Fredag 10. august 2018
SKUFFA: Kritikken hagler mot Per Sandberg i en rekke artikler på nettstedene til Hans Rustad (bildet) og Hege Storhaug. Foto: Anniken C. Mohr
Innvandringskritikere refser Per Sandberg etter at han feiret Irans nasjonaldag:
Dømmes av sine egne
Undersak

– Sandberg kan ikke bli sittende

Tidligere HRS-redaktør Nina Hjerpset-Østlie, nå innehaver av nettstedet Gjenstridig.no, tror ikke Sandberg kan bli sittende som statsråd etter hendelsene som er blitt kjent.

– Den islamske revolusjonen i Iran er ingenting å feire. Det står stikk i strid med det Frp står for. Det er greit å gjøre feil, men her er det jo feil på feil på feil, sier hun.

Hun ser ikke for seg at Sandberg blir sittende og tror det blir mer støy enn det er verdt hvis han gjør det.

– Vi så hva som skjedde i forbindelse med Sylvi Listhaug. Dette kommer partiet til å måtte svare for igjen og igjen, sier Hjerpset-Østlie.

HRWs Hege Storhaug
Per Sandberg
BLI HJEMME: Hege Storhaug i Human Rights Service og Hans Rustad i Document er forferdet over Per Sandbergs feiring av den iranske nasjonaldagen.

SANDBERG- SAKEN

Frp-nestleder Per Sandberg har lenge vært regnet som en favoritt blant innvandringskritikere og islamfiendtlige stemmer i Norge.

Men etter at det ble kjent at Sandberg ikke bare har reist på ferie til Iran, men også deltatt som statsråd på feiringen av Irans nasjonaldag, har mange av hans gamle allierte latt seg forferde.

– Det er en skandale at han deltok på feiringen. Vi snakker om et av verdens verste diktaturer som har påført titalls av millioner ekstreme lidelser i snart 40 år, sier Hege Storhaug, informasjonsleder i tenketanken Human Rights Service (HRS) og forfatter av bestselgeren «Islam – den 11. landeplage».

Også redaktør for det innvandringskritiske nettstedet Document.no, Hans Rustad, er kritisk til Sandbergs Iran-flørt det siste året.

– Det er klart at dette er uheldig, for å si det mildt, spesielt for Sandberg, men også for Frp. Når det viser seg at prinsipper betyr så lite, slår det tilbake. Dette gjelder både prinsippet om at asylanter ikke skal reise tilbake og Frps holdning til et regime som Irans. Alle varsellamper burde lyst, men gjorde det ikke. Sandberg ser ut til å ha mistet hodet, sier Hans Rustad.

Fakta

Irans nasjonaldag:

• Feires 11. februar.

• Markerer slutten på den iranske revolusjonen i 1979, der landet ble en islamsk republikk ledet av ayatolla Ruhollah Khomeini.

• Irans ambassade i Norge markerte dagen 8. februar på Akershus festning.

• Fiskeriminister Per Sandberg deltok som statsråd, uten at det ble journalført. Han var der sammen med kjæresten Bahareh Letnes.

Får kritikk også i Frp

Irans nasjonaldag markerer slutten på den islamske revolusjon, hvor prestestyret kom til makten og innføre en teokratisk islamsk republikk.

– Det at Sandberg deltar på en slik markering, er et hån mot de grunnleggende frihetsverdiene som samfunnet er tuftet på, sier partikollega og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Selv ville Tybring-Gjedde overhodet ikke deltatt hvis han ble invitert til markeringen.

– Jeg synes ikke noen skal markere innføringen av et islamistisk undertrykkende regime.

Han får støtte i kritikken fra flere i Frp, blant annet tidligere partileder Carl I. Hagen.

– Nei, det er ikke greit at Sandberg deltok på markeringen. Jeg har lyst å utdype mer, men klarer å motstå fristelsen.

Blir kritisert på nett

De siste ukene har en rekke Sandberg-kritiske artikler blitt publisert på nettsteder som rights.no, Resett og Document.

Flere artikler uttrykker stor skuffelse over at en politiker de tidligere hadde stor respekt for, nå har strukket ut en hånd til islamistregimet i Iran.

Hege Storhaug i HRS mener det er på tide at Sandberg går ut og avklarer sin posisjon.

– Hvis han ikke mener det samme som han gjorde i sin kronikk, er det i hvert fall grunn til å sette spørsmålstegn ved denne politikeren.

Hun mener Sandbergs handlinger har hatt alvorlige konsekvenser.

– Det han har gjort er å legitimere de diktatoriske kreftene i Iran. Det kommer han ikke unna, sier Storhaug, som viser til flere ting Sandberg har skrevet tidligere, blant annet at «vi må bekjempe Saudi-Arabia og andre islamske diktatur fra å spre sine islamtolkninger i Norge og Europa».

innenriks@klassekampen.no

Artikkelen er rettet 10. august: Ved en feil tok vi med et bilde Helge Lurås i denne saken. Han er ikke intervjuet, så bildet er nå tatt bort. Red.

Artikkelen er oppdatert: 10. august 2018 kl. 09.50
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.
Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Lørdag 6. oktober 2018
FEIL MEDISIN: – Jeg registrerer at det ikke har vært et svar for Venstre å gå inn i regjering med Frp, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om den historisk dårlige Venstre-målingen.
Tirsdag 2. oktober 2018
URANSAKELIGE VEIER: Knut Arild H­areides forutsetning for å regjere med Ap og Sp, er at SV holdes utenfor. – Vi lukker ikke døra for SV, sier A­rbeiderpartiets partisekretær.
Mandag 1. oktober 2018
FREDAGSBØNN: Sju av KrFs sentral­styremedlemmer vil søke regjeringsmakt med Ap og Sp. Seks går imot rådet som Knut Arild Hareide ga fredag.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk