Søndag 19. august 2018
800.000 på flukt fra Indias verste flomkatastrofe
800.000 mennesker er hjemløse og over 350 har mistet livet som følge av den verste flomkatastrofen i India på 100 år.
Publisert: 19 August 12:14
800.000 mennesker er hjemløse og over 350 har mistet livet som følge av den verste flomkatastrofen i India på 100 år.
Redningsmannskaper vasset søndag inn i oversvømte landsbyer i delstaten Kerala på leting etter overlevende som i dagevis har vært uten mat og drikke.
Mange landsbyer er feid bort av vannmassene, og myndighetene frykter at de vil finne mange flere døde etter hvert som de når fram til områder som ligger helt under vann.
I Thrissur har redningsmannskapene funnet døde som ble fanget i husene sine.
– De trodde ikke at vannet ville stige så høyt, tre til fem meter, da de første varslene kom, sier Ashraf Ali K.M, som leder redningsoperasjonene i den lille landsbyen Mala.

Tusener av soldaterTusener av soldater fra både hæren, luftvåpenet og marinen og enda flere frivillige er satt inn i letingen etter overlevende i delstaten. De bruker hundrevis av båter og flere titall helikoptre for å ta seg fram.
De sier at mange hus er fullstendig ødelagt, og de advarer folk mot å prøve å ta seg inn til dem. 1.500 sentre er satt opp for dem som måtte evakueres.
Strømforsyningen, 10.000 kilometer veier og så mange som 134 broer er ødelagt, noe som har bidratt til å isolere de flomrammede områdene. Tusener av mennesker er sperret inne, uten tilgang på mat og vann.
Lørdag ble minst to tog med 1,5 millioner liter drikkevann sendt til området fra nabodelstatene, ifølge den indiske jernbanen.

MonsunregnDet er monsuntid i Kerala, som ligger helt sørvest i India. Men årets monsun har ført med seg rekordstore nedbørsmengder.
Vannet har gjort store ødeleggelser i alle de 14 distriktene i Kerala, en delstat med 33 millioner innbyggere. Hundrevis av landsbyer er oversvømt, og titusener av boliger står under vann. Veinettet er uframkommelig over store avstander.
Delstatsmyndighetene sier flommen er den verste på nesten hundre år. I Idukki, et kupert skogsområde i det sentrale Kerala, har det siden juni falt 3.210 millimeter regn, altså over 3,2 meter.
Flomnivået har steget dramatisk de siste ti dagene, og folk fra alle deler av delstaten sendte desperate nødmeldinger på sosiale medier så lenge nettet var oppe. Været var pent søndag, men det ventes mer regn mandag.

(©NTB)
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk,...
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Torsdag 20. september 2018
• I en kortleder mandag gjengir Dagens Næringsliv et regnestykke Finansdepartementet har gjort på vegne av Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde om hvor mye penger Norge ville spart med sykefravær på svensk nivå. Svaret er ti milliarder. «Helt...
Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Onsdag 19. september 2018
• Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan ble mandag enige om å opprette en demilitarisert sone på 15 til 25 kilometer mellom syriske styrker og Idlib-provinsen i det nordvestlige Syria. Regjerings­styrkene har nå gjenerobret to tredeler av...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk