Fredag 17. august 2018
VIL HA LULA FRI: Fra 10. til 15. august samlet De jordløses bevegelse (MST) tusenvis av brasilianere til en nasjonal marsj, «Lula Livre», som krever frihet fra fengsel for Lula Inácio Lula da Silva.FOTO: LEO CORREA, AP/NTB SCANPIX
13 kandidater ønsker å bli Brasils president, men den mest populære får neppe stille:
Samler seg rundt Lula
Lula da Silva
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.

Brasil

– Det er ennå ikke avgjort om Lula får stille, men stemningen er høy blant hans støttespillere, sier Tuva Ressem (24) på telefon fra Brasil.

Da Klassekampen i går fikk tak i aktivisten fra Latin-Amerikagruppene i Norge, satt hun på en buss sammen med folk fra De jordløses bevegelse (MST). De var på vei tilbake fra Brasília til São Paulo, etter å ha deltatt i den nasjonale marsjen «Lula Libre» – sett Lula fri.

Marsjen startet på tre ulike steder i landet og endte med en stormønstring i Brasília onsdag i tilknytning til at Arbeiderpartiet (PT) formelt registrerte Luiz Inácio «Lula» da Silva som sin presidentkandidat.

– Stemningen er energisk og emosjonell. Folk er stolte og rørt over den store oppslutningen, forteller Ressem.

– Det var stort i går. Politiet anslo at det var 10.000 deltakere, MST sier 50.000.

Fakta

Valget i Brasil:

• Det er valg i Brasil 7. oktober. I tillegg til ny president står hele underhuset og en del av senatet på valg. I de 27 delstatene skal det velges guvernør og delstatsforsamlinger.

• Fristen for å registrere kandidater gikk ut onsdag 15. august.

• Totalt 13 personer har registrert seg som presidentkandidat. Mest populær er Luis Inácio «Lula» da Silva, som neppe får lov til å stille.

• Hvis ingen presidentkandidat får over 50 prosent av stemmene 7. oktober, blir det en andre valgomgang 28. oktober.

Kilder: NTB og www.brasileira.no

Fengslet kandidat

I valget 7. oktober vil 100 millioner brasilianere kunne stemme på ny president, nye representanter til hele underhuset og en del av senatet. I de 27 delstatene velges guvernør og delstatsforsamlinger.

Det er imidlertid valget av president som er mest omstridt. Den tidligere presidenten og landsfaderen Lula får høyest oppslutning på meningsmålingene, rundt 30 prosent. Men Lula sitter bak lås og slå, dømt til tolv års fengsel i en korrupsjonssak som hans støttespillere mener er et ledd i en skitten politisk kamp mot ham. Lula har anket dommen, men vil sannsynligvis ikke få lov til å stille til valg.

Ifølge tv-kanalen Telesur ba riksadvokat Raquel Dodge allerede onsdag kveld valgdomstolen vurdere om Lula får stille.

Den politiske analytikeren Erich Decat sier til Al-Jazeera at domstolen sannsynligvis vil avvise Lulas kandidatur første uke i september.

Visepresidentkandidat

PT har hele tida tviholdt på at det er Lula som er deres kandidat. Kampen for å få satt Lula fri var derfor også hovedfokus da partiet registrerte sin kandidat onsdag.

– Vi vil kjempe til siste stund for Lula, sa PT-leder Gleisi Hoffman tidligere i uka, ifølge Al-Jazeera.

Lulas visepresidentkandidat er Fernando Haddad, tidligere borgermester i São Paulo. Det er ventet at han vil ta over som PTs kandidat hvis Lulas kandidatur blir stoppet i valgdomstolen.

– Vi antar at Lulas styrke er nok til å ta Haddad til andre valgomgang, sier Decat til Al-Jazeera.

Brasil-ekspert Torkjell Leira skriver på sin blogg Brasileira at Haddad kan ta Lulas plass «hvis PT og Lula vil».

Dersom ingen av kandidatene får over 50 prosent av stemmene i første valgomgang, vil de to med flest stemmer gå videre til ny valgomgang 28. oktober.

Stor usikkerhet

Leira skriver at det ikke siden 1960-tallet har vært knyttet større usikkerhet til et presidentvalg i Brasil. Han trekker fram at Lula, hvis han fikk stille, ville vunnet uten problemer.

«I tillegg stiller høyrepartiet PSDB, som har møtt PT i andre valgomgang i samtlige presidentvalg siden 1994, med et kraftig handikap. Deres kandidat Geraldo Alckmin er en tørrpinn, og partiet har støttet landets ekstremt upopulære president Michel Temer (MDB) siden riksrettssaken/kuppet mot president Dilma Rousseff i 2016», skriver Leira.

Brasil-eksperten lister opp de kandidatene han «uavhengig av ideologiske og politiske sympatier» tror har best vinnersjanse.

Etter Lula/Haddad nevner Leira Jair Bolsonaro, som ligger på andreplass på målingene, med 15–17 prosent. Bolsonaro er tidligere yrkesmilitær og blir av kritikere kalt en «kvinnediskriminerende, rasistisk, homofob fascist».

Tidligere miljøvernminister Marina Silva, fra det nye partiet Bærekraftig nettverk (Rede), ligger på tredjeplass på målingene, med en oppslutning på mellom 7 og 10 prosent.

Deretter følger Ciro Gomes fra det tradisjonelle sentrumspartiet PDT og Geraldo Alckmin fra de store høyrepartiet PSDB, begge med 4–6 prosent på målingene. Også Henrique Meirelles fra MBD, som nå bare har én prosent oppslutning, kan komme til å seile opp, tror Leira.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Onsdag 26. september 2018
BISMAK: Grasrota som brakte Jeremy Corbyn til makten i Labour, mener ledelsen nå bremser demokratiseringen av partiet.
Mandag 24. september 2018
KRISE: Theresa May møter stadig nye tilbakeslag, og mistilliten vokser hos velgerne. Likevel melder britiske aviser at hun vurderer nyvalg.
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk