Fredag 10. august 2018
KREVER SVAR: Audun Lysbakken er misfornøyd med svaret han fikk onsdag fra utenriksministeren om Norges reaksjon på Israels aksjon mot den norske båten Kårstein. Nå leverer han oppfølgingsspørsmål. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
• Ingen norsk kritikk mot bording av Gaza-båt • Sverige mener Israel har brutt folkeretten
SV: Pinlig passiv regjering
Undersak

Humanitær krise på Gazastripen

En gravid kvinne (23) og hennes halvannet år gamle datter er de siste ofrene for israelske angrep mot Gazastripen.

De to ble drept natt til i går, da hjemmet deres ble truffet av israelske granater. Også en mann (30), medlem av Hamas, ble drept onsdag. Åtte andre skal være skadd i det israelske angrepet, ifølge NTB.

Som vanlig går diskusjonen rundt hvem som har ansvar for opptrappingen. Israel sier at deres angrep mot Gaza var gjengjeldelse for rakettangrep mot Israel onsdag. Tre israelere skal ha fått mindre skader fra disse rakettene.

Tirsdag ble to medlemmer av Hamas-bevegelsens væpna grein Ezzedine al-Qassam-brigadene drept i et israelsk droneangrep på Gazastripen.

FN-organisasjonen Ocha meldte nylig at 164 palestinere i Gaza ble drept mellom 30. mars og 2. august, og at 17.259 ble såret i samme periode. De fleste av dem var ubevæpnede demonstranter. Én israelsk soldat er drept i samme periode. Siden 2. august er minst åtte drept i Gaza.

Leger uten Grenser (MSF) skriver i en pressemelding at de har behandlet over 1700 pasienter med skuddskader i Gaza siden slutten av mars. To tredeler er mellom 15 og 29 år.

«Mange av skuddskadene vil føre til livslange lidelser for pasientene, og fremdeles blir demonstranter skudd på av israelske soldater hver uke», skriver MSF og peker på at helsevesenet i Gaza er svært presset.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström viser i et brev til Ship to Gaza Sweden til at FNs generalsekretær António Guterres har beskrevet situasjonen som en humanitær krise, og at mangelen på medisinske forsyninger er katastrofal, særlig etter at så mange har blitt såret av israelske militære de siste månedene.

Ine Eriksen Søreide
GAZA: Mens Sverige kritiserer Israel for brudd på folkeretten da de bordet en svensk båt, venter Norge fortsatt på «forklaring» fra Israel. – Fryktelig svakt, sier Audun Lysbakken (SV).

Palestina

SVs partileder Audun Lysbakken fikk onsdag svar på et skriftlig spørsmål til utenriksminister Ine Eriksen Søreide. om hvilke reaksjoner Norge vil komme med overfor Israel etter at de stanset det norskregistrerte skipet Kårstein i internasjonalt farvann 29. juli.

– Utenriksministerens svar er fryktelig svakt og bare en oppsummering av det hun tidligere har sagt. Det virker som om regjeringen trår vannet og håper at hele saken bare skal gå over, sier Lysbakken til Klassekampen.

I svaret gjentar Søreide at hun har etterlyst svar fra Israel om «på hvilket grunnlag de mente seg berettiget til å gripe inn overfor fartøyet».

Hun skriver også at hun i møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og andre representanter for israelske myndigheter har tatt opp meldingene fra mannskapet om «overdreven maktbruk» og at hun «understreket viktigheten av at disse spørsmålene besvares så raskt som mulig».

Fakta

Gaza-blokaden:

• Israel har siden 2007 holdt Gaza under streng blokade.

• Freedom Flotillas fire båter forsøker i sommer å bryte blokaden ved å frakte medisinske forsyninger til Gaza.

• Den norskregistrerte båten Kårstein/Al Awda ble stoppet av Israel 29. juli, svenske Freedom ble stoppet 4. august.

• Begge båtene ble bordet i internasjonalt farvann, og tvunget til israelsk havn. Deltakere på Kårstein ble ifølge dem selv mishandlet, og kapteinen drapstruet.

• Sverige har kalt Israels handlinger brudd på folkeretten. Norge har bedt Israel om en forklaring på meldingene om «overdreven maktbruk».

– Tar ikke stilling

– Dette svaret viser en pinlig passiv holdning fra en norsk regjering når norske borgere er blitt utsatt for vold og drapstrusler, sier Lysbakken.

Han skjønner ikke ministerens stadige etterlysing av en forklaring fra Israel.

– Israel har jo forklart sitt syn for lengst, blant annet med en pressemelding fra ambassaden. Det som gjenstår, er et standpunkt fra den norske regjeringen.

Lysbakken tilføyer at han også forventer at Norge støtter aktivistenes krav om å få tilbake sine eiendeler.

«Det ble utøvd brutal og til dels livstruende vold. Soldatene ribbet folkene om bord for penger og verdisaker, telefoner og annet IT-utstyr og det aller meste av klær. Båtens norske flagg ble berget etter at soldatene trampet på det. Det var faktisk det eneste SV-politikeren Mikkel Grüner fikk lov til å ta med seg. Brillene hadde de tatt fra ham. De stjal til og med bibelen til skipslegen», skriver Torstein Dahle, leder i Ship to Gaza Norway, i et brev til Søreide.

Svensk reaksjon

Til tross for at det ikke er rapportert om vold under Israels bording av den svenske båten Freedom lørdag, har Sverige gått mye skarpere ut enn Norge. Sveriges utenriksminister Margot Wallström skriver i et brev til Ship to Gaza Sweden blant annet:

«Regjeringen har vært i kontakt med israelske myndigheter angående Ship to Gaza, og har slått fast at israelske myndigheters handlemåte overfor det svenske skipet Freedom og folkene om bord er i strid med folkeretten. Regjeringen har også krevd at skipet, dets last og personene om bord blir satt fri.»

Svenskene som var om bord i Freedom, ble deportert fra Israel til Sverige mandag.

– Sveriges reaksjon er skarp, tydelig og prinsipiell og står i skarp kontrast til den manglende norske kritikken. Uansett hva man mener om blokaden av Gaza, så burde det være enkelt for en norsk regjering å ta stilling mot at Israel med brutal makt har kapret et skip i internasjonalt farvann, sier Lysbakken.

– I tillegg reagerer vi i SV som parti på den brutale og respektløse behandlingen av en av våre folkevalgte, Mikkel Grüner, sier Lysbakken.

UD: Svarer Stortinget først

Klassekampen har siden tirsdag bedt Utenriksdepartementet (UD) om svar på en rekke spørsmål i saken. Vi har spurt om og når Norge vil komme med en klar protest, om UD vil ta kontakt med de norske deltakerne for å høre deres versjon, og om Norge mener sjøblokaden av Gaza bryter folkeretten.

UD sa tirsdag at de ville vente på Søreides svar til Lysbakken før de svarte oss. Dette svaret fikk Klassekampen kopi av onsdag ettermiddag. Vi ba da om mer utfyllende svar på det vi spurte om.

I går svarte UD at de mente at svaret til Lysbakken «dekker flere av dine spørsmål».

De skriver videre:

«Når det gjelder spørsmålet om lovstridighet, har vi her fått spørsmål fra Audun Lysbakken om det samme. Dette svaret vil bli sendt Stortinget før vi svarer mediene. Våre ambassadeansatte i Tel Aviv møtte nordmennene om bord på Kårstein for å tilby konsulær bistand, men dersom de ønsker å komme til UD for å legge fram sin versjon av hendelsesforløpet, er vi selvsagt åpne for det.»

sissel.henriksen@klassekampen.no

Onsdag 22. august 2018
VOLD: Regjeringen raserer Norges omdømme som fredsnasjon når de ikke tør å kritisere Israel for vold mot nordmenn, mener AUF-leder Mani Husseini.
Tirsdag 21. august 2018
BANKEROTT: Den greske økonomien er stabilisert på et langt lavere nivå enn før finanskrisa. EU mener at rednings­pakkene har vært en suksess, tross s­kyhøy arbeidsledighet.
Mandag 20. august 2018
PLAN B: Britene håper på en avtale med EU, men har lagd planer for en utmelding uten. Regjeringen er altfor seint ute, mener juristen Martin Howe.
Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Onsdag 15. august 2018
ILLSINTE: Politikere reagerer kraftig etter at nær 100 biler ble påtent i Sverige. Brannene fyrer opp politikere og kommentatorer fra høyre til venstre.
Tirsdag 14. august 2018
VALUTARAS: Markedet overhørte sentralbankens forsikringer. Tyrkiske lira styrt­dykker på børsene.
Mandag 13. august 2018
ÅPENT: Få uker før valget i Sverige strever høyresida med å forholde seg til Sverigedemokraterna. – Vi skal vinne valget, sa Jimmie Åkesson på partiets valgkamp-åpning.
Lørdag 11. august 2018
FØLSOMT: En nasjonal venstrebevegelse kjemper for makt i USA og sikter høyt i høstens amerikanske valg. Primær­valget i Michigan bød på tårer og håp.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk