Tirsdag 14. august 2018
VALUTAFALL: To kvinner venter på å få vekslet penger i Istanbul. Forrige fredag ble Tyrkia slått av en finansiell sjokkbølge som førte til stupende valutakurser. FOTO: MUCAHID YAPICI, AP/NTB SCANPIX
Kapital- og valutaflukt og halverte sparekonti gjør at Tyrkias varslede krise slår inn:
Gir USA skylden for krise
Recep Tayyip Erdogan
VALUTARAS: Markedet overhørte sentralbankens forsikringer. Tyrkiske lira styrt­dykker på børsene.

Tyrkia

Den økonomiske nedgangen gjennom hele 2018 i Tyrkia gjorde at det hastet for president Recep Tayyip Erdogan. Han framskyndet valget fra november neste år til juni i år for å sikre sitt presidentstyre.

I slutten av mai forsøkte den tyrkiske sentralbanken å få ro i markedet ved å innføre flere tiltak for å fremme investeringer. Lira hentet seg for første gang på mer enn ett år. For en stakket stund.

Lenge før USA hevet tollen på stål og aluminium gynget lira faretruende, men krisa mellom de Nato-allierte landene slo beina unna den tyrkiske valutaen som igjen utløste panikk.

Mange har mistet store deler av sine sparekonti, folk veksler inn i annen valuta, andre plasserer pengene sine dollar, japanske yen, sveitserfranc og annen valuta.

Fakta

Tyrkias økonomi og valuta:

• Lira sank til rekordlave 7,24 mot dollaren i går og har tapt seg 45 prosent mot dollar siden årsskiftet.

• Aksjemarkedet har falt 17 prosent. Regjeringens lånekostnader har økt til 18 prosent i året, melder BBC.

• Underskuddet og gjelden øker raskt og krever 200 milliarder dollar i finansiering. Underskuddet for 2018 er på over 50 milliarder dollar.

• Tyrkia vil bygge opp reserver i kinesiske renminbi og skaffe lån og kreditter fra Kina, ifølge presidenten. Krisa og politisk konflikt med USA øker uroen i det globale finansmarkedet.

Godt varslet krise

Sentralbankens forsikringer i går at de skulle stabilisere markedet ved å garantere for bankenes likviditeter, sto ikke høyt i kurs, verken på børsene i Asia eller Europa.

Krisa i Tyrkia bidrar til den ulmende handelskrigen mellom USA og Kina. Neste torsdag trer de neste amerikanske tolløkningene i kraft – og kinesiske myndigheter vil svare.

Tyrkias utenrikshandel, med underskudd på handelsbalansen, og valutareserver er slunkne. Det friske oppsvinget under Erdogans første tid ved makten, siden valget i 2002, har flatet ut.

Dermed synker hans politiske kapital i takt med liras fall på 20 prosent bare på fredag, da USAs president Donald Trump annonserte at USA dobler toll på stål og aluminium.

Erdogan rykket ut for vel to uker siden med at Tyrkia står overfor «økonomisk krig». Søndag hevdet han at valutaraset skyldes politisk komplott mot landet, samtidig med at finansminister Berat Albayrak varslet regjerings­tiltak overfor investorer og bankvesenet.

Familiebusiness

Erdogan har luftet ideen om å fjerne renter på lån som haram, synd, slik bankvesenet opererer i en rekke muslimske land – men da med andre avgifter. Her synes han å være på kollisjonskurs med sentralbanken.

Erdogans stadig sterkere innflytelse over tyrkisk økonomi har bidratt til at lira har tapt seg 45 prosent i år og at inflasjonen går i været. Han avviste at Tyrkia står overfor en finanskrise under sitt besøk i Trabzon søndag. Han betegnet det som «storm i vannglass», og oppfordret bedrifter og folk til å selge, ikke kjøpe, dollar.

Albayrak, Erdogans svigersønn, forklarte valutaraset med at Tyrkia var utsatt for angrep utenfra.

Det skjerper tonen overfor USA som har innført sanksjoner mot justisminister Abdulhamit Gül og innenriksminister Suleyman Soylu for arrestasjonen av pastor Andrew Brunson, som tilhører samme evangeliske sekt som visepresident Mike Pence, i oktober 2016.

Bråk med USA

Brunson blir anklaget for å ha konspirert for å styrte Erdogan. USA forlanger ham utlevert, men nekter å utlevere Fethullah Gülen, leder for den religiøse Hizmet-bevegelsen. Han hjalp Erdogan og hans Rettferdighet- og utviklingspartiet (AKP) til å befeste makten inntil hans bevegelse avslørte en rekke lysskye affærer som Erdogans familie og innerste krets var innblandet i.

Erdogan mener Gülen sto bak kuppforsøket 15. juli 2016.

Brunson og Gülen føyer seg inn i rekka av saker hvor USA og Tyrkia er på kant: For det første Syria med USAs støtte til kurdermilitsen YPG/YPJ og Tyrkias allianse med Russland og Iran. For det andre Ankaras planlagte kjøp av det russiskde rakettsystemet S400 og de økende økonomiske og energipolitiske forbindelsene og Tyrkia som lener seg mot Shanghai Cooperation Organisation (SCO).

I deler av Trump-administrasjonen snakker de nå om den nye ondskapens triangel: Kina, Iran og Tyrkia. Erdogan truer med å bryte med Nato og søke nye venner og allierte, ifølge avisa Hurriyet.

Trykia blir nok ikke mer populær hos amerikanerne når de vil fortsette å kjøpe olje fra Iran, tross USAs varslede straffetiltak og sanksjoner, og støtter Qatar mot Saudi-Arabia i golfkonflikten. Erdogan vil også legge ut obligasjoner i kinesiske renminbi og låne fra Kina til infrastruktur­prosjekter.

peterm@klassekampen.no

Onsdag 26. september 2018
BISMAK: Grasrota som brakte Jeremy Corbyn til makten i Labour, mener ledelsen nå bremser demokratiseringen av partiet.
Mandag 24. september 2018
KRISE: Theresa May møter stadig nye tilbakeslag, og mistilliten vokser hos velgerne. Likevel melder britiske aviser at hun vurderer nyvalg.
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk