Søndag 19. august 2018
Hareide vil ha boost i fødselstallene
Midt i stormen meisler KrF ut ny politikk for harde livet. KrF-lederen er bekymret over lave fødselstall og vil tilrettelegge for at flere lager barn.
Publisert: 19 August 12:30
Midt i stormen meisler KrF ut ny politikk for harde livet. KrF-lederen er bekymret over lave fødselstall og vil tilrettelegge for at flere lager barn.
KrF har den siste uken måttet tåle intern uro rundt stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevolds vielse av partiets lesbiske kommunikasjonssjef. Dessuten fikk partileder Knut Arild Hareides mye kritikk for sin debattinnsats i Arendal.
Samtidig har partiet, siden Hareide i april la fram sin plan for å tydeliggjøre partiprofilen, jobbet på spreng for å lage ny politikk. Arbeidet går nå inn i sluttfasen, og overfor NTB letter partilederen litt på sløret i barne- og familiepolitikken:
– Fødselstallene i Norge er på 1,62 – det er rekordlavt. Det skjer fordi familier opplever krevende dager. For KrF er det ikke et alternativ å kun satse på at innvandringen skal løse den utfordringen, sier han.

Se på ordningerHareide mener blant annet at de økonomiske vilkårene for studenter som får barn, er for dårlige.
– Er du i jobb kan du få en støtte på opp mot 500.000 kroner. Er student og får barn, så kan du få mye lavere summer, kanskje opp mot 100.000 totalt. Det er klart at da venter man bevisst med å få barn. Vi må se på de ordningene som gjør at familier velger å få barn tidligere.
I fjor ble det født 56.600 barn i Norge. Dette ga et fruktbarhetstall på 1,62 barn per kvinne – det laveste som er målt i Norge noen gang. Samtidig venter stadig flere lenger med å få barn.
KrF-lederen mener at vi har skapt et samfunn med mye press, noe som bidrar til at mange kanskje får barn senere enn de selv ønsker.
– Selv ble jeg pappa ganske sent. Livet har erfart meg at det ikke hadde gjort noe om jeg hadde blitt pappa tidligere. Det er ikke alt man greier å planlegge, men vi skal i hvert fall vi legge til rette for at familiene har mulighet til det, gjennom økonomiske ordninger, gjennom å sikre at de får nok tid med hverandre, sier Hareide, som selv har to barn.

KrF-veivalgHareide blir stadig bedt om å si noe om partiets veivalg i høst, men partiet er mest opptatt av at man ikke må «sette hesten foran kjerra». Med andre ord skal partiet, før den avgjørende diskusjonen om samarbeid til høyre, venstre eller fortsatt uavhengig vippeposisjon, avklare og legge fram ny politikk på flere områder.
I april lanserte Hareide grep for å tydeliggjøre partiets innsats for å kjempe mot at verdier forvitrer, skape et varmere samfunn med kamp mot utenforskap og sorteringssamfunnet og bidra globalt i kamp mot fattigdom og nød.
Han lanserte tre reformer, innen barne- og familiepolitikk, menneskeverd og inkludering. Etter konsultasjoner med fylkeslagene har tre utvalg den siste tiden jobbet med konkrete forslag til tiltak og lovendringer på disse områdene.
Arbeidet med de to første reformene har kommet lengst og vil etter det NTB forstår, bli drøftet i partiets sentralstyre denne uken. Forslagene skal deretter tas videre på landsstyremøtet 28. september.
En avklaring rundt KrFs samarbeidsplaner resten av stortingsperioden kan komme først på landsstyremøtet i november, antydes det.
KrF står i dag uten samarbeidsavtale med regjeringen og har det siste året samarbeidet både til høyre og venstre i Stortinget. Den gunstige posisjonen har imidlertid ikke gitt seg utslag i større oppslutning, og med unntak av et oppsving i august har partiet ligget på eller så vidt over sperregrensen.

(©NTB)
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk,...
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Torsdag 20. september 2018
• I en kortleder mandag gjengir Dagens Næringsliv et regnestykke Finansdepartementet har gjort på vegne av Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde om hvor mye penger Norge ville spart med sykefravær på svensk nivå. Svaret er ti milliarder. «Helt...
Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Onsdag 19. september 2018
• Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan ble mandag enige om å opprette en demilitarisert sone på 15 til 25 kilometer mellom syriske styrker og Idlib-provinsen i det nordvestlige Syria. Regjerings­styrkene har nå gjenerobret to tredeler av...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk