne gangen i foten.

– Jeg syntes det var viktig å dra tilbake for å vise solidaritet. Men jeg var kjempe­nervøs, så jeg holdt meg i bakgrunnen, forteller Foss til Klassekampen.

– Jeg kom dit rundt klokka 13, mens folk ennå holdt på å samle seg. Noen israelske aktivister gikk for å snakke med soldatene, og spurte dem hvorfor de ikke bare kunne holde seg unna og la folk demonstrere i fred. De spurte også hvorfor de hadde skutt meg forrige helg, og fikk til svar at de ikke skjøt kvinner. Rett etter skjøt de meg, i foten denne gang. Det kom helt uventet. Jeg sto helt bakerst, lent mot en vegg, og demonstrasjonen hadde ikke startet ordentlig ennå.

Foss fikk bare lettere skader, men har vansker med å gå. Også flere palestinere ble skadet, blant annet en gutt på åtte år som ble skutt i ryggen.

– Vi var tre som ble evakuert i ambulanse. Gutten, jeg og en mann som ble skutt tre ganger, en av dem i hodet.

Fakta

Skutt på Vestbredden:

• Lørdag 18. august ble norske Kristin Foss (43) skutt i magen med en gummibelagt kule av israelske soldater.

• Fredag 23. august ble Foss skutt på nytt, nå i beinet.

• Foss deltar som frivillig for organisasjonen International Solidarity Movement (ISM).

• Demonstrasjonene som Foss har vært til stede ved er i landsbyen Kafr Quaddum, og handler om at palestinerne krever retten til å kjøre på en vei som kun israelere får bruke.

Vei som er stengt

Ambulansen måtte kjøre 14 kilometer på den ene veien som palestinerne får bruke. Via den andre veien, som de ikke får bruke, er det bare noen få kilometer å kjøre.

– Det er nettopp dette de demonstrerer for. Hovedveien inn til landsbyen ble stengt for innbyggerne av israelske myndigheter for 15 år siden, og er nå kun til bruk for kolonistene i den ulovlige bosettingen like ved. Veien landsbyboerne nektes tilgang til, ble bygd av palestinerne for mange generasjoner siden. Lengden på veien er viktig når det står om liv, som ved hjerteinfarkt.

Både åtteåringen, den voksne mannen og Foss klarte seg denne gangen.

Da Klassekampen sist uke spurte den israelske ambassaden om en uttalelse, sa de blant annet at Foss hadde blitt advart av soldatene mot å menge seg med dem som drev med opptøyer, kastet stein og brant bildekk.

«Når sivile velger å stå i nærheten av pøbler som angriper sikkerhetsstyrker, utsetter de seg for fare. IDFs soldater opererer i henhold til spesifikke regler og vil fortsette å opprettholde orden og bekjempe terror», skriver ambassaderåd Dan Poraz, som også hevder at videoen Foss tok lørdag kun viser «få sekunder» av voldelige opptøyer.

– Dette er bare tomme ord. Det er jo soldatene som kommer inn og angriper palestinerne, ikke omvendt. Og videoen min, som er på ett minutt og åtte sekunder, viser tydelig at jeg ikke er omringet av verken opprørere eller demonstranter, sier Kristin Foss.

Hun har merket seg at noen i kommentarfeltet til intervjuet hennes med VG mener at hun har fått som fortjent.

– Jeg ønsker å belyse palestinernes situasjon, men det er ikke slik at jeg oppsøker fare. Kafr Quaddum er en helt vanlig landsby, som på fredager og lørdager blir farlig fordi den blir invadert av israelske soldater som med ekstrem vold forhindrer en legitim og fredelig demonstrasjon, sier Foss, som tenker å bli ei stund til på Vestbredden.

– Men jeg skal holde meg unna demonstrasjoner.

Mishandlet av bosettere

Mens soldatene skyter på palestinske demonstranter er de atskillig mildere på aggressive bosettere.

– Soldatene bare sto der, forteller to av seks israelske aktivister som ble banket opp av bosettere nær Hebron på Vestbredden lørdag, til den israelske avisa Ha’aretz.

De to fortalte avisa at de andre fire var innlagt på sykehus etter angrepet. Begge to har i årevis vært aktive i anti-okkupasjonsgruppa Ta’ayush, og sier at dette angrepet var det mest brutale de har opplevd

Torsdag ble to unge palestinere, som kjøre bil i Nablus-distriktet, stoppet og alvorlig skadet av bosettere, melder palestinske Ma’an News.

De israelske bosetterne er kjent for sine brutale angrep både på palestinerne direkte og på deres eiendom.

Fra begynnelsen av mai til 7. juli i år dokumenterte den israelske fredsorganisasjonen B’Tselem ti angrep på avlinger, der bosettere ødela over 2000 oliventrær og drue­ranker, brant ned en byggåker og flere høyballer.

«Trass i økningen blir bosettervolden rutinemessig og fullstendig støttet av israelske myndigheter: soldatene deltar i noen overgrep og står og ser på andre. Politiet etterforsker ikke seriøst og gjør intet for å hindre angrep», skriver B’Tselem på sin nettside.

Det bor i dag over 700.000 israelere i de ulovlige bosettingene og utpostene på Vestbredden, inkludert i Øst-Jerusalem. Israel vedtok nylig å bygge 2000 nye bosetterboliger på Vestbredden. EU protesterte torsdag mot planene, og peker ifølge Ma’an på at de er et hinder for «en framtidig bærekraftig palestinsk stat».

sissel.henriksen@klassekampen.no

Mandag 24. september 2018
KRISE: Theresa May møter stadig nye tilbakeslag, og mistilliten vokser hos velgerne. Likevel melder britiske aviser at hun vurderer nyvalg.
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk